Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-09-2016, 12:01 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kemik Erimesi Ve D Vitaminin Önemi



Kalsiyum ve D vitamini kemik sağlığı için oldukça önem teşkil eden faktörlerdir. Kalsiyumun ve D vitaminin yeterli oranda temin edilmesi sayesinde kemik erimesinde korunabilir ve kemik erimesi tedavi edilebilir.
D vitaminin kemik için faydaları:
  • D vitamini kalsiyumun barsaklardan emilmesini ve böylece kana geçmesine yardım eder. Kana kalsiyum geçişinin artması ile beraber parathormon salınımında azalma meydana gelir. Bu sayede de kemik yıkımında azalma olur.
  • D vitamini kalsiyumun böbreklerden atılımının azalmasını sağlar.
  • Kalsiyumun kemiklere yerleşmesi D vitamini ile sağlanır.
D vitamininin yeterli alınmaması durumunda, barsaklarda kalsiyum emiliminde azalma meydana gelir. Bundan dolayı da paratiroid hormonda artış gözlemlenir. Paratiroid hormonun artması sebebiyle kemiklerde meydana gelen kalsiyum kaybında azalma söz konusu olur. D vitamini yeterli karşılanmadığı zaman kemik mineralizasyonu bozulmaktadır. D vitamininin osteoblast şeklinde tabir edilen kemik yapımında etkin olan hücreleri indükleyici etkisi sebebiyle oldukça önemlidir.
D vitamini nerden temin edilir?
Vücutta bulunan D vitamininin ortalama olarak %80’i güneş ışınları ile temin edilir. Bu sayede deri, güneş ışınlarını sentezler ve vücuda D vitamini alınmış olur. D vitamini besinlerden elde edilebilen bir vitamin değildir. Bundan dolayı da güneşe çıkmak önemlidir. Şayet çok kapalı giysiler giyiliyor ise ya da güneşe çıkılmıyor ise vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini almak söz konusu olmaz. D vitamini besinlerden de temin edilebilir ancak vücut için yeterli değildir.

D Vitamini Bulunan Besinler:
  • Balık,
  • karaciğer,
  • süt,
  • peynir,
  • tereyağı,
  • yumurta sarısı
Bu noktada dikkat edilmesi gereken D vitaminin bu besinlerle karşılanmasının yeterli olmadığıdır. Bunun dışında menopoz sonrası dönemde yaşı ilerlemiş kişilerde, D vitaminin barsaklar tarafından emilim kapasitesi düşer.
Güneş ışığına çıkılması deride aktif D vitamini (Vit. D3) sentezlenmesine yardımcı olur. Bundan dolayı da yeterli oranda güneş ışığına çıkmak, iskelet sağlığını oldukça etkiler.
Aktif D vitamininin büyük bir kısmı derinin epidermis tabakasında sentezlenmektedir. Daha az bir bölümü de dermis tabakasında sentezlenmektedir. Günlük olarak 15-30 dakika arasında güneş ışığına maruz kalınmalıdır.
D vitamini tedavisi nedir?
Menopoz dönemi ardından kemik erimesi söz konusu ise günlük olarak 1200 mg kalsiyum ve 800 Ünite D vitamini alınması oldukça önem teşkil eder. D vitamini ve kalsiyumun yeteri kadar karşılanması sayesinde kemik erimesi riski azalır ve kırık eğiliminde düşüş gözlemlenir.
Yapılan araştırma ve çalışmalara göre ise kalsiyum alınmadan yalnızca D vitamini almanın herhangi bir yararı olmadığı da tespit edilmiştir.
Ancak kalsiyum ya da D vitamini takviyesi doktor öneri olmadan kullanılmamalıdır.
Alıntı ile Cevapla