Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-03-2015, 11:15 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Babalık Testi Nasıl Yapılır?



Yeni doğan bebek anneye doğduğu anda nesep olarak bağlıdır. Ancak bebeğin babaya soybağıyla kendiliğinden bağlanabilmesi için evlilik birliği içinde yahut evlilik bağı sona erdikten sonraki 300 gün içinde doğması gerekir. Eğer bebek belirtilen dönemler dışında dünyaya gelmişse baba olduğu düşünülen kişi husumet gösterilerek babalık davası açılır. Davalının baba olup olmadığı babalık testi sonucunda anlaşılır. Hakim test sonucu menfi(olumsuz) ise davayı reddeder. Şayet test sonucu müspet(olumlu) ise bebek davalıya soybağıyla bağlanarak bebeğin nesebi sahih(belirli) hale getirilir.
Babalık testi ile kastedilen DNA tetkik testleridir. İnsanlarda DNA iki kopya olarak bulunur. Bu kopyalardan biri anneden diğeri ise babadan gelir. Diğer bir deyişle bir insandaki genetik kodların yarısı annenin diğer yarısı da babanın genetik kodları yardımıyla oluşur. Dolayısıyla babalık testi yapılırken baba adayı ile çocuk arasında ortak olması gereken gen bölgesi incelemeye tabi tutulur. Eğer baba adayının bu bölgedeki gen dizilimiyle çocuğun bölgesel gen dizilimi uyuşuyorsa kesin olarak baba adayının çocuğun gerçek babası olduğu belirlenir. Fakat test sonucunda çocuğun ve baba adayının genetik dizilimleri örtüşmüyorsa bu durumda baba adayının çocuğun gerçek babası olmadığı anlaşılır. Test sonuçları 7-10 gün içinde belli olup %99,9 oranında kesin olarak sonuç verir.
Babalık testinde çocuk ve baba adayından alınan DNA kodları içeren kan, ağız mukozası (tükürük), saç teli gibi materyaller üzerinde çalışılır. Test için gerekli olmamakla birlikte anneden de numune alınarak incelenmesi bebeğin hastanede karışmış olma ihtimalinin de göz önünde bulundurulması bakımından yararlıdır. Mahkeme tarafından DNA Testi yapılmasına karar verilirse kişiler test için kan, saç ve salgı örneği vermekten kaçınamazlar. Rızayla örnek vermeyi kabul etmeyen kişilerden kolluk yardımıyla zorla örnek alınır.
Nesebin tespiti için mahkeme tarafından istenen DNA Testi, Adli Tıp Kurumu tarafından yapılır ve makemede kesin delil teşkil eder. Taraflar isterlerse özel kurumlarda da mahkeme kararı aranmaksızın DNA Testi yaptırabilirler. Ancak özel kurumlara yaptırılan DNA Testi mahkemede kesin delil hükmünde değildir. Hakim Adli Tıp Kurumu dışında yaptırılan DNA Testine dayanarak hüküm veremez.

Alıntı ile Cevapla