Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 04-18-2016, 09:31 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Doğru ölçü alma teknikleri

Gerçek kişisel bedeninizi belirleyebilmek için önce vücut ölçülerinizi saptamalısınız. Ölçülerinizi çamaşırlarınızın üstünden alın. Bunun için önce belinizi bir bant ile belirleyin.
İPUCU:
Bir arkadaşınızdan yardım alın. Hem böylece bu işlemi daha kolay yapabilirsiniz hem daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

1 Göğüs ölçünüzü göğsünüzün en geniş noktasından alın.
2 Bel ölçünüzü belinize bağladığınız bandın tam üzerinden alın.
3 Kalça ölçünüzü kalçanızın en geniş yerinden alın.
4 Göğüs derinliğini göğüs ucuyla omuzun en yüksek noktası (boyun başlangıcı) arasında ölçün.
5 Ön beden boyunu omuzun en yüksek noktasından göğüs ucuna ve belinize bağladığınız bandın alt ucuna kadar gelecek şekilde ölçün.
6 Arka beden ölçünüzü son omurga kemiğinizden (hafif çıkıntılıdır) belinize bağladığınız bandın alt ucuna kadar ölçün.
7 Omuz genişliğini boyun kökünden kol yuvarlağının başlangıcına kadar ölçmelisiniz.
8 Kol boyu hafifçe kırılmış kolda kol yuvarlağı başlangıcından dirsek de dikkate alınarak bileğe kadar ölçülmelidir.
9 Pazı genişliği üst kolun en geniş noktasında ölçülmelidir.
10 Boyun çevresi tam boyun kökünde,
Beden boyu ise dimdik dururken tabandan başın üstüne kadar ölçülmelidir.
Ölçü alırken dik durmalısınız.

Ölçülerinizi ölçü tablolarındaki ölçülerle karşılaştırın. Kendi ölçülerinize en yakın olan ölçüleri seçin. Kural olarak şunu benimsemelisiniz: Bluzlar, elbiseler, ceketler ve mantolarda göğüs ölçüsünü esas almalısınız. Etek ve pantolonlarda ise kalça ölçüsünü.

Gerekli gördüğünüz takdirde patronlar üzerinde tablodaki ölçülerden sapan ölçülerinizde gerekli değişiklikleri yapın. Her bir patronda birçok beden verildiği ve bedenlere göre çizimler yan yana bulunduğu için kolayca bir bedenden diğerine geçiş yapabilirsiniz. Örneğin göğüs ölçünüz 38 bedene, kalça ölçünüz ise 40 bedene uyuyorsa buna göre gereken değişiklikleri patronu çıkarırken yapabilirsiniz.

Önemli: Ölçümleri asla patron parçaları üzerinden yapmayın. Tüm Burda patronlarına o model için gerekli olan rahatlık payları verilmiştir. İster bol bir bluz, ister dar bir elbise, ister bele oturan bir blazer ya da düz kesimli bir manto dikin, hareket noktanız daima gerçek beden ölçüleriniz olmalıdır.

Pantolon ölçüleri: Pantolonlar için - kalça ve bel genişliği yanında - kontrol ölçülerine de ihtiyaç duyarsınız: Yandan pantolon boyu, iç bacak boyu, oturma yüksekliği ve baldır genişliği gibi.

Önemli: Diğer ölçülerden farklı olarak kontrol ölçüleri ölçü tablolarında verilmemiştir. Bunun için patron parçalarını ölçmeniz gerekir. Bu arada baldır genişliğinin modele bağlı olarak farklılıklar gösterebileceğini dikkate alın. Aynı şey oturma yüksekliği için de geçerlidir. Dar bir pantolon iyice bedeni sarması gerekirken, pilili bir pantolonda bacak arası düşük olabilmektedir.

1 Bel çevresini belinize bağladığınız bandın üzerinden,
2 Kalça genişliğini kalçanızın en geniş noktasından,
3 Yandan pantolon boyunu belinize bağladığınız bandın alt kenarından bilek kemiğine kadar,
4 İç bacak boyunu tam bacak arasından bilek kemiğine kadar,
5 Baldır genişliğiniz üst bacağınızın en geniş yerinde,
6 Oturma yüksekliğini dik otururken belinize bağladığınız bandın alt kenarından oturma yüzeyi arasında ölçün.


İPUCU
Konfeksiyon bedeninizi dikkate almayın. Konfeksiyon bedeninizin Burda-bedenleriyle uyuşması gerekmez. Her tasarımcı gibi Burda tasarımcıları da kendi çizgilerine sahiptirler. Dolayısıyla mutlaka ölçü alın.

PATRONLARIN KUMAŞA AKTARILMASI
Biçmek ve hemen dikişe koyulmak! Bu, basit düz bir tişört ya da beli lastikli bol bir pantolon söz konusu ise, dikişe henüz başlayanlar için bile hayal değil! Önemli olan parçaların doğru ve düzgün olarak biçilmiş olmaları. Zor detaylı modellerde dikiş çizgilerini ve işaretleri kumaşa aktarmanızı öneririz, böylesi daha doğru olacaktır.

Kopya kağıdı ve rulet ile kolay ve çabuk aktarma:
Kopya kağıdı - sarı ve beyaz olmak üzere ikili paketler halinde satılmaktadır - renkli (boyayan) tarafı üstte kalacak şekilde masaya yayın.

Sonra kestiğiniz parçaları üzerlerinde patron parçaları iğneli olarak kopya kağıdının üstüne koyun ve rulet ile patron parçalarının kenarlarından geçin. Böylece dikiş ve baskı kenarları alttaki kumaşa ufak noktacıklar halinde aktarılmış olacaktır. Patron parçalarındaki tüm işaret ve çizgileri, pens, ön orta, ilik yerleri v.b.g de çark ile kumaşa aktarın. (düz iplik dışında)

Patron parçalarını (kağıt) kumaştan çıkarın ve kumaşın kenarlarını birbirine iğneleyin. Kumaş parçalarını öyle kopya kağıdının üzerine yerleştirin ki kopyalanan çizgiler üstte kalsın. Tüm çizgilerin üzerinden tekrar rulet ile geçin.

Kumaşın yüz tarafında da görünmesi gereken tüm çizgilerin, örneğin ön orta, kat yeri -, çakışma ve pervaz çizgileri, pile izleri, yaka oyuntusu gibi, üzerinden her kumaş katında teyel ipliğiyle teyel alın. Çok hassas kumaşlarda teyel ipliği yerine dikiş ipliği kullanın.

Rulet kullanmadan önce dikkat etmeniz gerekenler
* Masayı sert bir altlık ile destekleyin.
* Kopyalama yalnızca kumaşın tersine yapılmalıdır.
* Bir kumaş parçacığı üzerinde kopyalama denemesi yapın, bazı kumaşlarda kopya izlerinin giderilmesi sorun yaratabilir. İnce ve açık renkli kumaşlarda ruletin izlerinin kumaşın yüzünden de görülmesi gibi bir durum ortaya çıkabilir.
* Geniş, seyrek dokulu kumaşlarda ve örgü kumaşlarda noktalı kopya izlerinin seçilememesi gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda rulet yerine bir bıçağın kör tarafını ya da yazmayan bir tükenmez kalemi kullanabilirsiniz.


İğne iplikle aktarma (bol teyel)
Bu patron çizgilerini kumaşa aktarmak için fazlasıyla emek ve zaman isteyen bir alternatiftir. Bu yüzden yalnızca kopyalamanın mümkün olmadığı durumlarda yapılması önerilir.

Bol teyelin yapılması:
Çift kat iplikle kumaşın her iki katına batarak patron parçalarının hemen kenarından teyel alın ve bu arada her ikinci dikişten sonra yak. 2 cm uzunlukta bir iplik halkasını bol bırakın. Düz çizgilerde dikiş boyları büyük, yuvarlak kısımlarda ise küçük olmalıdır. Patron parçalarındaki tüm işaret ve çizgilerin, pens, ön orta, ilik yerleri v.b.g üzerinden de kağıdın üzerinden batarak bol teyel alın ancak bu kez her dikişten sonra bir halka bırakın.

Tüm çizgilerin üzerinden bol teyel aldıktan sonra kağıdın üstünden yaptığınız tüm bol teyel dikişlerinde halkaları ortadan kesin. Patron parçalarını çıkarın. Kumaş katlarını özenle birbirinden ayırın ve kumaşlar arasında oluşan iplik biritlerini makasla ortadan kesin. Kumaşta kalan iplik uçları dikiş işaretlerini oluşturacaktır. Dikiş sonrası iplikleri temizleyin.

JARSE İÇİN ÖNERİLER
Jarse kumaşlar enine esneyebilirler, dikimlerinde de bunun dikkate alınması ve kumaşa esnekliğinin kaybettirilmemesi gerekir. Önerilerimizi izleyerek en ince ve esnek jarse kumaşlarda bile sorun yaşamadan başarılı olabilirsiniz.

• Biçkide düz ipliğe çok dikkat edin. Aynen el örgüsünde olduğu gibi ilmekler boylamasına yani uzun kenara paralel olmalıdır. Patron parçalarındaki düz iplik işareti ilmek düzenini göstermektedir.
• İnce jarselerin dikiminde özel jarse iğnesi kullanın.
• Jarse malzemenin esnekliğinin kaybolmaması için dikişleri sık ayarda zikzak dikişiyle (dikiş uzunluğu yak. 3 mm, dikiş genişliği 1/2 ile 1 mm arasında) ayarlayın ya da varsa özel bir esnek dikiş yöntemiyle dikin. (Buna ilişkin açıklamaları dikiş makinenizin kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.)
• Eğer yaka ve kol evi kenarlarında işaretli dikiş çizgilerinin üzerine yak. 1 cm genişlikte verev tela bant ya da hazır tela şerit yapıştırırsanız, kol ve yaka kenarlarının dikildikten sonra bombeleşip, esnemesini engellemiş olursunuz.
• Omuz dikişlerini kapatırken araya ekstrafor ya da astardan keseceğiniz bir verev bant alırsanız, bu dikişlerin esneyip uzamasını önlemiş olursunuz.
• Dikiş ve baskı paylarına büyük zikzak dikişiyle ya da overlokla sürfile yapıp, temizleyin. Bu arada kumaş kenarlarını esnetin ve dikişin içine bir iplik alın. Bu iplikle sonradan kenarları yeniden eski orijinal genişliğinde kalacak şekilde çekebilir ve ardından da düzgün olarak ütüleyebilirsiniz.
• Eğer kesilen kumaş kenarları içe doğru kıvrılıyorsa, tam kenardan değil, yak 5 mm yanından sürfile yapın. Bu iş için en uygun elastik zikzak dikişidir.
• Eğer kumaşın yüzünden çiftli reçme iğnesi ile dikerseniz ( 2 üst, 1 alt iplik) kenarların esnek kalmasını sağlamış olursunuz. Bu durumda kumaşın yüzünde çift iğne arkasında ise zikzak dikişi oluşacaktır.
• El ile bastırılan kenarlar hıristo teyeliyle esnek olacaktır.


BİÇKİ PLANLARINI BÖYLE KULLANMALISINIZ.
Biçki planı daima modelin orijinal kumaşına göre ayarlanmıştır ve patron parçalarının kumaş üzerindeki en uygun dağılımını gösterir.
Sürekli çizgi ile çizilmiş patron parçaları kumaşa yerleştirilirken yazılı kısımlarının yukarı bakması gerekir.
Kumaş katında biçkide kumaşın yüzü daima içte kalmalıdır.
Kesikli çizgiler ile çizilmiş patron parçalarında yazılı kısımlar kumaşa dönük olarak yerleştirilmelidir.
Eğer biçki tek kat olarak yapılacaksa, biçki planlarında kumaşın yüzü daima yukarı bakacak şekilde ayarlanmıştır.
Biçki planlarındaki gri taralı alanlar sonradan yeniden teladan da kesilmelidir.

ÖNEMLİ İPUCU
Biçki planları ve gereken kumaş miktarları daima orijinal kumaşa göre verilmiştir. Eğer farklı bir kumaş kullanıyorsanız, kumaşı satın almadan önce biçki planlarına bakmanızda yarar vardır. Çünkü seçeceğiniz kumaşa bağlı olarak patron parçalarının yerleşimi ve dolayısıyla gereken kumaş miktarı değişebilecektir, özellikle de önerimizden farklı olarak deseninde yön olan ya da tüylü, büyük desenli, kareli ya da çizgili bir kumaşla çalışmak isterseniz. Desen ya da yön uyumunun sağlanması gereği gereken kumaş miktarında büyük değişikliklere yol açabilecektir.

Tek kat kumaşta biçki:
Kumaş gereksinimini mümkün olduğu kadar az tutmak için bazen biçkiyi tek kat kumaştan (kumaşı açık olarak sererek) yapmanız da gerekebilir.
Bunu yapmanın en kolay yolu patron parçalarını ikinci bir kez çizmeniz ve katlanmış kumaştan kesilmesi gereken patron parçalarını tam ortadan birbirine yapıştırmanızdır.

Tüylü kumaşlarda yön
Yüzeyi tüylü olan tüm kumaşlarda, örneğin kadife, nicki, polar v.b.g yön vardır. Eğer bu kumaşlarda elinizi dokuma kenarlardan birine paralel olarak kumaşın üzerinde gezdirirseniz bu yönü hissedersiniz. Doğru yönde okşayınca ‘tüyler yatar’, ters yönde okşayınca ‘tüyler dikilir’. Yönlü (tüylü) kumaşlarda patron parçaları tek bir yönde kumaşın üzerine yerleştirilmelidir, yani patron parçalarının alt kenarları hep aynı yöne bakmalıdır. Kural olarak kadife ve ince çizgili kadifeyi daima tüyün ters yönünde, diğer kumaşları tüyün yatma yönünde kesmelisiniz. Biçki planlarımızda tüy yönü bir okla belirtilmektedir.

Dikiş payları
Eşit verilen dikiş payları dikişi önemli ölçüde kolaylaştırır, çünkü üst üste konulan parçalarda dikiş işaretleri tam olarak çakışır ya da üst üste gelir. Bundan dolayı patron parçalarının etrafına dikiş paylarını bir cetvel yardımıyla ve terzi tebeşiriyle ölçerek çizin. Genel kural şudur. Baskılar için 4 cm, diğer dikiş ve kenarlar için 1,5 cm. Bu arada: Terzi sabununun / tebeşirinin bozulan ucunu bir bıçak yardımıyla inceltip, düzeltebilirsiniz.
Alıntı ile Cevapla