Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 06-27-2015, 10:27 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Köpeklerde Beden Dili Ve Davranış




Köpeklerin beden dili ile onların nasıl bir ruh halinde olduğunu anlamak oldukça kolay olduğu gibi bu bedensel hareketler kolayca yanlış da anlaşılabilir.

Köpeklerin duygularını ifade ederken kullandıkları etkin organları kulak, kuyruk ve ağızdır. Sevinç, korku veya sinirlilik hallerine uygun olarak pozisyon alan bu bedensel araçlar onun ruh halini kolayca anlatır. Ancak bazı durumlarda beden dilinin yanlış yorumlanması da mümkündür. örneğin bol ve uzun tüylü ırklarda göz, ağız ve kulaklar tüylerle kaplı olduğundan diğer köpekler tarafından kolay kolay görülmez. Bu durum diğer köpekleri endişelenip yanıltabileceği gibi sizin de köpeğinizi anlamanızı zorlaştıracaktır.

Estetik amaçla yapılan operasyonlarda köpeklerin beden dilini anlamanızı zorlaştıran bir diğer unsurdur. Kulaklarının dik görünümlü biçimlendirilmesi ile onun bir yere odaklandığını ve dikkat kesildiğini sanarak yanılabilirsiniz. Ayrıca saf ırklara oranla melez ırklarda beden dilini anlamak daha zordur.

Mutlu olduğu zamanlarda sarkık olan kulaklar, dikkat kesildiği anlarda havaya dikilir. Kuyruk, kulaklar ile birlikte havaya kalkık, bakışlar diğer köpeğe veya objeye odaklanmıştır.

Sinirlendiği anlarda kulakların arkaya doğru yatmış olduğu görülür. Köpek dişlerini gösterirken dudaklardaki titremeler rahatlıkla gözlenebilir. Korktuğu zamanlarda da kulaklar arkaya yatıktır. Ancak kuyruk arka bacakların arasına kıstırılmış olarak durur. Kulakların yatık pozisyonu sinirlilik ve korku durumlarında yanıltıcı olabilir. Bu nedenle hareketleri dikkatli bir şekilde izlenmeli ve doğru yorumlanmalıdır.

Diğer bir köpeğin yanında üstünlük gösteren köpeğinde kulakları ve kuyruğu yukarı kalkıktır. Genellikle diğer köpek geri çekilmiş ve uysal vaziyettedir. Gözler başka yere çevrilmiş kulaklar ve kuyruk aşağıdadır. Sokak köpeklerinde daha sık görülen buna benzer tavır ve davranışlar, köpekler birbiriyle oynarken veya sizinle ilgilenirken de görülebilir.

Bazen köpekleri eğitmek çin bulmacası çözmek kadar zordur. Köpeğinizi tanımak, eğitmek ve onunla anlaşabilmek için bir çok uğraş vermeniz gerekebilir. Hatta başlangıçta yanlış anlamalar dahi olabilir. Biraz dikkatli bir gözlem sizin kendi köpeğinizi veya yabancı bir köpeği anlayabilmeniz için yeterli olacaktır. Yinede tam olarak mizacını bilmediğiniz bir köpeğe yaklaşırken temkinli davranmalısınız. çok sakin mizaçlı olmasına karşın kendisine dokunulmasını istemeyen ve tepki gösteren bir köpekle de karşılaşabilirsiniz.

Köpeğinizin eğitimini üstlenmek sorumlu bir köpek sahibi olmanın bir parçasıdır. Onu eğitmek saatlerce peşinizde sizi eğlendirmesi ve ortalıklarda dolaşması demek değildir. Bu sizin ve köpeğiniz arasında doğal ve güzel bir ilişkinin başlangıcıdır.

Köpeklerde davranış problemlerinin giderilmesinde en önemli unsur ona göstermiş olduğunuz sabır ve sevgidir. Ancak ilk adım muhakkak ki hayata köpeğinizin gözleriyle bakabilmek ve onunla aynı dili konuşabilmektir. Aşağıda belirtilmiş olan davranış biçimleri size bir fikir verecektir.


Köpek Vücut Dili

Ben ne dersem o olur ;
Baş yukarda ve kulaklar diktir. Gözler açık ve bir noktada sabittir. Ağız genelde kapalı veya çok az açıktır. Gövde uzun ve gergindir. Boyun tüyleri kabarık olabilir. Kuyruk sert ve düz veya vücudun arkasına doğru kıvrık olabilir. Köpek homurdanabilir ve hırlayabilir. Ya çok küçükken ciddi bir eğitimden geçecek yada onun kuralları ile yaşamayı öğreneceksiniz. Onunla yaşayabilmek için ciddi bir sabra ve iradeye ihtiyaç vardır.

çok korkuyorum ;
Baş öne eğik, kulaklar aşağıda ve düzdür. Gözleri kısıktır ve karşısındaki köpek ile göz temasından kaçar. Ağız dişleri gösterecek şekilde açık ve geriye doğrudur. Bazen dizler bükülmüş olabileceği gibi aşırı korku durumlarında titreyebilir. Kuyruk bacakların arasına kıvrılmıştır. Patiler terlidir. İdrar sızdırabilir. Daha çok sokakta yaşayan köpeklerde görülen bir durumdur.

Sinirliyim yaklaşma ;
Kulaklar geriye doğru çekiktir. Gözler bir noktada sabitlenmiştir. Ağız dişler görünecek şekilde geriye doğru çekiktir. Hırıltılar çıkarabilir. Vücut yüksek ve gergindir. Boyun tüyleri de kabarmıştır. Kuyruk dik ve kabarıktır. Köpek hırlar veya yüksek sesle havlar. İyi eğitilememiş ve sosyalleştirilmemiş köpeklere özgü bir davranış biçimidir. Evde ve sokakta yaşayan köpeklerde görülebilir. Bu tür köpekler ---cög---unlukla mutsuzdur.

çok endişeleniyorum ;
Kulaklar kısmen diktir ve hareket edebilir. Gözler kısık, baş başka tarafa dönüktür. Ağız kapalıdır. Dişler hafif görünür. Patiler terlidir. Vücut gergin ve hafif alçaktır. Kuyruk hafif sarkık olabilir. Belki biraz sızlanabilir. Evde ve sokakta yaşayan köpeklerde görülebilir. Ayrıca yavru köpeklerde sıklıkla rastlanan bir beden dilidir.

çok merak ettim ;
Kulaklar diktir. Yüz anlamlı ve dikkat kesilmiştir. Yüzde mutluluk gözlenir. Gözler ve ağız açıktır. Vücut rahat, kuyruk dik ve sallantılıdır. Köpek hırlayabilir ve sesler çıkartabilir.
Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve tüm yavru köpeklerde gözlenen bir beden dilidir.

Mutluluktan yerimde duramıyorum ;
Kulaklar dik ve rahattır. Gözler açık ve rahattır. Ağız açık ve heyecandan nefes nefesedir. Vücut oldukça hareketlidir. Sürekli bir sağa bir sola atlar ve yerinde duramaz. Kuyruk oldukça hareketlidir. Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve tüm yavru köpeklerde gözlenen bir beden dilidir.

Ben çok sakin ve uysalım ;
Kulaklar aşağıya doğru basıktır. Gözler biraz kısıktır. Dudaklar açıktır ve yüzde bir mutluluk ifadesi vardır. Diğer köpek veya insana burun sürter ve yalar. Köpek sırt üstü yere yatmış ve patiler göğüs hizasında yukarıya doğrudur. Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve sokakta yaşayıp da bir çeteye mensup olmayan köpeklerde gözlenen beden dilidir.
Alıntı ile Cevapla