Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 04-29-2016, 08:54 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Yumurtlama Problemi (Yumurtlama Bozukluğu)



Yumurtlama, normal şartlarda üreme çağında olan kadınlarda, her ay düzenli olarak 1 kere olan ve bu sayede adet görme, üreme gibi özelliklerin sürekliliğini sağlayan, kadın vücudunda meydana gelen hormonal değişimlerin temel nedenlerinden birisidir.
1 ) Yumurtlama problemi (bozukluğu) nedir?

Yumurtlama sorunu, kısırlık (infertilite) sebeplerinin içerisinde en çok rastlanan nedenlerden birisidir. “Ovulatuar disfonksiyon” olarak da ifade edilir. Kadınlarda meydana gelen kısırlık sebeplerinin ortalama 3 / 1 i, yumurtlama sorunları ile alakalıdır.
Burada yumurtlama problemi veya yumurtlama bozukluğundan kasıt, daha çok yumurtlama düzensizliğidir. Kısacası kadında yumurtlama meydana gelir ancak düzensiz ve seyrek bir şekilde olur ve her ay düzenli olmaz. Bu sebepten dolayı da adetler düzensiz bir şekilde görülür. Çok az da olsa, hiç yumurtlama olmaması gibi durumların olası da, yumurtlama sorununun açıklaması içine girer. Bu hastalara çok fazla rastlanmaz ve hiç adet göremezler.
2 ) Yumurtlama bozukluğunun sebepleri nelerdir? Belirtileri nelerdir?

Yumurtlama düzensizliği stres ve çeşitli hastalıklarla ilişkili olarak meydana gelebilir. bu sebeplerin arasında en çok rastlananlardan bir tanesi, polikistik over hastalığıdır (PCOS). Ancak her yumurtalama düzensizliği görüldüğü zaman da, polikistik over olduğu anlamına gelmez. Polikistik over hastalarında, özellikle yumurtlama düzensizliği (seyrekliği) dışında, adetlerin seyrek olması, aşırı tüylenme, şişmanlık gibi belirtiler de görülür. Hiç yumurtlama meydana gelmeyen hastalarda ise, daha çok beyinde hipofiz bezi ile alakalı sorunlar, menopoz, genetik bozukluklar gibi sebepler yer alır.

3 ) Yumurtlama problemi (bozukluğu) nasıl anlaşılır?
Yumurtlama ile alakalı belirtilerin hastada olmaması, o ay için yumurtlama olmadığı ile ilgili şüphe uyandırabilir. Ancak tıbbi açıdan bir kadında o ay yumurtlama (ovulasyon) olup olmadığını belirlemek için, çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler;
  • Ultrason ile büyüyen yumurtanın kontrolü ve yumurtlama olayının gözlenmesi
  • Adetin 21. Günü progesteron hormonunun incelenmesi, Progesteron hormonu düzeyinin belli bir değerden (3 ng/ml) yüksek olması yumurtlama olduğunu gösterir.
  • Adetin 21. Günü rahim biyopsisi yapılması (endometrial biyopsi) Günümüzde pek uygulanmaz.
  • Vücut ısısı takibi: Adetin 13.-15. Günlerinde yumurtlama olduktan sonra kadının vücut ısısında yaklaşık yarım derece bir artış meydana gelir.
  • Yumurtlama (ovulasyon) testleri
4 ) Yumurtalama düzenleyici tedaviler nelerdir?

Bu hastalara yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu) olarak ifade edilen tedaviler verilir. Bazen bu tedaviler yetersiz kaldığı zaman, tüp bebek de takviye olarak uygulanır. Yumurtlama düzenleyici tedaviler ile hamilelik sağlanabilmesi için, bazen aşılama da tedaviye eklenir. Yumurtlama düzenleyici yani yumurta büyütücü ilaçlar tablet şeklinde ağızdan alınan ilaçlar veya enjeksiyon (iğne) şeklinde kullanılan ilaçlar olabilmektedir.
5 ) Hamilelik istemeyen hastalarda tedavi nasıl gerçekleşir?

Yumurtlama düzensizliği sorunu yalnızca hamilelik isteği ile alakalı değildir. Hamilelik isteği olmayan hastalarda da adet düzensizliği, tüylenme gibi problemler yumurtlama bozukluğu ile alakalı olarak meydana gelebilir. Bu durumlarda adet düzenleyici hormonal ilaçlar, tüylenme azaltıcı ilaçlar, epilasyon, doğum kontrol hapları gibi tedaviler çok sık kullanılır. Ancak hiçbir şekilde doktor izni olmadan bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır. Bitkisel ilaçların, kürlerin ve otların kullanılmaması gerekir.

6 ) Kilo verme

Aşırı kilolu olma yumurtlamanın gerçekleşmesine engel olan, düzensizleştiren ve sık rastlanan sebeplerden birisidir. Bu sebepten dolayı, fazla kilosu olan hastaların muhakkak fazla kilolarını vermeleri tavsiye edilmektedir. Bunun için sağlıklı beslenme kurallarına özen gösterilmesi ihtiyaç halinde diyetisyenlerden yardım almaları, egzersiz ve spor yapmaları tavsiye edilir. Kilo verdikleri zaman, hastaların büyük bir kısmı yumurtlamalarının ve adet düzeninin eskisine göre çok daha iyi olduğunu ifade ederler.

7 ) Yumurtlama problemi (bozukluğu) olup hamile kalanlar

Yukarıda ifade edilen tedaviler ile beraber, hastaların çoğunluğu hamile kalabilmektedir. Yumurtlama sorunu dışında kısırlığa sebep olabilecek bir problem bulunmuyor ise, kadın ve erkeğin (özellikle kadının) yaşının küçük olması halinde, tedavi ile hamilelik elde edilme şansı daha yüksektir.
Polikistik over hastalarında genel olarak bu tedavilere iyi şekilde cevap alınır ve hamile olabilme oranı oldukça yüksektir. Ancak genetik veya menopoz döneminin yaklaşması gibi sebeplerden dolayı ciddi yumurtlama bozukluğu olan kişiler ve fsh hormon değeri normalden çok yüksek olanlarda, ilaç tedavisi ile hamilelik elde edebilme şansı çok düşüktür.

8 ) Yumurtalama düzenleyici tedaviler nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) anovulasyon (yumurtlama olmaması) problemlerini başlıca 3 kategoriye ayırmıştır. Bunlar;

1 WHO Class 1: Hipogonadotropik hipogonadizm: (Hipotalamo hipofizer yetmezlik) Bu hastalarda, sorun beyinden hipofiz veya hipotalamus bezinden kaynaklanır. FSH ve östrojen değerleri de düşük olur. Yumurtlama problemi olan hastaların, ortalama %5 ile %10 civarı, bu grubun içerisine girer.

2 WHO Class2: Hipotalamo hipofizer disfonksiyon: Bu grupta ise, FSH ve östrojen hormon seviyeleri normal olarak gözlenir. Bu değerlere rağmen yumurtlamada düzensizlik vardır. Polikistik over sendromu bu grubun içerisine girer. Anovulasyon yani yumurtlama problemi olan hastaların en büyük çoğunluğu, ortalama %70 ile %80’i bu gruba girer.

3 WHO Class 3: Hipergonatodtropik hipogonadizm: (Ovaryen yetmezlik) Bu grupta FSH hormonu değerleri yüksek olur, ancak östrojen hormonu seviyesi düşüktür. Bu grupta asıl önemli olan patoloji yumurtalıklardadır. Bu durum ile alakalı olarak, östrojen üretimi azaldığından dolayı FSH hormonu yükselir.
Erken menopoz veya menopoz hastaları bu grupta izlenir. Yumurtlama sorunu bulunan hastaların ortalama %10 ile %30 civarı bu gruptadır.
Bu üç sınıf dışında genital kanal tıkanıklığı ile alakalı veya hiperprolaktinoma (prolaktin, süt hormonu yüksekliği) bağlı yumurtlama bozukluğu gözlenebilir.

Alıntı ile Cevapla