Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-23-2014, 09:06 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Uyku Eksikliği Psikolojinizi Nasıl Etkiler?




Yetişkin bir insanın her gün 7 – 9 saat arasında gece uykusuna ihtiyacı vardır. Kimi insanlar işlerinin, sosyal yaşamlarının uykudan daha önemli olduğunu düşünerek uykularına gereken önemi vermezler. Günün çok büyük bir bölümünde uyanık bir halde çeşitli işlerle, aktivitelerle ilgilenirler. Bu da aslında almaları gereken uykuyu yeterli düzeyde almalarına engel olur. Uykunuz yeterli düzeyde alınmaması kişide uyku eksikliğine neden olur. Uyku eksikliği de çeşitli şeklerde kendisini gösterebilir. Bunlardan birisi de kişinin psikoloji üzerindeki etkileridir.
1. Uyku eksikliği asabiyet yapabilir. Uykunun yeterli alınmamsı ve sürekli bir uyku eksikliği kişide asabiyete neden olabilir. Kişi gün içinde en basit durumlarda bile sinirli davranışlar gösterebilir. Çabuk sinirlenebilir. Günlük stresle baş etmede zorluklar yaşayabilir. Olaylara daha negatif açıdan bakma durumu gelişebilir. Kişinin gösterdiği bu agresif tavırlar çevresiyle olan iletişimini de olumsuz etkiler.
2. Uyku eksikliği çeken bazı insanlarda saldırganlık davranışları da görülebilir. Uyku eksikliğine bağlı olarak artan stres düzeyi saldırganlık davranışlarını etkileyebilir.
3. Uyku eksikliği kişinin kendisini depresif hissetmesine neden olabilir. Uyku eksikliğinin en temel belirtileri arasında enerji düşüklüğü, yorgun ve halsiz hissetme gibi belirtiler de vardır. Bütün bu ve benzeri belirtiler depresif bir ruh halinin oluşmasını da tetikler. Depresif ruh halindeki kişi kendisini diğer insanlardan soyutlayabilir, işine tam olarak konsantre olamayabilir, motivasyon eksiliği çekebilir, günlük işlerinizi yerine getirmede zorlanabilir. Tüm bunlar kişinin iş ilişkilerini ve çevresiyle olan iletişimini de olumsuz etkiler.
4. Uyku eksikliği daha kötümser bir ruh halinde olmaya neden olabilir. Yetersiz uyku iyimser olmayı engelleyebilir. Kötümser ruh hali çevreyle olan ilişkilere de olumsuz yansır. İnsanlar genelde kötümser ruh haindeki insanlarla birlikte olmak istemezler.

Alıntı ile Cevapla