Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-29-2015, 11:28 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Ter Kokusu Neden Olur?




Terlemek bazen ciddi bir sorun olabilir, terinizin kötü kokması ise kötü bir durumdur. Peki ama teriniz neden kokar, bunu engellemenin bir yolu var mıdır? İşte aradığınız cevaplar…
Terlemenin Nedenleri
Terleme vücudun kendi ısısını kontrol etmek amacıyla gerçekleştirdiği bir işlemdir. Bu işlem ile vücudun ısısının ayarlanmasının yanı sıra vücuttaki zararlı maddelerden dışarı atılır. Ter kokusu sizi zor durumlara düşürebilse bile terleme ciddi bir ihtiyaçtır.
Ter Kokusu Neden Olur?
Vücudumuzda farklı bölgelerde apokrin adı verilen büyük ter bezleri bulunur. Bunlar koltuk altları, üreme organları ve göğüs çevresindedir. Bu bezlerin oluşturduğu terlerin kokularında da farklılar bulunur. Ergenlik döneminde oluşan bu bezler ürettikleri ter içerisinde protein ve yağ barındırmaktadır. Bakterilerce bu protein ve yağların tüketilmesi sonrasında ise ter kokusu meydana gelir.
Bazı insanlarda ise bu ter bezleri genetik olarak bulunmamaktadır. Bu nedenle terleri kokmayan insanlarla karşılaşmak mümkündür.
Ter Kokmasını Tetikleyen Faktörler
  • Ortam Isısı: Özellikle yaz aylarında daha fazla ter kokusuna maruz kalma durumumuzun nedeni ortam sıcaklığı ile bakterilerin ayrışma hızının artmasıdır. Bu nedenle yaz aylarında daha fazla ter kokusu oluşmaktadır.
  • Gıdalar: Baharatlı ve kokulu yiyecekleri yemek ter kokusunu etkileyen başlıca faktörlerdendir. Sarımsak ve soğan gibi aroması keskin yiyecekler terinizin kötü kokmasına yol açar.
  • Vücudun Yağlanması: Kış aylarında vücudun genetik olarak kendini koruma amacıyla yağlanması durumu da ter kokmasına neden olabilmektedir.
Ter Kokusundan Kurtulmanın Yolları
  • Parfüm, deodorant, roll-on gibi kozmetik ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanırken ürünlerin vücudunuza verebileceği zarar hakkında araştırma yapmak yararınıza olacaktır.
  • Antibakteriyel sabunlar da ter kokusunun önüne geçmenizde size yardımcı olacak kozmetik ürünler arasındadır.
  • Karbonat ciddi bir ter kokusu kovucudur. Terleyen bölgeye mısır nişastası ile karıştırılarak sürülmesi halinde nemi emecek ve kötü kokuya neden olan bakterilerin yaşamasına imkan tanımayacaktır.
  • Elma sirkesi de kokuya karşı size yardımcı olacak doğal yollardan biridir. Ph seviyesini düzenleme etkisine sahip elma sirkesini sulandırarak koltuk altlarınıza sürmeniz kokularla olan savaşınızda yanınızda yer alacaktır. Ayak kokusu için de elma sirkesi kullanılabilir.
  • Bal ter kokusundan kurtulmanın bir diğer yoludur. Duşta durulanma suyunuza katacağınız bir miktar bal ile koltuk altlarınızı duruladığınızda uzunca süre kokularla başınızın derde girmediğini fark edebilirsiniz.
  • Beyaz sirkenin terleyen kısımlara uygulanması da ter kokusunun önüne geçecek etmenlerden biridir. Sirke kokusundan ise çekinmenize gerek yok, birkaç dakika içinde uçacaktır.

Alıntı ile Cevapla