Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-21-2014, 09:13 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Dünyanın ilk katil robotu!

Robotlar insanları öldürür mü tartışmaları süredursun, 31 yıl önceki bu olay sizi de çok şaşırtacak.






Çekoslovakyalı edebiyatçı Karel Capek, robot kelimesini literatüre kazandırdıktan sonra 1923 yılında resmi olarak sözlüklere girmişti. 1950 yılında ise Isaac Asimov, "I, Robot" adlı unutulmaz eseri ile robotların uyacakları kanunları belirlemişti. Fakat 1979 yılında robotların eline ilk kez kan bulaştı. Asimov'un kurallarını göz ardı eden bir robot, Ford fabrikalarında 25 yaşındaki işçi Robert Williams'ı öldürdü.

Aslında olayda robotun suçlu olduğunu iddia etmek haksızlık olur. Zaten olayın ardından sonra kurulan mahkeme de yeterli güvenlik önlemleri almamış olduğu gerekçesi ile Ford'u 10 milyon dolar ceza ödemeye mahkum etmişti.

Olay nasıl gerçekleşmişti?

Olay Williams'ın malzeme deposunda bir şeyler aradığı sırada üretim robotunun da depodan malzeme alması esnasında gerçekleşti. Tabi ki Terminator filmlerinden farklı olarak robotun karşısındaki insanı öldürmek gibi bir arzusu olmamasının ötesinde, o insanın varlığını bile tanımlayabilecek donanıma sahip değildi.

Bugün ise robotlar 31 yıl önceki bu vahim kazadan etkilenmişse benzemiyorlar. Hala üretim aşamalarında görev alıyorlar, mayın temizliyorlar, Mars'ta yürüyorlar... Onlar geliştikçe kaza riskleri de azalıyor ama bu kez de endişe robotların insan işçilerin işlerini ellerinden alması endişesi öne çıkıyor...
Alıntı ile Cevapla