Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-06-2014, 08:48 PM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Artık kilo veremiyor musunuz?

KİLO VERMENİZ YAVAŞLADIYSA VEYA DURDUYSA İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER!





Kilo vermenin durduğu dönem diyet sürecinin en can yakıcı kısmıdır. Bütün bir hafta tek bir kaçamak bile yapmazsınız, sporunuzu eksiksiz yapmışsınızdır, su-yeşil çay hepsi tamamdır ama tartıya çıkıp baktığınızda tek bir gram bile oynamadığını veya çok düşük miktarlarda değiştiğini görürsünüz. Bu dönemin duraksama (plato) dönemi olarak adlandırıldığını söyleyen Diyetisyen G. Melis Zorgör, “Diyete ilk başladığınızda güzel kilo vermek o diyetin bir parçasıysa plato dönemi de o diyetin bir parçasıdır” dedi ve konunun ayrıntılarına değindi.

Peki, vücut neden kilo vermeyi yavaşlatıyor ya da durduruyor?
Uzunca bir süre yediklerinize dikkat etmiyorsunuz ve sonra bir gün diyet yapmaya karar veriyorsunuz. Bir süre gayet sevindirici sonuçlar alıyorsunuz fakat daha sonra vücudunuz tehlikeyi seziyor ve bazı hormonlar ile diyete karşı bir savunma mekanizması geliştirip savaş açıyor. Vücudunuz sizin onu kıtlığa soktuğunuzu düşünüp daha önce kolayca erittiğiniz yağları korumaya alarak kilo vermenize engel oluyor.
Plato döneminin bir de psikolojik boyutları var. Kilo vermeye inancınızı yitirmeniz, kendinizi stres altına sokup saat başı tartılmalarınız da kilo vermeyi ciddi boyutlarda engelliyor.
Plato döneminden kolayca çıkmak için neler yapılabilir?
• Öncelikle bu dönemin de normal bir dönem olduğunu kabullenin ve vücudunuza olumlu mesajlar gönderin. Bu dönemin geçeceğini ve yine eskisi gibi kilo vereceğinizi hatırlayın.
• Her sabah tartılmaktan vazgeçin. Kendinize bir gün belirleyin ve o gün sabah tuvalete çıktıktan sonra tartılın sadece. O günlerin dışında tartınızı göremeyeceğiniz bir yere kaldırın.
• Kendiniz için kilo verme ve koruma periyodları belirleyin. Örneğin; “2 ay kilo verip daha sonra 1 ay bu kilomu koruyacağım” gibi. Hem vücudunuzu yeni kilonuza alışması için zaman tanımış olursunuz hem de uzunca bir süre diyet yaparak kendinizi sıkmamış olursunuz.
• Kilo vermek amacıyla günlük yediklerinizi kesinlikle azaltmayın veya öğünlerinizi atlamayın. Bu metabolizmanızı daha da yavaşlatarak plato döneminizi uzatacaktır.
• Düzenli olarak yaptığınız bir egzersiz planınız varsa bunu değiştirin. Örneğin; her gün 45 dakika yürüyorsanız bunu 15 dakika yürüyüş - 15 dakika koşu- 15 dakika yürüyüş olarak değiştirebilirsiniz.
• Mutlaka bir diyetisyen yardımı alın ve profesyonel olarak beslenin. Arkadaşınızın veya komşunuzun kilo verdiği diyet sizin için uygun olmayabilir hatta metabolizmanızı yavaşlatıp kilo vermenizi engelleyebilir. Size en uygun programı diyetisyeniniz hazırlayacaktır.


Alıntı ile Cevapla