Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-04-2014, 02:29 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nişan Adetleri

Anadolu kültüründe düğünden önceki aşamalar epey çoktur. Kız isteme, söz ve nişan. Düğünden önceki son adım olan nişan’ın sözlük anlamı işaret’tir. Dolayısıyla nişan töreni, nişanlanmak aslında iki gencin evlenip yeni bir yuva kuracağının en somut işaretidir. Nişan adetleri, gerek evlenecek çiftin, gerekse ailelerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlar. Nişan süreci boyunca aileler daha sık görüşür, karşılıklı hediyeler alıp verilir, böylece iki ailenin kaynaşmasına olanak doğar.



Nişanlanan bir çifti bekleyen adetler arasında nişan bohçası ilk sıradadır. Gelin adayının ailesi damat adayı için, damat adayının ailesi ise gelin adayı için birer nişan bohçası hazırlar. Gelin için hazırlanan nişan bohçasında şık bir gecelik, sabahlık, iç çamaşırı, makyaj malzemeleri, parfüm ve terlik yer alır genellikle. Kimi zaman bunlara elbise, ayakkabı gibi hediyeyeler de eklenebilir. Damat için hazırlanan nişan bohçasının en önemli hediyeleri ise pijama, robdöşambr, terlik ve tıraş takımıdır. Aynı şekilde ayakkabı ve giysi de eklenebilir damat bohçasına da. Günümüzde kimse emrivakileri sevmediği için ailelerin damat ya da gelin adaylarıyla birlikte alışverişe çıkıp onların beğendiği şeyleri satın alması daha çok kabul görmektedir. Böylece damat ve gelin adaylarının zevklerine uygun ve kullanacakları hediyeler alınmış olur.
Nişan bohçası konusuna değindikten sonra gelelim nişan törenine. Nişan töreninizi ailelerden birinin evinde gerçekleştirebileceğiniz gibi; dışarıda bir mekan kiralayarak özel bir nişan organizasyonu da yapabilirsiniz. Eğer çok sayıda davetliniz varsa ve zamanınız kısıtlıysa nişan organizasyonu yapan firmalarla görüşüp onlardan biriyle de anlaşabilirsiniz. İster evde olsun, ister lüks bir otelde, nişan töreninde genellikle yaşlı ve saygı duyulan bir aile büyüğü genç çiftin evlilik yolundaki bu adımlarının hayırlı olması dilekleriyle kısa bir konuşma yapar, kırmızı bir kurdele ile birbirlerine bağlanmış olan nişan yüzüklerini gelin ve damat adayının parmaklarına takar ve bir tepsi ile mekana getirilen bir makasla bu kurdeleyi ortadan ikiye keser. Böylece nişan merasimi layığıyla yerine getirilmiş olur. Törende verilecek olan hediyeler de vardır tabii. Genellikle nişanda gelin adayına damat ailesi tarafından takı, mücevher gibi hediyeler verilir. Gelinin ailesi ise damat adayına kaliteli bir saat hediye edebilir.
Alıntı ile Cevapla