![]() |
Uçuk Neden Çıkar?
http://www.onikibilgi.com/wp-content...uk-120x120.jpg Uçuklar nasıl tekrarlar?Uçuklar herpes simplex isimli bir virüs nedeniyle ortaya çıkarlar. Uçuğu olan biriyle daha önceden öpüşmek, dokunun direk teması, salya teması uçuğa sebep olabilir. Bu temaslar yıllar önce olmuş olabileceği gibi bir gün evvel de olmuş olabilirler. Uçuklar vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir. Ancak dudaklar ve genital bölgelerde sıklıkla görülürler. Oral seks, genetikal bölgede çıkan uçukların sebeplerindendir. Her on kişiden altısında uçuk virüsü vardır ancak herkeste semptomlar görülmez. Virüs bulaşan insanların sadece dörtte birinde belirtiler görülür. Virüs herkese bulaşabilir ancak virüsü size bulaştıran birine siz tekrar bulaştıramazsınız. Bu virüs size bir kere bulaşırsa, sinir hücrelerinin kılıflarında saklanır ve ileri bir zamanda tekrar aktive olabilir. Bu virüs sinir hücrelerinin uçlarında, ganglion denilen yerlerde zararsızca saklanır. Eğer daha önce vücudunuzda uçuk virüsü görüldüyse, ikinci kez de bulaşabilir ancak ikinci uçuğu daha hafif atlatırsınız. Çünkü, ilkinden dolayı vücudunuzun direnç sistemi buna hazırlıklıdır. Uçuğun tekrarlamasını neler tetikler?Uçuk Neye Benzer?
Egzama veya bazı başka deri problemleriniz varsa virüsün buralara bulaşmaması için daha dikkatli olmalısınız. Uçuğun çıkacağını nasıl anlarım? Uçuk çıkacak bölgede genelde önce bir kaşıntı ve yanma hissi oluşur. Böyle durumların yarısında uçuk çıkmaz çünkü vücudunuz daha uçuk çıkmadan onu engelleyebilmektedir. Genelde ilk çıkan uçuklar, sonradan tekrarlayan uçuklara göre daha zor iyileşir ve daha ağır atlatılır. Uçuk neden burnumda çıktı? Uçuk ağız, dudak, burun gibi yumuşak dokuları sever. Hatta derinizde bir çatlak bulursa içeri sızabilir ve herhangi bir bölgede de uçuk çıkabilir. Eğer dudağınızda bir uçuk çıkmışsa bu yüzünüzün her yerine sıçrayabilir. Ancak bu vücudunuza yayılmaz çünkü bağışıklık sisteminiz virüsün vücudunuzun diğer bölgelerine dağılmasına izin vermez. Uçuklar insanı hasta edebilir mi? Ara sıra ortaya çıkan durumlarda, özellikle uçuk ilk defa bulaşıyorsa, ağızda, boğazda ve dudaklarda yayılmış uçuklar ateş yükselmense veya diğer bazı soğuk algınlığı belirtilerini gösterebilirler. Bu gibi durumlarda bir ağrı kesici faydalı olabilir. Aspirin, ibufren veya parasetamol işinizi görebilir ancak kullanmadan önce mutlaka talimatlarını okumanız gerekmektedir. Uçuk ciddi bir rahatsızlık olabilir mi? Nadiren. Bazı şanssız insanlar çok sık uçuk çıkartırlar. Doktorlar böyle hastalara antiviral ilaçlar tavsiye edebilir. Egzaması veya deride açığı, çatlağı bulunanlar daha da dikkatli olmalıdır. Nadiren insanlar uçuk sonrası eritema multiforme çıkartabilirler. Yine doktor kontrolünde antiviral ilaçlar tavsiye edilebilir. Çok daha nadir durumlarda gözünüzde uçuk çıkabilir. Gözde kaşıntı ve yanma durumunda doktorunuz yapacağı testler ile gözünüzde uçuk virüsünün olup olmadığını kontrol edebilir. Eğer varsa, bir uzman doktora görünmeniz gerekmektedir. Eğer bağışıklık sisteminiz kemoterapi veya başka nedenlerden ötürü zayıflamışsa, uçuk çıkartma ihtimaliniz artar. Bu durumda ilaç tedavisi doktorunuz tarafından öngörülebilir. Çok nadir durumlarda uçuk virüsü beyni etkileyebilir. Bu durumda hastada ateş ve bilinç bulanıklığı görülür. Böyle durumlarda hasta bir hastaneye yatırılmalı ve doktor gözetiminde olmalıdır. Hastaya damar içi yolla anti viral ilaçlar verilir. Yine çok sınırlı sayıda insanda, bacakların ön kısmında uçuk ile ilişkilendirilen deride acı verici öbekler oluşabilir. Bunlara erythema nodosum denir. Bu rahatsızlık genelde kendi kendine geçen bir rahatsızlıktır. Üç ya da altı hafta içinde kaybolabilir. Böyle bir durumda hasta doktor gözetiminde olmalıdır. Doktorunun tavsiye edeceği ilaçlarla durumunu daha hızlı düzeltebilir. Uçuğun tekrarlanmasını neyin tetiklediği kişiden kişiye değişebilir. Kendi uçuğunuzu neyin tetiklediğini bulmaya çalışın ve tetikleyici etkenden uzak durarak kendinizi koruyun. Uçuktan nasıl korunabilirim?
Uçuk çıkmaya başladığında ne yapabilirim?
Uçuklar genelde önemsiz rahatsızlıklardır. Siz de uçuklarınıza gerektiğinden fazla önem vermeyin. Kendi uçuklarınızı başkalarınız daha küçük görürken siz gözünüzde büyütüyor olabilirsiniz. Uçuk herkeste çıkabilecek normal bir rahatsızlıktır. |
Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:25 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.