Gullbabici - Hayata Dair Herşey  
  #1  
Alt 07-02-2015, 09:19 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Tüsiad




Tarihçe


TÜSİAD Retro


Kapalı Ekonominin Krizleri ve TÜSİAD’ın Kuruluşu

1950-1970 kapalı ekonomi dönemi, yarattığı siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerin de etkisiyle, 1973’te birinci petrol şokuyla kısmen, 1980’te ikinci petrol şokuyla fiilen sona erdi ve 1986 yılında “Türk Parasını Koruma Kanunu”nun yürürlükten kalkması ve “Döviz Kuru Rejimi”nin serbestleşmesiyle son buldu. Bu yeni dönemde, serbest ekonomi kurallarının benimsenmesiyle “girişim” (enterpreneurship) özgürlüğünün ülke sathına yayılması ve yankı bulması için objektif şartlar oluştu.

TÜSİAD’ın da kuruluşu ve gelişimi, bu iktisadi arka planla parallellik arzetti. TÜSİAD’ın 1971 yılında kuruluşu, işlemeyen ve kriz üreten kapalı ekonomi sistemine iş dünyasının bir tepkisi mahiyetinde oldu. 1969-1970 yılları, ABD’nin Vietnam savaş harcamalarının ulaştığı boyut nedeniyle resesyona girdiği ve 1971 yılı da Başkan Nixon’un doları altından koparmasıyla uluslararası para sisteminin (Bretton-Woods) çöktüğü yıldır.

Bu iktisadi gelişmeler, iş dünyasında, “kapalı ve kamu güdümlü ekonomik sistem” korunarak Türk ekonomisinin yola devam edemeyeceği ve devam edilmek istendiği takdirde ülkenin ciddi refah kaybına uğrayacağı yönünde bir değerlendirmeye neden oldu. TÜSİAD’ın kurucu başkanı Sayın Feyyaz Berker’in 23 Ağustos 1971 tarihinde merhum Abdi İpekçi ile Milliyet gazetesinde yaptığı söyleşi ve 2008 yılı aralık ayında yayımlanmasını sağladığı “TÜSİAD’ın İlk 10 Yılı” (Doğan Kitap) isimli kurum tarihi, “Ortak Akıl” olarak tanımlanan bu bilincin açık ifadesidir.

İş dünyası çözüm üretiyor

Türk iş dünyası, 1950-1970 arası oluşan yapıyı ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri gözönüne alarak, kendisine 1970-1985 döneminde takip edeceği yeni bir strateji çizdi. Bu strateji uluslararası rekabete açık “serbest piyasa ekonomisi” stratejisi olmuş ve 15 yıl süreyle TÜSİAD bu yaklaşımı kamuoyunda dillendirdi, savundu ve gerekli bilimsel çalışmalarla da destekledi. 1980-1984 döneminde, bu strateji, yapılması gereken reformların gecikmesi nedeniyle, yönetim kurulu başkanlığını yürüten merhum Ali Koçman döneminde hükümetle siyasi bir çatışmaya da dönüştü.

Sonuç olarak, siyaset kurumunun da TÜSİAD’ın stratejisini biraz da iktisadi ve sosyal şartların baskısı altında benimsemesi, ülkemizde “girişimci” sınıfın genişlemesine ve derinleşmesine yol açtı. Başta Anadolu’da yeşeren Sanayici ve İşadamı Dernekleri (SİAD) ve oluşturdukları Türk Girişim ve İşdünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olmak üzere, diğer iş dünyası örgütlerinin gönüllü temelde serpilmesinin ve yayılmasının arkasında bu “TÜSİAD Stratejisi” bulunmaktadır. Nitekim, TÜSİAD’ın bu örgütler tarafından örnek alınması ve “duayen”lik atfedilmesi de bu gerçeği yansıtmaktadır. İş dünyasının güçlenmesi ve ülke sorunlarına eğilecek ve çözüm üretecek olgunluğa erişmesinin Türkiyemiz açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerekir. Katılımcı ve çoğulcu demokrasinin gerekli şartı, örgütlü ve olaylara tepki verebilen bir sivil toplum yapısının oluşmasıdır. Bunun önkoşulu ise bağımsız yargı ve özgür basındır.

Ekonomik olarak Dışa Açılma ve AB’ye Tam Üyelik Süreci

1985-2005 yıllarında, 1987’de AB’ye üyelik başvurusu sonrasında, önce zor bir adaylık kabülü sürecinden geçtikten sonra katılım müzakerelerinin başlamasıyla, Türkiye’de yeni bir dönem açıldı. TÜSİAD, bu dönemde ekonomik uyum ve demokratik standartların AB düzeyine yükseltilmesi alanında da üstüne düşen bilimsel çalışmaları yaptı, bu çalışmaları kamuoyuna mal etti ve önce Brüksel sonra Washington, Berlin, Paris ve Pekin’de açtığı temsilciliklerle uluslararası temsil gücünü artırmıştır.

Elverişli uluslararası konjonktürün etkisiyle, 2002-2006 döneminde, ekonominin ortalama yüzde 7.5 büyümesi, ihracatın 100 milyar doları aşması ve 2.6 milyon istihdam yaratılmış olması, Türkiye’de mevcut orta gelirli kesimin refahının ve dolayısıyla tüketim ve konut talebinin artması sonucunu doğurdu. “Girişim” özgürlüğü yaygınlaşmış, iş dünyası örgütleri güçlenmiş ve ekonomik olarak dışa açılma, geleneksel siyasi ideolojileri zorlamaya başladı. Tüm yelpazede yer alan siyasi parti programlarındaki çelişkiler de buradan kaynaklanmaktadır. Ekonominin hızla küreselleşmesine ve kuralların Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, IMF, Dünya Bankası gibi örgütlerde konulmasına karşılık, siyaset, yerelliğini korumaya devam etmektedir.

Başarı, siyaset kurumunun, yerel nitelemelerden uzak kavram ve açılımları kullanarak, rekabetçi küresel ekonomik ortamda ülkeyi hakettiği ölçülerde konumlandırmasından geçmektedir. Evrensel boyuta sahip olmayan her değişim çabasının hızla başarısızlığa sürüklendiği bir ortamda, Türk siyasi hayatının da siyasi partiler yasası, seçim sistemi gibi temel eksikliklerini tamamlayarak, evrensel standartlara ulaşması, uluslararası entegrasyonumuzu hızlandıracak, refah düzeyimizi yükseltecek ve demokrasimizi geliştirecektir.









TÜSİAD Binası


TÜSİAD’ın merkezi konumundaki Tepebaşı binasının hikayesi 1800’lü yıllarda “Joseph Baudouy” adlı Fransızın iş bulmak ve çalışmak amacıyla İstanbul’a gelmesiyle başlar. Öncelikle çeşitli inşaat işlerinde çalışan “Monsieur Baudouy” daha sonra zenginleşerek Osmanlı Hükümeti’nden imparatorluğun hakimiyeti bulunan tüm denizlerde gemi feneri yapım tekelini elde etmişir.

Bu proje sayesinde daha da zenginleşerek Tepebaşı’nda turistik gezilerde “Bodvi Binası” olarak adlandırılan binayı kendisine konut olarak inşa etmiştir. Zamanında İstanbul’un en gözde semti olan Pera’nın merkezinde yer alan bu binanın mimarisi de çeşitli özellikler arz etmektedir. İki köşesindeki kulelerinin yanısıra her katının farklı bir mimari içermesi de binanın özellikleri arasındadır.

Binanın yapımında Eskişehir’den getirilen beyaz Eskişehir taşları kullanılmış ve zamanla bakımsızlıktan eskimiştir. Zaman içerisinde, her katı ayrı ayrı kiraya verilen binanın giriş katı da Citroen arabaları satış mağazası olarak kullanılmıştır.

1986 yılında Bedrettin Dalan’ın Belediye Başkanlığı sırasında, merhum Sakıp Sabancı‘nın Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde satın alınan ve Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı’nın denetiminde, 1992 yılına kadar -Tekfen Holding tarafından üstlenilen- restorasyonu süren binaya, TÜSİAD, 1993 yılında taşınmıştır. Restorasyon sırasında müellif mimar olarak Süreyya Saruhan çalışmış ve binanın dış cepheleri restitüsyonla korunarak iç kısmı yeniden çelik konstrüksiyonla yenilenmiştir.

Dış cephenin taş olması nedeniyle sürekli bakımı gerçekleştirilen TÜSİAD binası, semtin tarihi dokusuna önemli katkı bulunan bir konumundadır.










TÜSİAD'ın Vizyonu

TÜSİAD, Türk sanayici ve işadamları tarafından, 1971 yılında iş dünyasını temsil etmek amacıyla kurulan gönüllü bir sivil toplum örgütüdür.

TÜSİAD,
- insan hakları evrensel ilkelerinin,
- düşünce, inanç ve girişim özgürlüklerinin,
- laik hukuk devletinin,
- katılımcı demokrasi anlayışının,
- liberal ekonominin,
- rekabetçi piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarının ve
- sürdürülebilir çevre dengesinin
benimsendiği bir toplumsal düzenin oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlamayı amaçlar.

TÜSİAD, Atatürk’ün öngördüğü hedef ve ilkeler doğrultusunda, Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyini yakalama ve aşma anlayışı içinde, kadın-erkek eşitliğini siyaset, ekonomi ve eğitim açısından gözeten iş insanlarının toplumun öncü ve girişimci bir grubu olduğu inancıyla, yukarıda sunulan ana gayenin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar gerçekleştirir.

TÜSİAD, kamu yararına çalışan Türk iş dünyasının temsil örgütü olarak, girişimcilerin evrensel iş ahlakı ilkelerine uygun faaliyet göstermesi yönünde çaba sarf eder; küreselleşme sürecinde Türk rekabet gücünün ve toplumsal refahın, istihdamın, verimliliğin, yenilikçilik kapasitesinin ve eğitimin kapsam ve kalitesinin sürekli artırılması yoluyla yükseltilmesini esas alır.

TÜSİAD,
- toplumsal barış ve uzlaşmanın sürdürüldüğü bir ortamda, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında bölgesel ve sektörel potansiyelleri en iyi şekilde değerlendirerek, ulusal ekonomik politikaların oluşturulmasına katkıda bulunur;
- Türkiye’nin küresel ölçekte tanıtımına katkıda bulunur, Avrupa Birliği üyeliği sürecini desteklemek üzere uluslararası siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişki, iletişim, temsil ve işbirliği ağlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapar;
- uluslararası entegrasyonu ve etkileşimi, bölgesel ve yerel gelişmeyi hızlandırmak için araştırma yapar, görüş oluşturur, projeler geliştirir ve bu kapsamda etkinlikler düzenler.

TÜSİAD, Türk iş dünyası adına, bu çerçevede oluşan görüş ve önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, hükümete, diğer devletlere, uluslararası kuruluşlara ve kamuoyuna doğrudan ya da dolaylı olarak basın ve diğer araçlar aracılığı ile ileterek, yukarıdaki amaçlar doğrultusunda düşünce ve hareket birliği oluşturmayı hedefler.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Tüzüğü, 2. Madde, "Derneğin Amacı"


TÜSİAD'ın Yapısı

TÜSİAD, tüm çalışmalarını, temel olarak TÜSİAD üyelerinden oluşan komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. TÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerinin başkanlık görevlerini yürüttüğü 11 komisyon, komisyonların bünyesinde bulunan 36 çalışma grubudüzenli olarak biraraya gelerek TÜSİAD pozisyonlarının oluşturulmasını sağlamaktadır.

TÜSİAD, çalışmalarını idari kapasite kapsamında bulunan, Genel Sekreterlik, Temsilcilikler ve Üniversite Kurumsal İşbirliği Forumları’nda görevli 55 kişilik profesyonel bir kadro ile sürdürmektedir.

TÜSİAD’ın çalışmaları İstanbul merkezli Genel Sekreterlik yapısı üzerinden yürütülmektedir. TÜSİAD’ın üye olduğu uluslararası kuruluşlar ile ilişkiler, üye ilişkileri, bilgi-işlem faaliyetleri, medya ilişkileri, TÜSİAD’ın mali ve idari işleri de Genel Sekreterlik yapısı içinde yürütülmektedir.

TÜSİAD Ankara Daimi Temsilciliği; TBMM, hükümet, kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerin düzenlenmesine ve TÜSİAD’ın karar alma süreçlerine etkili katılımına yardımcı olmaktadır.

TÜSİAD, Avrupa nezdindeki varlığını, Avrupa özel sektörünün temsil örgütü BUSINESSEUROPE’daki üyeliği, AB-Brüksel Temsilciliği, Berlin ve Paris Büroları aracılığıyla gerçekleştirmektedir. AB-Brüksel Temsilciliği ile Paris ve Berlin Büroları, AB karar mekanizmalarında Türk iş dünyasını temsil etmekte, AB müktesebatının geliştirilmesi sürecine katkı sağlamakta ve AB uyum sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

Atlantik Okyanusu’nun öte yakası ile ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan TÜSİAD Vaşington Temsilciliği ise; Türk-Amerikan iş çevreleri arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar, ABD Kongresi ve hükümet ile ilişkiler kurmak yönünde faaliyet göstermektedir.

TÜSİAD son olarak, Pekin Bürosu’nu faaliyete geçirerek, Türk özel sektörünün Çin merkezli Asya Pasifik yapısı geliştirmesine ve stratejik iş geliştirme sürecine katkıda bulunmayı amaçlamıştır.

TÜSİAD Temsilcilik ve Büroları, ilgili konularda TÜSİAD üyelerini ve uzmanları bilgilendirmek amacıyla, her ay düzenli olarak konu bültenleri yayınlamaktadır.

Araştırma yapma ve görüş oluşturma sürecini bilim insanları ile desteklemek ve üniversitelerle daha etkili bir işbirliği yapmak amacıyla ise, “TÜSİAD-Üniversite Kurumsal İşbirliği Forumları” oluşturulmuştur. Forumlar, uluslararası standartlarda araştırma projeleri yürütmenin yanı sıra, yabancı ülkelerdeki muhatap araştırma merkezleri ile işbirliği yapmayı da hedeflemektedir.

Boğaziçi Üniversitesi-TÜSİAD Dış Politika Forumu (DPF) ise uluslararası ilişkiler alanındaki gelişmeleri takip ederek çalışmalarını sürdürmektedir.
Sabancı Üniversitesi-TÜSİAD Rekabet Forumu (REF), küreselleşme ve AB’ye entegrasyon sürecinde, uluslararası piyasalarda Türk özel sektörünün kalıcı bir pazar payı elde edebilmesi için gerekli rekabet gücü, teknoloji yönetimi ve kıyaslama çalışmalarını yapmaktadır.

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme sürecine ilişkin mikro ve makro ekonomi başlıklarında araştırmalar gerçekleştirmektedir.




Konu buse tarafından (07-02-2015 Saat 09:21 PM ) değiştirilmiştir.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Seçenekler Arama
Stil
Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
tuzla escort seks hikayeleri gaziantep escort seks filmi izle ... bursa escort bursa escort bursa escort ... sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort gaziantep escort beylikduzu escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti otele gelen escort eryaman escort sincan escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort etlik escort etimesgut escort Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com Escort escort escort escort travestileri travestileri altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno Casibom hack forum Casibom Casibom Giriş Casibom Yeni Giriş Onwin Onwin giriş

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108