Gullbabici - Hayata Dair Herşey  
  #1  
Alt 08-06-2015, 10:11 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kampçılık



Kampçılık da dağcılık gibi zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları azaltmanın yolu ise kamp yapma sanatını ve kampta yemek pişirmeyi öğrenmektir. Bir kampı iyi bir kamp yapan rahat bir çadır, sıcak bir uyku tulumu ve iyi yiyecektir.
Kampçılığın esas kuralı ise doğaya saygı duymaktır. Doğayı koruma karşısında bizim rahatımız ikinci planda kalmaktadır. Aslında bize bunca mutluluk sağlayan doğaya saygımızı gösterecek şeyleri yapmak o kadar da zor değildir. Bu yüzden bu bölümde kolay kamp yapmanın olduğu kadar temiz kamp yapmanın da ipuçları verilmiştir. Kamp yaparken her zaman göz önünde tutmamız gereken kural çevreye en az zararı vermektir.
Ülkemizde kamp yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise eğer kamp yapacağınız yerin yakınında köy veya yerleşim birimi varsa muhtar yada jandarmaya haber vererek izin almaktır.
Dağcıların kamp yaptıkları yerler genellikle pek konforlu yerler değildir. Çoğunlukla ormanın içinde güzel ve manzaralı bir yerdense, rüzgarlı ve rahat bir kampa uygun olmasa bile zirveye daha yakın yerleri tercih ederler. Kamp yeri seçerken dikkat edilmesi gereken konu çevreye en az zararı vereceğiniz yerleri seçmektir. Kamp Yerini Seçmek

1)Hava Durumu Açısından:

Çadırınız rüzgar almamalıdır. Eğer çadır kurduğunuz bölge çok rüzgarlı ise çadırı en az rüzgar alan yere kurmaya çalışın. Karlı bölgelerde çadırın etrafına öreceğiniz bir kar duvarı rüzgarı büyük ölçüde kesecektir.
Hava kapalı ve yağmur yağacak gibi ise çadırı bir tümsek üzerine kurun.
Böylece, yoğun bir yağış sonucu oluşacak yağmur suları, çadırın altından değil yanlarından geçecektir.
Çadırınızın arkasını rüzgara yada rüzgar esebilecek yöne verin. Rüzgarın etkisiyle tente ile çadır arasından girebilecek suyu engellemek için, tentenin altına taş yerleştirebilirsiniz.

2)Yüzey ve Yer Açısından:

Çadırı mümkün olduğu kadar düz bir zemin üzerine kurun. Eğer arazi eğimli ise, çadırı, yatanların başı yukarıda kalacak şekilde kurun. Eğer yatanların başı aşağıda kalırsa çok rahatsız bir yatış pozisyonu olacaktır. Eğime yan olarak kurulan bir çadırda ise, yük-sekte yatanlar devamlı aşağıda yatanların üzerine doğru kayacak ve rahatsız edecektir.
Eğer çadırı karlı bir bölgede kuruyorsanız, karı iyice ezerek nispeten sert bir zemin oluşturmaya çalışın.
Bölge taşlık ise, çadırın kurulacağı zemindeki bütün taşları ayıklayın.
Eğer ucu dışarıda kalmış ve çıkaramadığınız taşlar veya sivri kökler varsa, çadırı kurmadan önce bunların üzerine giysi, ip yada benzeri şeyler koyarak çadırın tabanının yırtılmasını ve yatarken size rahatsızlık vermesini önleyin.
Çadır kuracağınız yerin sel basması, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yer olmasına dikkat edin.
A) Çığdan korunmak için:
Yamaç diplerine ve ortalarına,
Kar balkonlarının üstlerine ve ortalarına,
Derin vadilere, kamp kurmayınız.
B) Yıldırımdan korunmak için:
Islak kayaların ve ağaçların altına,
Kaya yapısını bilmediğiniz mağaralara,
Yüklü bulutların olduğu yerlerde, tepelere, kamp kurmayınız.
C) Kaya düşmelerinden korunmak için:
Kayalıkların taş düşmesine elverişli olup olmadığını renginden anlayabilirsiniz. Eğer kayalığın veya aşağıya düşmüş taşların rengi açık sarı ve açık kahverenginin tonları arasında değişiyorsa buralar taş düşmesine uygun yerlerdir. Kesinlikle yakınlarına kamp kurmayın.
D) Sel baskınlarından korunmak için:
Su yanlarına kamp kurarken arazin yapısını inceleyin. Bir vadi tabanındaki dere o an için cılız akıyorsa bile eğer taban kumluysa, bu, o derenin sık sık göründüğünden çok daha geniş aktığına işarettir. Ayrıca vadi tabanında parçalanmış, yerinden sökülmüş ağaç gövdeleri varsa, bu durum o bölgede çok şiddetli sellerin olduğunu göstermektedir.
Vadi tabanlarında kamp kurmanız gerekiyorsa, su kesiminin mümkün olduğu kadar üzerinde ve normal toprak zemine sahip bir yer arayın. Vadi tabanındaki derenin su toplama havzası sizden çok uzak olabilir. Böyle durumlarda kamp yerinden çok uzakta yağan bir mevzi sağnak yağış bile ani ve şiddetli sel baskınlarına yol açabilir.
Çadırın Bakımı Ve Temizlenmesi:
Çadırların kumaşı sentetik malzemelerden yapıldığı için ultraviyole ışınlarından korumalıyız. Bu yüzden uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Kamp kurmak için mümkün olduğu kadar gölge yerler tercih edilmeli ve üzerine bir şeyler atılarak çadır güneşten korunmalıdır.
Ayrıca yüksek sıcaklık da çadır kumaşı için zararlıdır.
Çadırı temizlemek için yumuşak bir sabun ve suyla yıkamak yeterlidir, Üzerindeki lekeleri bir fırça veya süngerle çıkartılmalı. Yıkadıktan sonra havadar bir yerde tam olarak kurutulmalı ve direklerin metal kısımları silikon lubricant'la yağlanmalı ancak ondan sonra kaldırılmalıdır.
Yıkanmasa bile çadır her kullanımdan sonra havadar bir yerde iyice kurutulup öyle saklanmalıdır.
Çok soğuk havalarda çadırın direklerinin birbirine değen metal kısımları donup yapışabilir ve ısıtılmadan ayrılamaz. Bunu önlemek için direklerin metal kısımları kullanımdan önce silikon lubricant'la yağlanmalıdır. Bu yağlama işlemi fermuarlar için de gereklidir. Eğer fermuarlar yağlanmazsa soğukta içine giren kar donarak fermuarı çalışmaz hale getirir. Bu şekilde donmuş fermuarlar ya eğip bükme hareketleriyle buzları kırılarak yada çakmakla hafifçe ısıtılarak açılabilir.
Fermuar çekilirken araya kumaş girmesi fermuarı çalışamaz hale getirir ve çadırın kumaşına da zarar verir. Bunu önlemek için fermuar açılıp kapanırken bir parmak fermuarın önünden götürülür.

Çadırı Tamir Etmek Ve Yedek Malzemeler:

Yırtılma durumunda barınmak çok güç olacağı için özel plaster şeklindeki çadır yapıştırıcıları bulundurulmalıdır. Eğer bu tip bantlardan bulunamazsa geniş ambalaj bantları kullanılabilir. Ayrıca iğne ve iplik de bulundurulmalıdır. Yedek olarak alınacak ipler rüzgardan dolayı çadırın iplerinin kopması durumunda çok işe yarayacaktır.
Malzemenin Çadırın İçine Almak:
Karlı kamplarda ve Özellikle kış tırmanışlarında çantalar, içindeki malzeme çadırda kullanılacağı ve sık sık dışarıya çıkılamayacağı için içeriye alınmalıdır. Mümkünse buz kazmaları ve değnekler dışında hiçbir malzeme dışarıda bırakılmamalıdır.
Mat ve uyku tulumları serildikten sonra su hazırlanırken bunların üstü panço veya bir naylonla örtülürse suyun devrilmesi durumunda ıslanmaları önlenmiş olur.

Tehlikede Nasıl Yatılmalı:

Rüzgar ve şiddetli tipi olduğunda çadır yıkılabilir veya yırtılabilir.
Olay gece meydana gelirse ölüm tehlikesi artar. Tedbir olarak çanta hazır edilir, mat ve uyku tulumu, varsa, bivak torbasına sokulur ve dağcı, kramponlar hariç tamamen giyinmiş ve botları ayağında olmak üzere uyku tutumuna girer. Aksi takdirde tehlike anında ve karanlıkta giyim eşyası bulunamaz. Çadır yırtıldığında kurtuluş için tek çare bivak yaparak geceyi geçirmektir. Çünkü karanlık veya tipiden pusulayı kullanmak bile mümkün olmayabilir.

Çadırın İçinde Ocak Yakma:

Kış çıkışlarında olduğu gibi hava çok soğuk ve rüzgarlı olmadıkça çadır içinde kesinlikle ocak kullanılmaz. White Gas'la çalışan ocaklarda bu konuya özellikle dikkat edilmelidir. Yakıt ve yağ buharları, etrafa sıçrayan yakıt ve ocağın parlamaları yangına yol açabilir. Çadırın içindeki oksijenin azalması özellikle ocak yakıldığında tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Ayrıca çadırın içinde pişirilen yemekten buharlaşan su duvarlarda yoğunlaşarak çadırın içinin ıslanmasına sebep olur.

Kamp Kurma Ve Toplama Zamanı:

Kamp, geç saatlere kalmadan, soğuk çıkmadan, yağmur, kar veya rüzgar başlamadan önce kurulmalıdır.
Kış tırmanışlarında bu konuda daha dikkatli olmak gerekmektedir. Kışın hava açık ve güneşli olsa bile kampın kuruluşunun, soğuk erken çıkacağı için saat 4'den daha geçe bırakılmaması gerekir.
Diğer taraftan güneşin tepenin arkasına geçmesi ile gölge düşen tarafta hava hızla soğur. Özellikle yükseklerde havanın yoğunluğu çok düşük olduğu için gölge düşer düşmez hava çok süratle ve fazlasıyla soğur. Bunları hesaba katarak kampın erkenden kurulmasında fayda vardır.
Kampın toplanmasına yazın ve erkenden başlanır. Kış şartlarında ve çok yükseklerde ise hava çok soğuk olacağından güneşin doğması ve havanın ısınması beklenmelidir. Bazı durumlarda saat 9'a kadar beklenmesi gerekebilir.
Bütün bu sebeplerden dolayı kış tırmanışlarında kampların arasındaki kısa mesafe olmalı ve yürüyüş süresi kısa tutulmalıdır.

Kampta Gerekli Olacak Malzemeler
Her tür etkinlik için 10 Temel malzeme :
1. Harita
2. Pusula
3. Güneş gözlüğü ve güneş kremi
4. Yedek yiyecek
5. Yedek giysi
6. Kafa lambası veya el feneri
7. İlk yardım malzemeleri
8. Kolay ateş yakma malzemesi
9. Kibrit (Su geçirmez bir kutu içinde)
10. Kesici alet

Gece konaklamalı faaliyetler için:
1. Sırt çantası ve yağmurluğu
2. Çadır ve cadır altı ortüsü
3. Uyku tulumu ve torbası
4. Mat
5. Yer ile aranızda izolasyon sağlayan altlık
6. Ocak ve pişirme kapları
7. Bardak,çatal,kaşık
8. Yiyecek
9. Su kabı
10. Tamir seti
11. Dikiş seti
12. Ocak yakıtı ve aksesuarları
13. Temizlik bezi ve temizlik gereçleri
14. Alarmlı saat
15. Kamp giysileri
16. Kamp ayakkabısı veya terlik
17. Mum-yedek pil-yedek ampul
18. Düdük ve ayna gibi işaretleşme araçları
19. Böcek ilacı,ağrı kesici ve kas gevşetici tabletler, devamlı kullandığınız ilaçlar.
20. Tuvalet kağıdı
21. Ayak vurmaları için yapışkan bant.
22. Yedek ayakkabı bağı.
23. Bandana-Yemeni-Havlu
24. Bir parça naylon ip
25. Altimetre
26. GPS (Uydu aracılığıyla yer tesbit aracı)
27. Diş fırçası ve diş macunu
28. Çöp torbası

Giysiler:
1. Bot veya yürüyüş ayakkabısı
2. Çorap ve yedekleri
3. Uygun özelliklerde iç giysi ve yedekleri
4. Sentetik veya yün, Uzun kollu yalıtıcı gomlek ve pantolon,
5. Mevsim koşullarına uygun giysiler
6. Yağmur ceketi ve pantalonu
7. Panço tipi yağmurluk
8. Şapka-Bere ve balaklava yün veya sentetik
9. Mevsim koşullarına uygun eldiven ve koruması
10. Tozluk

Buzul ve kış faaliyetleri için:
1. Krampon,karabinler,Alt ve Üst emniyet kemerleri,pursik ipleri,kurtarma makarası
2. Sıcak Tutacak giysiler,üst eldiven,yün çorap,yalıtıcı ceket,salopet pantolon,uzun iç giysi
3. Tırmanış ipi,kar gözlüğü,kar küreği,kar testeresi,Kazma,Tozluk,hedik veya kayak,kask, plastik ayakkabı.
4. Çığ kurtarma ve arama cihazı,çığ sondası,kar kazığı,plaka ve buz vidaları,ekspres bant
5. El ısıtıcı sobalar,termos şişeler
6. Ekibin ilk yardım seti

Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Arama
Stil
Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort gaziantep escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti otele gelen escort eryaman escort sincan escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin Onwin giriş

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108