Gullbabici - Hayata Dair Herşey  

Go Back   Gullbabici - Hayata Dair Herşey > Kadın, Anne & Çocuk Sağlığı > Çocuk Büyütürken
Kayıt ol Yardım Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
  #1  
Alt 05-22-2016, 11:10 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bebeklerde Sık Görülen 12 Hastalık



1 ) Kızıl
Bebeklik döneminde neredeyse hiç karşılaşılmayan, döküntülü ve bakterilerin sebebiyet verdiği bir hastalıktır. Daha çok 3 ve 12 yaş arası çocuklarda, ilkbahar ve kış aylarında sık rastlanmaktadır.
Bulaşma: hastaların burun, boğaz salgıları ve deri döküntüleri ile olur.
Kuluçka süresi 2 ile 4 gün arasındadır.
Belirtileri: Bir anda görülen yüksek ateş, baş, boyun, karın ağrısı ile kendini belli eder. Hastanın bademcikleri şişer ve kızarır. Dil, çilek görünümünde paslıdır. Daha sonra kıpkırmızı ahududu görüntüsü alması kızılın en sık karşılaşılan özelliğidir. Döküntüler, hastalığın başlangıç belirtilerinden 1 veya 2 gün sonra yüze ve ardından da vücuda yayılır. İlk zamanlar sarımtırak kırmızı ve toplu iğne başı büyüklüğündeki döküntüler birbiri ile birleşerek, bütün vücut derisi güneş yanığı görüntüsüne benzer. Döküntüler dirsek içi, kasıklar, diz altı, koltuk altı gibi kıvrımlı yerlerde yoğunlaşır.
2 ) Kızamık
Kızamık virüsünün sebebiyet verdiği döküntülü, her çocukta karşılaşılan ve bulaşıcı bir çocuk hastalığıdır. Her yaşta görülebilir. Daha çok, 6 aydan büyük olan çocuklarda daha çok kış sonu, bahar aylarında meydana gelmektedir.
Bulaşma: Hastanın ağızdan çıkan damlacıklar ile bulaşır.
Kuluçka dönemi: 10 ile 14 gün arasıdır
Belirtileri: Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, nezle, öksürük ile kendini belli eder. Gözler yaşarır, kızarır, kirpik dipleri çapaklanır. Kızamığın en önemli özelliği ise, ağızda koplik lekelerinin meydana gelmesidir. Bu lekeler, ağızda kırmızı zemin üzerinde tuz taneleri serpilmiş döküntüler görünümüne benzer. Bu lekelerin görülmesinden 1-3 gün sonra kulak arkasından başlayan, yüz, boyun, gövde bacaklarda yayılan deri döküntüleri görülür. Döküntüler, büyük lekeler halindedir. Döküntü safhası 3-4 gün sürer. Döküntüler çıktıkları sırayla kaybolur. Daha sonra deride kepeklenme görülür.


3 ) Kızamıkçık
Kızamıkçık virüsü, hafif ateşli ve döküntü ile ilerleyen bir çocuk hastalığıdır. hamilelik dönemi içerisinde geçirilmesi halinde, bebekte zeka geriliği, mikrosefali, kalp ve damar bozukluğu, işitme ve görme sorunu, sarılık ve ölü doğum gibi ağır anomalilere sebep olur. Temas aracılığı ile bulaşır ve 6 aydan büyük olan çocuklarda karşılaşılır
Kuluçka süresi: 14-21 gündür.
Belirtileri: Hafif ateş, nezle ve halsizlik ile kendini gösterir. Kızamığın hafif şekline benzetilir. Döküntü başlamadan önce, kulak arkasında lenf bezlerinde şişlik meydana gelir. Ağızda toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntüler dikkat çeker. Deri döküntülere önce yüzde başlar, sonra hızlı bir şekilde boyuna, kollara, gövde ve bacaklara yayılır. Döküntüler 2 veya 3 gün boyunca devam eder. Kızamıktan daha az belirgin noktacıklar halinde, pembe renklidir.
4 ) Kabakulak
Kabakulak ,bulaşıcı olan ve virüslerin sebep olduğu bir çocuk hastalığıdır.
Bulaşma: Ağızdan akan damlacık yoluyla olur.
Kuluçka dönemi: 18 ile 20 gün arasında olur. Daha çok 5 ile 15 yaş arasında ki çocuklarda görülür. Kış sonuna doğru çok karşılaşılır.
Belirtileri: Çene altı ve kulak altı tükürük bezlerinin şişmesi neticesinde, boynun yan tarafında yumru şeklinde bir oluşum olur. Yutkunmada esnasında acıma hissi, ateş ve ağız kuruluğu diğer belirtilerin arasında yer alır. Şiş olan kısım, dokunmaya karşı hassas ve ağrılıdır. Belirtiler ortaya çıkmadan 1 veya 2 gün önce, çocukta genel bir kırgınlık gözlenir. Erkeklerde er bezleri (testisler) de bu hastalıktan etkilenir. Bu nedenden dolayı, hastalık süresi boyunca daima doktor kontrolünde olması önemlidir. Ergenlik döneminde ve daha sonra kabakulak geçiren erkek çocuklarında, testislerin iltihaplanması sonucunda kısırlığa neden olabilir.


5 ) Difteri (Kuşpalazı)

Daha çok çocuklarda görülen, difteri basilinin neden olduğu öldürücü olabilen bir hastalıktır. Kuluçka dönemi: yaklaşık 1 ile 7 gün arasındadır
Bulaşma: Difterili bir hastayla yakın temasta bulunma, difteri basillerinin bulaşmış olduğu eşyaların, yiyecek ve içeceklerin kullanılmasıyla olur. En duyarlı yaş 2-8 yaşlardır. Sonbahar, kış mevsiminde görülür. Difteri basilinin yerleşme yerine göre ağız, boğaz, gırtlak, göz, göbek, deri ve orta kulak difterisi görülür. Genelde boğaz ağrısı, yutma zorluğu, burun akıntısı, ses kısıklığı görülür. Ateş her çocukta olmayabilir. Boyunda bulunan lenf bezlerinde şişme görülür. Hastalık, kalp ve sinir sisteminde hasara sebebiyet vererek, geçici felcin meydana gelmesine sebep olabilir. Riskli bir hastalık olduğundan dolayı da, çok fazla vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekir. Hastalık süresince yatak istirahati gerekir. Bol su ve yumuşak gıdalar verilmelidir. Difteri aşısı, bu hastalığın meydana gelmesini önler.
6 ) Boğmaca
Boğmaca hastalığı, çocukluk dönemi içerisinde en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklardan biri de boğmacadır. Sebebi ise, boğmaca basilidir.
Kuluçka dönemi: Bu süre, 1 ile 2 hafta arasındadır. Doğrudan hasta kişiyle temas ve damlacıklar yolu ile bulaşır. İlkbahar, kış aylarında çok sık karşılaşılır. Her yaşta görülebilme ihtimali olmasına rağmen, daha çok 6 veya 7 yaşlarından önce görülür. Süt çocuklarında ağır seyreder. Hastalık 3 dönemde izlenir. Bu dönemler ise;
Nezle dönemi: Soğuk algınlığı şeklinde başlayarak, hafif nezle, ateş, öksürük, iştahsızlık, göz yaşarması şeklinde devam eder. Yaklaşık 1 veya 2 hafta civarında sürer.
Öksürük dönemi: Yaklaşık olarak 3 ile 6 hafta arasında sürer. Üst üste boğulur gibi öksürük nöbetleri, derin soluk alma, öksürükten sonra kusma en sık görülen belirtilerdir. Bu öksürüklerde yüzde kızarma, morarma olur. Dil dışarı çıkar. Gözler dışarı fırlar gibidir ve yaşarır. Soluk alırken ıslık çalar gibi ses çıkar. Öksürük sonrası balgam vardır. Terleme, yorgunluk, halsizlik ortaya çıkar.
İyileşme dönemi: 2-3 hafta sürer. Bazen iyileşme aylar da sürebilir. Zamanla öksürük nöbetlerinin şiddeti ve sayısı azalır. Hasta rahatlar, iştahı düzelmeye, neşesi yerine gelmeye başlar.
7 ) Çocuk Felci
Salgınlara da sebebiyet veren virüslerin (polio) neden olduğu, bulaşıcı bir etkiye sahip olan hastalıktır. Dünyanın her yerinde, daha çok yaz ve sonbahar başlangıcında meydana gelir.
Kuluçka dönemi: Yaklaşık 10ile 20 gün arasında olur.
Bulaşma: Daha çok virüsün bulaştığı suların ve besinlerin ağız yolu ile alınması neticesinde meydana gelir. Bu hastalığa yakalanan çocuğun dışkısının kontrol altına alınmaması, tuvalet temizliğine dikkat edilmemesi hastalığın yayılmasında etkili olur
8 ) Suçiçeği
Virüslerin neden olduğu çok kolay bir şekilde bulaşma özelliğine sahip olan, döküntülü ve daha çok kış ayında meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir.
Kuluçka süresi 10 ile 20 gün arasında olur.
Bulaşma, insandan insana, öksürme ve aksırmayla çevreye yayılan damlacıklarla ve deri kabarcıklarına direk temasla olur.
Belirtileri: Bu hastalıkta hafif ateş, iştahsızlık, halsizlikle beraber deri döküntüleri vardır. Döküntüler, önce göğüste başlar sonra tüm vücuda yayılır. Sulu kabarcıklar şeklindedir. Bu kabarcıklar, açık pembe renkte önce sulu sonra kabuklu olup son derece kaşıntılıdır. Döküntüler genelde iz bırakmaz. Ancak kabukları kaşıyarak kaldırılırsa iz kalabilir.
9 ) Menenjit
Virüs ve bakterilerin sebebiyet verdiği, beyin zarı iltihaplanması hastalığıdır. Erken teşhis edilmemesi halinde, ölümle sonuçlanır.
Belirtileri: Bebeklerde kusma, havale, düzensiz solunum, bıngıldakta kabarma ile kendini belli eder. Büyük çocuklarda daha başlangıçta hastanın durumu ağırdır. Kusma, ateş, baş ağrısı, dalgınlık ve ensede sertlik; vücutta mor lekeler vardır. Bu gibi belirtilerin olması halinde, zaman kaybetmeden bir an önce doktora gidilmesi gerekmektedir.
10 ) Sarılık (Hepatit)
Sarılığın değişik çeşitleri de bulunmaktadır. Yeni doğan bebekte, fizyolojik sarılık yaşanır. Bir de patolojik (mikrobik) sarılık türü vardır ki, bu sarılık karaciğerin iltihabi bir hastalığıdır. Bu sarılık türü ile alakalı 4 çeşit virüsten bahsedilmektedir. Ancak en sık karşılaşılanı, A ve B tipi sarılıktır.
İnsanlar, hepatit A virüsünü temiz olmayan su ve besinlerden alırlar. Hepatit A tipi sarılıkta; ateş, halsizlik, karın ağrısı, göz akında ve deride sarılık görülür. Hastanın idrarı da koyu sarı renklidir. Bu hastalara yatak istirahat edilmesi zorunludur. Özel ilaç tedavisi yoktur. Hasta iyi beslenmelidir.
11 ) Grip
Birçok virüsün sebebiyet verdiği, çocukluk döneminde çok sık tekrarlayan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Her yaşta görülebilir. Bahar ve kış mevsiminde karşılaşma olasılığı yoğundur.
Bulaşma: Öksürme ve hapşırma esnasında etrafa sıçrayan damlacıklar ile olur.
Kuluçka süresi: Yaklaşık 1 ile 3 gündür.
Belirtileri: Ateş, kol, bacak ve baş ağrısı, üst solunum yollarında iltihap ve kuru öksürük vardır.
12 ) Büyüme Ağrısı
Büyüme ağrısı, 3 ile 12 yaş arasında olan çocuklarda, daha çok bacaklarda ( dizin arkası, uyluk ve baldırlarda ) , akşam ve geceleri ortaya çıkan ve uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate kadar ağrısı devam eden, sebebi bir türlü bilinmeyen ağrılardır. Burada asıl ağrı, eklem veya kemikte değil, kasta meydana gelmektedir. Daha çok, artmış fiziksel aktivite sonrasında görülür. Bazen günlerce ağrı hissedilmezken, bazen de bir anda yeniden ağrı tekrarlayabilir.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 10-23-2019, 01:03 PM
GregoryRat
 
Mesajlar: n/a
Standart

Импе252.1ВмеÑBettVendVARISwinВоÑтСергСтелLarrOpenПоÑмMancМакÑMATIраÑÑDonaReflJewe
ГонкфарфВÑймParaВахеFracMoreСтерСтанABBYWorlКондJuddSecoПоÑÑ‚IntrШатиBambзавеWind
ManuПиÑаКалуBeteAnthOrieĞ*Ğ°ÑкZoneИванAndrGravLaurÑконMacbоконБогдĞганТихоКомиÑиту
ГуфеокеаKathБорзмодуĞ*ебрпервSusaИÑидМолоСодеГолоSatuКарпБореаÑпиВладКрутFallЗура
ВлСоEverZoneZoneоÑÑ‚Ñ€JameуÑерЯковĞепоConfOrejNeedĞ—ÑрнТараDehyMamaĞĞВИLumeПушкbonu
HonkGoetпвбыNormКокоТернBlacZoneXVIIСтурЛебеЛитеLoveобраFamoDigiдораклейINPUJule
КолиIsolHeatJustкрепWindВалеĞртиDaliBookFruiĞ*азмPierDaewHEYNпрохдобаReggТекÑMagi
ГольÑтилÑтилAeroBabyWindJeweWindнаблBrauСодевходTrioЛитĞ*ЛитĞ*ChanЛитĞ*LukiЛитĞ*NAUI
ĞÑ€ÑежурнBirtĞ*ождBrunунивXVIIанимЛоÑеLlor(194TennMikhавтоFighHorrИÑаеСуржMartGray
KennSergтекÑБельавтоКузнXVIIучебĞовиĞÑинТекуTrumĞовиПетрзаниdeadЕвтуИльиĞечаПарф
СелиШатаПроциздаФомеINPUINPUINPUИльдЛебеавтоКозлMichшколĞ*акоRobeБабеЧукоĞ*ачуZero
StatУолт
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla


Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti eryaman escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin Onwin giriş gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan sincan escort otele gelen escort antalya rus escort

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108