Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-11-2015, 10:24 PM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Yan gelip yatma zamanı

HAMİLELİKLERİN YAKLAŞIK OLARAK %15-20'SİNDE RİSKLİ DURUMLAR ORTAYA ÇIKABİLİR.



Hamileliğinizde riskli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, doktorunuz yatak istirahatini önerebilir. Peki, bu hangi durumlar için geçerli? Konu ile ilgili tüm ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz…

Hamilelik, yaklaşık olarak 280 günü kapsayan fizyolojik bir durumdur ve pek çok anne adayı bu dönemi rahat geçirir. Yani hamilelikleri günlük aktivitelerinde belirgin bir değişikliğe neden olmaz, ancak hamileliklerin yaklaşık olarak %15-20'sinde riskli durumlar ortaya çıkabilir ve bu da bazı kısıtlamalara neden olur.
Düşük ve Erken Doğum
Hamileliklerde yatak istirahatini en sık gerektiren durumlar, düşük tehdidi ve erken doğum tehlikesidir. Genellikle kasık, karın ağrısı ve vajinal kanamanızla seyrederek, medikal tedavinizin yanı sıra fiziksel aktivitelerinizin de kısıtlanmasına neden olurlar. Yatak istirahatiniz ile bebeğinizin kasık bölgenize doğru yaptığını baskı azalır ve rahim ağzınıza olan basınç hafifler. Böylelikle düşük ve erken doğum gibi durumlarınızı bir ölçüde engelleyebilirsiniz. Ayrıca uzmanlar tarafından yatak istirahatinizin, rahim içi kan akımını arttırdığına inanılmaktadır.
Rahim Ağzı Yetmezliği
Bir başka istirahat sebebi ise, rahim ağzı yetmezlikleridir. Önceden geçirmiş olduğunuz rahim ağzı ameliyatlarınız, doğuştan rahim anomaliniz ya da yapısal olarak rahim ağzınızda gevşeklik, erken açılma riskiniz varsa, rahim ağzınıza konabilecek dikiş tedavisinin yanı sıra yatak istirahatiniz de doktorunuz tarafından mutlaka önerilecektir.
Vajinal Kanamalar
Hamileliğiniz sırasında gelişen vajinal kanamalarınızda istirahat etmeniz gerekir. Özellikle ilk 3 ayınızdan sonra ortaya çıkan kanamalarınızda plasenta (Bebeğin eşi) ile ilgili problemler ortaya çıkabilir. Çoğunlukla bu kanamalardan önce ağrı hissetmezsiniz ve açık renk kırmızı, yoğun bir kanamayla karşı karşıya kalırsınız. Plasenta previa, ultrasonografi ile tespit edilir ve mutlaka yatak istirahatiniz önerilir.
Bebekteki Gelişme Geriliği
Anne karnındaki bebeğinizde gelişme geriliği tespit edilip, suyunun az olduğu görülürse, yatak istirahatiniz yararlı olabilir. Çünkü istirahatin rahmin kanlanmasını artırdığına inanılır.
Anne Adayına Dair Hastalıklar
Anne adayına yani size ait olan bazı hastalıklarda da kesin yatak istirahatiniz gerekebilir. Sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri, hamilelikte ortaya çıkan hipertansiyondur. Ayrıca hamilelik zehirlenmesi, diyabet, böbrek rahatsızlıkları ve astım gibi hastalıklarınız da hamileliğinizi yüksek riskli gruba sokar.
Öneriler
• Yatakta bacak egzersizleri yapın.
• Kan dolaşımınızı rahatlatmak için yatakta bacaklarınızı kendinize doğru çekip uzatmaya çalışın.
• Ayaklarınızla bilekten öne doğru çekme hareketleri yapmaya gayret edin.
• Vücut ve ayak masajı yaptırın.
• Doktorunuzun izniyle ılık duş alın.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Aysun Güney


Alıntı ile Cevapla