Konu: Bunama
Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-03-2015, 06:33 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bunama

Bunama, kişide entelektüel ve sosyal yeteneklerinin, gündelik yaşamını etkileyecek derecede ilerleyici kaybıdır. Bunamayı yaşayan kişide düşünme, hafıza, mantık yürütme, konuşma, okuduğunu anlama, yer ve zaman tayini, gündelik işleri yapma konusunda bozulmalar meydana gelir. Bu aksaklıklar kişinin gündelik yaşamını sürdürmesine engel olacak dereceye varır. Hastalar başkasının bakımına muhtaç duruma gelir. Beyin hücrelerindeki hasara ya da hücrelerdeki kayba neden olan hastalıkların bir belirtisi olan bunama, insanlarda ciddiye alınması gereken önemli bir sendromdur. Yaşlanmanın etkisiyle beyin hücrelerinde kayıpların olması normal kabul edilirken, bazı durumlarda bu kayıplar beklenenden daha fazla olur. Bu durumda beyin normal işlevini yerine getiremeyecek duruma gelir. Bu durum demans tablosunun ortaya çıkmasını sağlar. Kişinin hem zihinsel, hem de sosyal etkinliklerini engelleyen bir sorun haline gelir




Bunama görülme sıklığı nedir?
Yaşlı erişkinlerin ortak sorunu olan rahatsızlık, 65 yaş üzerindeki kişilerde % 10 düzeyinde etkili olur. Yaşlı nüfusun artması nedeniyle hastalığın görülme sıklığında artış olmuştur.
Bunama için risk faktörleri nelerdir?
Rahatsızlığın oluşması için risk faktörleri geçmişte olan depresyon, travma, kalp ve damar hastalıkları ve düşük eğitim seviyesi sayılabilir. Çok nadir olarak rahatsızlığın kalıtsal olarak ortaya çıkması söz konusudur.
Bunama belirtileri nelerdir?
  • Kişinin iş becerilerini ve günlük aktivitelerini engelleyecek derecede bellek yitimi
  • Dil, konuşma sorunları
  • Basit işleri bile yapamama
  • Soyut düşünmenin engellenmesi
  • Kişilik değişimlerinin olması
  • Duygu durum değişimlerinin olması
  • Her zaman kullanılan eşyaların yanlış yerlere yerleştirilmesi
  • Yargılama yeteneğindeki bozulma

Genç yaşlarda bunama olur mu?
Genç yaşlarda gelişen bunama durumunda, kişilerin depresyon geçirdiği düşünülebilir. Bu nedenle sinir sisteminde olan bozulma yüzünden, bunama oluşumuna zemin hazırlanabilir. Hastalarda uykusuzluk, aşırı uyku, sinirsel gerginlik gibi belirtiler baş gösterebilir. Bu kişilerde şeker hastalığı, guatr, epilepsi gibi rahatsızlıkların olması halinde, bunlarda unutkanlık gibi sorunlar yaşamalarına neden olabilir.
Bunama tanısı nasıl konur?
Rahatsızlığın teşhis edilmesinde etkili olacak konular hastanın anlama ve idrak etme yeteneğinin bozulması sonucunda, günlük aktivitelerin yapılmasının ileri derecede engellenmesidir. Hastanın öyküsü dinlenerek, kendisini tanıyan kişilerden bazı bilgilerin alınması, fiziksel muayenesinin yapılması ve hastanın nörolojik olarak değerlendirilmesi neticesinde rahatsızlığa teşhis konulmaktadır. Bu rahatsızlık klinik bir tablo olarak seyreder.
Bunama tedavisi nasıl yapılır?
Bu hastaların tedavisi uzun bir süreçte gerçekleştirilir. Tedavi sırasında hastanın genel sağlığının korunması son derece önemlidir. Hastanın kan değerlerindeki yükselme, hiper tansiyon sorunlarının olması rahatsızlık için risk faktörleri olarak kabul edilir. Tedavi sırasında hastalara çeşitli zihinsel faaliyetler yaptırılır. Bunlar arasında bulmaca çözme, kitap okuma, su doku gibi çeşitli faaliyetler yer alır. Hastanın düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz programı uygulaması tedaviye yardımcı olur. Hastada depresyon varsa, buna özen gösterilmelidir. Hastaların unutkanlık sorunlarında, gerekirse ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Rahatsızlığın erken dönemde teşhis edilmesi halinde, geciktirilmesi için uygun tedaviler yapılabilir. Tedavide amaç beyin hücrelerinde olan işlev kaybının azaltılması ve buna bağlı olarak hücrelerin ölümünün yavaşlatılmasıdır. Yeni gelişmelerle bunama tedavisinde başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Alıntı ile Cevapla