Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-10-2014, 10:55 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı






Travma, felç ve doğumsal bozukluklar sonucu görülebilen veya ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü, estetik görünüm açısından pek çok insanı rahatsız etse de genellikle tedavi yoluna gidilmemektedir.
Ancak göz kapaklarındaki bu sorun ileriki yıllarda göz sağlığı için önemli sıkıntılara neden olabilir. Memorial Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ümit Beden, göz kapağı düşüklüğü ve tedavisi hakkında bilgi veriyor.

Sıklıkla yaşlanma sonucu görülüyor
Bir insana karşıdan bakıldığında göz bebeği üstten 1-2 mm kapakla örtülüdür. Eğer bu düşüklük daha fazla ise, kirpikli kenar göz bebeğini 4-5 mm örtüyorsa, hatta ortadaki görme aksını kapatıyorsa bu duruma "göz kapağı düşüklüğü (ptozis)" adı verilir.
Göz kapağı düşüklüğü ileri yaşta yaşlanmaya bağlı olarak dokuların gevşemesiyle oluşabilmektedir. Çocuklarda ise; doğuştan meydana gelebilmektedir. Bunun dışında travma, kaza, felç, beyin problemleri geçirenlerde de ortaya çıkabilmektedir. Kapaktaki sinir ve kas sorunları, göz ameliyatları ve tümör gibi nedenler de bu soruna yol açmaktadır. Bunlara ek olarak kontakt lens kullanımı da alerji yaparak gözde kapak düşüklüğüne sebep olabilir.
Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı tedavi yöntemlerine başvuruluyor
Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Ancak bu yöntem çocuk ve ileri yaş olmak üzere ikiye ayırılmaktadır. Çocukta göz tembelliği de mevcutsa kapama tedavisi ve gözlük tedavisi de sürece dahil edilmektedir. Yetişkinlerde ise tedavi görme fonksiyonları ve kozmetik görüntünün düzeltilmesine yönelik planlanır.
Tedavide "levator rezeksiyonu" ve "frontal askı" adı verilen yöntemler kullanılmaktadır. Göz kapağını oynatan kas dokusunun problemli olması, göz kapağını aşağı çekiyor ise bu durumda küçük bir kesi ile göz kapağı kasına ulaşılarak, kas kısaltılmakta ve şikayetlerin önüne geçilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü doğuştan ise, sinir hasarı ile oluşmuşsa ve kas çalışmıyorsa göz kapağı içeriden olacak şekilde kaşı kaldıran kasa asılır. Hasta kaşını kaldırdığında ve indirdiğinde göz kapağını kaldırıp indirmiş olur.
Ameliyattan sonra göz kapağı sağlıklı bir görünüme kavuşuyor
Hastaların pek çoğu ameliyattan sonra göz kapağının çok açık kalacağından endişe etmektedir ancak bu yanlış bir inanıştır. Uzman doktorlar tarafından yürütülmesi gereken bu tedavi sonrası hasta ameliyattan sonra gözünü rahatlıkla açıp kapatabilmektedir. Ameliyat genelde lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu nedenle hasta ameliyattan hemen sonra evine gidebilir, ertesi gün kontrole gelip, pansumanı yapıldıktan sonra normal hayatına dönebilir. Hastanın bu işleme bir gününü ayırması yeterlidir. Kişi 1-2 hafta kontrole çağırılır ancak bu tedavi hastanın günlük hayatına engel değildir.
Alıntı ile Cevapla