Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-19-2015, 10:24 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Mangal Nasıl Tutuşturulur?




Yaz aylarının gelmesi, yapılacak pikniklerin de habercisidir. Piknik kavramı ise bizim kültürümüzde daha çok mangal yapılması ile özdeşleştirilmiştir. Mangalsız yapılan bir piknik, genellikle piknikten sayılmaz. Mangalda pişirilecek besinlerin iyi pişirilebilmesi için öncelikle mangalın doğru şekilde tutuşturulması gerekir. Mangal keyfinin daha başlamadan kabusa dönüşmemesi için bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Mangal Nasıl Tutuşturulur?
  • Mangal tutuşturulması için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Günümüzde en pratik olarak mangal tutuşturma sıvıları kullanılmaktadır. Bu sıvılar, mangal içerisine yayılan kömür üzerine dökülür ve yakılır. Kömürler kısa süre içerisinde yanarak kor haline gelirler. Ancak bu yöntemde kullanılan bazı sıvıların etlere istenmeyen bazı kokuların sinmesine neden olduğu düşünülmektedir.
  • Mangal klasik olarak mangal kömürü, odun parçaları, çıra ve kağıt kullanılarak yakılır. Bunun için kömürler mangalın orta kısmına yığılır. Kömür yığınının orta kısmı açılarak da orta kısma fitil şeklinde bükülmüş kağıt, onun etrafına da çıra veya odun çırpıları yerleştirilir. Son olarak kömürler ortaya yerleştirilen malzemelerin etrafını saracak şekilde kapatılır. Ortadaki kağıt yakıldığında önce çıraları ve odun parçalarını tutuşturur. Tutuşan çıralar ve odun parçaları da kömürleri tutuşturur. Kağıdın alevli şekilde yanması bittikten sonra mangal karton ya da yelpaze ile yellenerek kömürlerin daha kısa sürede tutuşması sağlanır.
  • Mangal tutuştururken kömürlerin üzerine bir mangal bacası koyulursa yine kömürler kısa sürede tutuşur. Bunun için bacası dengeli bir şekilde yerleştirilmeli ve alt taraftan kömürler üflenmeli veya yellenmelidir. Kömürler iyice tutuştuktan sonra bacanın yukarısından yeni kömür parçaları atılabilir.
  • Mangal tutuşturulurken dikkat edilecek önemli noktalardan birisi, kömürlerin yeterince hava almasıdır. Bunun için kömürler tutuşturulmadan önce parçalanmamalı, mangalın havalandırılmaları ise açık olmalıdır. Eğer mangalın yedek bir ızgarası varsa kömürler bu ızgara üzerine koyularak da tutuşturulabilir. Bu durumda kömürler çok iyi hava alırlar. Ayrıca ızgara üzerinde tutuşturma sırasında çıra ve odun parçaları mangal içerisinde yakılarak, üstteki kömürleri alttan çok etkili bir şekilde tutuşturabilirler.
  • Kömürler tutuşturulduktan sonra mangala yayılmalı ve tutuşmayan parçaların da tutuşması için kömürler yellenmelidir. Kömürlerin üzerinde kül tabakası oluştuğunda ve alev kalmadığında mangal etlerin pişirilmesi için hazırdır.
  • Mangal yaparken varsa rüzgar arkaya alınmalıdır. Pişirme sırasında oluşan alevler ise kömürlerin üzerine kül ya da tuz atılarak yatıştırılmalıdır.

Alıntı ile Cevapla