Gullbabici - Hayata Dair Herşey  

Go Back   Gullbabici - Hayata Dair Herşey > Kadın, Anne & Çocuk Sağlığı > Jinekoloji
Kayıt ol Yardım Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
  #1  
Alt 05-13-2016, 11:42 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Menopozda Depresyon Ve 9 Belirtisi




Menopoz dönemi her kadının yaşayacağı biyolojik bir dönemdir. Ancak bu sebeple menopoz dönemi kesinlikle hafife alınmamalıdır. Menopoz, yalnızca fizyolojik olarak yaşanan bir dönem olmadığı gibi psikolojik, sosyolojik ve kültürel altyapıları da bulunmaktadır. Kadınların hayatlarının 3’te birini geçirdikleri menopoz dönemi, yumurtalıkların artık işlevini sona erdirmesidir. Bu sebeple de kadın, artık adet görmez. Menopoz yaşı ülkeden ülkeye değişse de, yaklaşık olarak 45-55 yaşları arasında yaşanır.
Oluşan fiziksel değişimler gibi ruhsal değişimlerin de sebebi östrojen hormonudur.
  • Menopoz döneminde vazomotor belirtiler:
  1. sıcak basması,
  2. terlemeler,
  • Menopoz döneminde psikolojik belirtiler:
  1. anksiyete,
  2. depresyon,
  3. uykusuzluk
  4. irritabilite, gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Bunun dışında, çeşitli cinsel sorunlar ve kemik erimesi yani osteoporoz gibi geniş yelpazeli sorunlar da meydana gelebilir.
Gene menopoz döneminde ortaya çıkan:
  • konsantrasyon bozuklukları,
  • uyku düzeninin bozulması,
  • yorgunluk,
  • cinsel isteksizlik,
  • vajinal kuruluk,
  • idrar yaparken yaşanan zorluklar,
ağız, deri, göz, eklemlerde oluşan sorunlar, gibi çeşitli olumsuzluklar, kadının yaşam kalitesinin düşmesine yol açar.
Kadınların büyük bir geneli artık adet görmeyeceği için yaşamacağı kanamalardan dolayı sevinirken aynı zamanda da gebe kalma kaygısı olmadan cinsel ilişkide bulunma lüksüne sahip olur. Ancak, bu rahatlama çok uzun sürmeyebilir. Çünkü menopoz belirtileri ile kadının özel, iş ve sosyal yaşantısı etkilenebilir.
Menopoz Döneminde Depresyon İçin Kimler Risk Grubunda?
Menopoz döneminde yaşanan depresyonun tıbbi bir kanıtı yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta menopoz döneminde yaşanan östrojen eksiliğinin çeşitli fiziksel sorunlara yol açması ve bu sorunların da depresyona sebep olabilmesidir. Örneğin menopoz döneminde yaşanan uykusuzluk, ateş basması, vajinada kuruluk gibi belirtiler kadını psikolojik olarak olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu da dolaylı olarak depresyona yol açabilir.
  • Yapılan araştırmalar ile menopoz döneminde depresyona yol açan esas etkenin psikososyal nedenler olduğu bildirilmiştir. Klimakteriyum adı verilen bu süreçte, artık adet görülmemesi, çocuk sahibi olabilme yetilerinin sona ermesi kadınlığın bitmesi şeklinde algılanmaktadır. Bu sebeple de kadınlar artık cinsel hayatlarının bittiğini düşünür. Dolayısıyla olumsuz ruh hali kaçınılmaz olur.
  • Menopoz hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak da depresyona yol açabilir. Menopoz döneminde yeterli bilgiye sahip olmamak, belirtilerine hazırlıksız yakalanmaktır. Menopoz dönemi hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığı taktirde tedavi alınması düşünülmez. Bu sebeple belirtiler daha yoğun ve daha rahatsız edici yaşanabilir. Bu da depresyon duygudurum haline neden olur.
  • Yoğun stres altında olan kadınlar ya da önceki zamanlarda depresyon hikayesi olan kadınlar menopoz döneminde depresyona girmeye daha çok eğilimlidir.
Menopoz dönemine girildiği yaş aralığı genellikle kadının hayatının zaten değişmekte olduğu zamanlara denk gelebilir. Çocukları evlenebilir, eşi emekli olabilir, kendi emekli olabilir ve daha birçok değişiklik hayatında yaşanabilir. Bunların yanında bir de menopoz dönemi ortaya çıkınca kadının buna adaptasyonu biraz zorlu olabilir. Yıllardır gördüğü adeti artık görememesi, kendi çocuk sahibi olmak istemese de bunun biyolojik bir zorunluluktan ötürü olduğunu anlamasıyla kadın büyük bir üzüntü içine girebilir. Ancak menopoz dönemindeki kadınların kendilerini bu denli üzmemesi gerekir. Çünkü bu, oldukça doğal bir dönemdir. Kadınlık, menopoz dönemi ile bitmez. Menopoz dönemine girmek, hayatın bitmesiyle eş anlamlı tutulmamalıdır.
Menopoz Dönemi, Yaşlanmakla Eş Anlamlı Değildir
Menopoz dönemine giren kadınların birçoğu genellikle artık yaşlandıklarını ve her şeyin bittiğini düşünerek kendilerini gereksiz yere üzerler. Ancak, menopoz dönemi yaşlılıkla ilgisi olmayan bir dönemdir. Erkekler de aynı yaşlarda farklı bir dönem içerisine girerler. Biyolojik farklılıklardan dolayı kadınlar bunu daha komplike bir şekilde yaşarlar. Yani, geçen sene adet görürken bu sene görmeyen bir kadının bir sene içerisinde bir anda ”yaşlanması” fizik yasalarına aykırıdır. Yalnızca herkes gibi, bir sene yaş almıştır.
Burada önemli olan, menopoz dönemini sağlıklı geçirmektir. Yaşı genç olsa da ruhen sağlıklı ve fiziken dinç hissetmeyen kimse mutlu ve üretken olamaz.
Menopoz Döneminde Gün İçinde Değişimler
Genellikle insanlar sabah vakitlerinde kendilerini biraz kötü hissedebilir. Bu moralsizlik gün ilerledikçe iyileşmeye başlar. Bu günlük değişimlerin nedeni ise adrenal bezinin fonksiyonlarına ve ürettikleri kortizol denilen hormonun düzeyi ile ilişkilidir. Kortizol, sadece fizyolojik fonksiyonları normal*leştirmez. Bunun dışında ruh halimizi de düzeltir. Bu sebeple de gün ilerledikçe kendimizi iyi hissetmeye başlarız. Çünkü kortizol, uyandıktan sonra kan düzeyinde yükselmeye başlar.
Menopoz döneminde yaşanan östojen ve progesteron hormonunun yetersiz üretilmesi ile depresyonun alakalı olduğuna dair yapılan çalışmalar mevcuttur.
Âdet öncesi, doğum sonrası ve menopoz dep*resyonları, kanda östrojen hormonlarının az üretilmesi ile ilişkilidir. Bu üç dönemde de yaşanan ruh halleri neredeyse aynı olmaktadır. Bu sebeple de menopoz döneminde hormon tedavisinin ne kadar önemli olduğunu algılayabiliriz. Ancak bazı insanlar hormon tedavisine karşı bir önyargıya sahiptir. Bu gibi olumsuz düşüncelere sahip olan kişiler için tamamen bitkisel ilaçlar da üretilmektedir. Menopoz döneminde girilen depreyson, tamamen tedavi edilebilir bir duygu durumudur.
Depresyonun 3 Tipi
  1. İçsel depresyon: içsel depresyona insanın biyolojik değişimleri sebep olabilir. Beyin metabolizmasındaki kimyasal bir düzensizlik ya da eksiklik sebebiyle de meydana gelebilir. Uzmanlar, içsel depresyona hangi faktörün neden olduğunu kesin olarak henüz saptayamamışlardır. Ancak ilaçla tedavisi mümkündür.
  2. Tepki depresyonu: genellikle sevilen birinin kaybedilmesi sonucu görülür. Bunun dışında ayrılık ya da farklı somut olaylar da bu depresyonu doğurabilir. Bir hastalığa ya da hormonal değişime verilen bir tepki de olabilmektedir.
  3. Manik depresyon (Bipolar Bozukluk): ataklarla seyreden bir depresyon tipidir. Bu depresyon tipinde, ataklar arasında iyileşme dönemleri olur. Hastalık iki uçludur. Biri depresyon, diğeri de manik dönemdir. Menopoz döneminde ortaya çıkmaz. Şayet kişi bu depresyona eğilimli ise, tetiklenebilir.
Depresyonun 9 Belirtisi
Depresyonda olan her insan kendini odalara kapatmaz. Depresyondayken dahi günlük işlerini idame ettirebilir. Burada önemli olan nokta, menopoz döneminde de olsa, normal dönemde de olsa depresyonda olan kişiye eski olumlu halini geri kazandırmaktır.
Sayacağımız belirtiler, genel olarak kabul edilen belirtilerdir. Bu belirtilerin görülme yoğunluğu sıklığı kişiye göre değişebilmektedir.
  1. Odaklanma Sorunları: Herhangi bir iş yaparken konsantre olamama sorunudur. Film izlerken, iş yaparken, konuşurken odaklanamama, başka bir şey ile ilgilenme olarak kendini gösterir.
  2. Unutkanlık: Depresyon kendini unutkanlıkla da belli edebilir. Yaşanan bir olayın ayrıntılarıyla hatırlayamama, hatta bazen olayları tamamen unutma şeklinde kendini gösterebilir.
  3. Kararsızlık: Oldukça küçük olaylar hakkında dahi karar verememe durumudur.
  4. Halsizlik ve Enerji Azlığı: Herhangi bir fiziksel sorun olmamasına rağmen yaşanan halsizlik, hobi ya da keyif alınan diğer aktiviteleri yapmak istemem şeklinde vuku bulabilir.
  5. Suçluluk, Değersizlik ya da Beceriksizlik Hisleri: Herhangi bir olay için dahi kendini suçlu hissetme şeklinde ortaya çıkar.
  6. Normalden Fazla ya da Az Uyuma: Uykuya dalmada güçlük, çok uyuma ya da az uyuma olarak kendini gösterebilir.
  7. Sürekli Kötü Şeyler Olacağı Hissi: Ortada bir sorun olmasa dahi, ufak şeylerde dahi kaygılanma, endişe hisleri kişide hakim olabilir.
  8. İştah Azlığı ya da Aşırı İştahlı Olmak: İştah konusu da kişiye göre değişebilir. Çok yemek ya da yetersiz beslenmek şeklinde kendini gösterebilir.
  9. Huzursuzluk Hissi, Sinirli Olmak: Kişi sürekli sinirli olabilir. Sebep yokken agresif davranabilir.
Bunların Dışında:
  1. Aşırı Alkol Tüketimi
  2. Hayatın Yaşamaya Değer Olmadığı Düşüncesi
  3. Sevgi ve sevecenlik duygularında azalma görülebilir.
Depresyonun tıbbi tedavisi
Menopoz döneminde yaşanan depresyon sorunu, şayet kişinin kendine olan yardımıyla düzelmiyor ise, profesyonel yardım almak faydalı olacaktır. Alınan psikolojik yardım, delilik ile eş değer tutulmamalı. İçinde bulunulan olumsuz duygu durumunun kontrol edilmesi bu yardım ile sağlanabilir. Kişisel durumunuza göre uzman size çeşitli önerile sunabilir, bunun dışında ilaç tedavisine de başlanabilir. Psikolojik yardım almak, kişiye yalnız olmadığını hissetirecek ve bunun anormal bir olmadığını, tamamen iyileştirilebilir bir sorun olduğunu gösterecektir.
Depresyona Kişinin Etkisi
Depresyon sorunu henüz ilerlememiş ya da ciddi boyutlara ulaşmamış ise, kişi kendine yardım edebilir. İçinde bulunulan durumun hormonal değişikliklerden kaynaklandığını bilmek ve menopoz konusunda araştırmak bu durum için oldukça faydalıdır. Sürece adaptosyonun sağlanması ve belirtilerin üzerine gidilmemesi gerekir. Menopoz dönemi için tedavi almak belirtileri de hafifleteceği için depresyonun iyileşmesini de sağlayabilmektedir.
Kişinin Kendini Tedavi Etme Yöntemleri:
  • Mizah
Etrafınızda sizi güldürebilen ve içinde bulunduğunuz ruh halinden sizi çıkarabilecek insanların olması oldukça önemlidir. Bu dönemde hakim olan yalnız kalma arzunuzu yenmeli ve diğer insanlara odaklanmaya çalışmalısınız.
  • Etkinlik ve Hobi
Herhangi bir etkinliğe, derse ya da kursa katılmak kafanızı dağıtmanıza yardımcı olacaktır. Bunun dışında bir hayvan sahibi olmanız da sizi tedavi etmek için yardımcı olabilir.
  • Çalışmak
Bu dönemde kişinin kendine azalan güveni bir işe başlamak ve onu başarı ile tamamlamak ile yerine gelecektir. Bu durum, kişinin moralinin düzelmesine ve depresyondan kurtulabilecek iradeye sahip olunduğunu gösterecektir.
  • Hoşgörü
Bu dönemde yaşadığınız sinirlilik ve tahammülsüzlük halinizi bastırmaya çalışmanız ve olaylara hoşörülü bir şekilde yaklaşmanız sizi bir adım öteye taşıyacaktır.
  • Müzik
Müziğin insan ruhu için bir ilaç olduğu bilimsel verilerle de kanıtlanmıştır. Geçmiş zamanlarda çeşitli hastalıklar müzik ile iyileştirilmeye çalışır idi. Bu sebeple zevkinize göre olan müzikleri dinlemek ve sizi bu olumsuz duygu durumundan çıkartacak müziklere odaklanmak bu ruh halinden çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla


Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti eryaman escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin Onwin giriş gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan sincan escort otele gelen escort antalya rus escort

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108