Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-11-2015, 08:53 PM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Hamileyken spor yapmadan önce bunlara dikkat!

HANGİ SPORLARI YAPMALI, HANGİLERİNDEN KAÇINMALI?



Hamilelikte egzersizin hem anne hem de bebek üzerindeki olumlu etkilerini bilmeyen yok. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Aslı Vural Sesver, gebelikte hangi sporların yapılıp hangilerinin yapılmaması gerektiğini anlattı.



Kalp-damar hastalıkları, solunum yolları, böbrek ve tiroid hastalıkları, kontrol edilemeyen tip-1 diabet, hipertansiyon, düşük tehditi, erken doğum tehditi, fetal gelişme geriliği, rahim ağzı yetmezliği, nedeni bilinmeyen vaginal kanama, plasenta previa (bebeğin eşinin aşıda yerleşmesi), ciddi kansızlık, çoğul gebelik gibi durumlarda gebelik sırasında spor veya egzersiz sakıncalıdır. Bir egzersiz programına katılmadan önce mutlaka anne adayı doktoruna danışması gereklidir.

Gebelik sırasında uygun olmayan spor veya egzersizler nelerdir? Topla yapılan sporlar (basketbol, futbol, hentbol, voleybol), düşme riski yüksek olan sporlar( kayak, su kayağı, sörf, bisiklet, ata binme, atlama, buz pateni), karın içi basıncı arttıran sporlar ( ağır kaldırma), eklemlerde aşırı zorlanmaya neden olan sporlar( aletli jimnastik), Vücutta aşırı ısınmaya ve kalpte zorlanmaya neden olan hızlı koşu ve uzun süren yoğun egzersiz programları, dalış sporları gebelik için uygun değillerdir. Yüksek irtifada tırmanma ve yürüş gebelikte yapılamamalıdır. Rekabet gerektiren tüm aktiviteler gebelikte sakıncalıdır.

Gebelik sırasında uygun sporlar nelerdir?
İlk kez gebeliği sırasında egzersize başlayacak anne adayı için yürüyüş en uygun sporlardan biridir. Yüzme, suyun kaldırma gücünün etkisi ile anneyi zorlamaması, vücut ısısının kontrolü, tüm kas gruplarını çalıştırıp kuvvetlendirmesi bakımında gebelikte yapılabilecek en iyi sporlardandır. Yaralanma riski su içinde minimaldir.
Gebelik öncesi koşmaya alışkın anne adayı nabız ve vücut ısısını ayarlayarak yavaş tempolu koşabilir. Ancak eğer anne adayı gebelik öncesi koşmaya alışkın değilse koşu uygun bir spor değildir.

Evde düzenli pedal çevirerek egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sırasında nabzınızı kontrol ederek süreyi ve yoğunluğu ayarlayabilirsiniz. Yoga ve pilates de gebelikte uygundur. Bu programlar esneklik, solunum kontrolü ve gevşeme ve duruşta düzeltme sağlar. Düşük şiddette aerobik egzersizler ve golf gebelikte uygun sporlardır.
Egzersiz veya spor sırasında anne adayları nelere dikkat etmelidir?

• Egzersiz sırasında vücut ısınızın 38 derecenin üstüne çıkmasına izin vermeyin.

• Egzersiz sırasında normal bir şekilde konuşmaya devam edemiyorsanız ve nefes nefese kalıyorsanız egzersiz vücudunuzu zorluyor demektir.

• Nabzınızın 140 üzerine çıkmamasına dikkat edin.

• Kas iskelet sistemine binen stresi azaltmak için ayağınızı destekleyen uygun ayakkabılar giyin.

• Su kaybını önlemek için yeterli miktarda sıvı alın.

• Nemli ve sıcak ortamlarda ya da ateşiniz varken spor yapmayın.

• Isınma soğuma için en az 5 dakika ayırın.

• Denge gerektiren egzersizlerden, hızlı yön değiştirmekten kaçının.

• 16 gebelik haftasından sonra sırt üstü pozisyonlarda uzun süreli egzersiz yapmayın.

• Egzersiz sırasında nefesinizi tutmayın, dengenizi sağladıktan sonra hareketi yapın.

• Egzersiz sırasında ıkınmaktan kaçının.

Alıntı ile Cevapla