Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-16-2014, 11:05 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Diş Hekimliğinde İmplantoloji





İmplantoloji(diş ekme) bir ya da birden çok diş eksikliği bulunan hastalarda çene kemiğine yapay diş kökleri(titanyum, seramik vs.) yerleştirilerek bu kökler üzerinde dişler oluşturmayı amaçlayan bilim dalıdır.
Dr. Mehmet Ali Özer
Ortodontist
Dişleri hiç olmayan bazı hastalarda protezlerin daha rahat kullanılması için implantlardan destek alınabilir.
Diş implantlarının avantajları:
1. Diş ya da köprü yapılması için dişlerin kesimine gerek yoktur.
2. Diş kaplamaları, prü ve protezlerde dişler kesilir ve diş etleri zarar görür. Bu uygulamaların ortalama olarak 5-8 yıl içinde tekrarlanması gerektiğinden doğacak masraflardan kaçınılmış olur.
3. Diş, diş eti ve çene kemiği üzerinde kalıcı zararlar oluşturulmadan orijinal dişlere sahip olunur.
4. Köprülere oranla implantlar -kök ve üst yapısı porselen olduğu için- gerçek diş gibi ağızda çiğneme fonksiyonu sağlarlar.
5. İleri yaşlarda tüm dişlerini kaybetmiş hastalar takma dişlerini kullanmakta zorlanırlar. Aşırı eriyen çene kemikleri bu protezlerin kullanımını zorlaştırır. Bu durumlarda alt ve üst çenede uygun bölgelere yerleştirilen birden çok implanttan destek alan protezler hastalar tarafından daha kolay kullanılır. Sosyal yaşamlarında da bu hastalar protezleri hareket etmediği için konuşma, yeme ve içme fonksiyonlarını daha konforlu yaparak rahat ederler. Ayrıca hareket etmeyen bu protezler hastanın psikolojisini olumlu yönde etkiler.
İmplant uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar:
1. Diyabet, kalp, tansiyon, eklem ve böbrek, damar sertliği hastalıkları olanlar için vücudu genel olarak etkileyen ve daimi kullanılan sistemik ilaçların diş hekimi tarafından incelenmesi bir zorunluluktur.
2. Ağız bakım alışkanlığı olmayan ve diş eti hastalıkları, çene kemiği erimeleri, diş çürükleri bulunan kişilere öncelikle bu tedaviler sağlandıktan ve sağlıklı ağız ortamı oluştuğuna inanıldıktan sonra implant yapılmasına karar verilmelidir.
3. İmplant için doğru kemik bölgesinin seçilmesi, yapılacak implant bölgesindeki damar ve sinirlerin doğru değerlendirilmesi çok önemlidir.
4. İmplantı desteklemeyecek ya da besleyemeyecek çene kemiği ve diş eti dokularına, gerekli ise yan tedaviler uygulanmadan implant işlemi yapılmamalıdır.
5. İmplantın doğru yerleştirileceği çene kemiği bölgeleri panaromik, MR, CT ya da üç boyutlu görüntüleme teknikleri ile değerlendirilerek en uygun bölge seçilmeli ve bu konuda hastaya mutlaka bilgi verilip onayı alınmalıdır.
6. Bulaşıcı hastalıklarda, kan ve idrar tahlillerindeki bazı değerler implant yapılmasını engelleyebilir.

Alıntı ile Cevapla