Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 07-09-2015, 10:33 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Toprak çeşitleri ve kullanım alanları




Toprak çeşitleri ve kullanım alanları
Toprak katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşmuş, fazlı bir sistem olarak kabul edilir. İyi bir bitkinin gelişimi için bu üç faz arasında belirli bir denge bulunması gerekir. Toprağın katı hali, inorganik ve organik maddelerden meydana gelir. İnorganik maddeler, çeşitli büyüklükteki parçacıklardan oluşur. Toprakta asıl işleve sahip olan, 2 mm’den küçük parçacıklar olan kum, silt ve kil’dir. Toprakta bulunan organik maddeler, canlı ve cansız organizmalardan oluşur. Canlı organizmalar içerisinde toprak florası yani mikroorganizmalar ve toprak fanusu diğer deyişle, toprakta yaşayan hayvanlardır. Cansız organik maddeler ise, ayrışma ve parçalanma sonucu oluşan humustur. Humus, su ve bitki besin elementlerinin tutulmasında önemli bir rol üstlenir.
Toprak çeşitleri
Humuslu topraklar
Killi topraklar
Kumlu topraklar
Taşlı topraklar
Tınlı topraklar


Kireçli topraklar
Marnlı topraklar
Toprağın kullanım alanları
Tarım alanında toprak kullanımı: Kuzeydoğu Anadolu ‘da yaz kurak olmadığı için her zaman yeşil ve bol otlaklar hayvancılık faaliyetleri uygundur. Yaşadığımız çevrede, tarım çalışmaları ( sebze, turunçgiller, pamuk-zeytin yetiştiriciliği, elma. çiçek yetiştiriciliği bunların bazılarıdır), bağ ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ormancılıkta toprağın kullanımı: Kıyı bölgelerin nem ve yağış özellikleri ağaç yetişmesine daha uygun olması ve ormanlar tahrip edilse bile kendini yenileyebilme özelliği vardır. Akdeniz iklimine uyumlu olan turunçgiller zeytin, incir, susam, pamuk, muz, tütün gibi ürünler yetiştirilir. Toprak en önemli doğal kaynaklardan birisi olup; tarım dışı amaçlarda kullanılması ağır metallerle kirlenmesi ve erozyon sonucu oluşan etkilerle kayıplara uğramakta ve verim düşmektedir. Kaybedilen toprakların geri kazanılması çok zor olduğu gibi1 santimetre kalınlığındaki toprak birkaç yüzyılda oluşmaktadır.
Sanayide toprağın kullanımı: Toprağa bağlı çimento, seramik, çinicilik, kiremitçilik ve bims üretim tesisleri gibi sanayi kuruluşlarında kullanılmaktadır.

Alıntı ile Cevapla