Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-05-2015, 11:06 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Gençlerin Sorunları Çözmesine Nasıl Yardım Edilir?




Genç çocuklarının sorunları çözmeyi öğrenmesine yardım etmek isteyen ebeveynler internette, kitaplarda, toplum içinde ve diğer ergen ebeveynleriyle devam eden konuşmalara katılarak kaynak ve destek bulacaklardır. Gençlerin bir parçası olduğu iç ve dış dünyayla aşina olma ve başarılı bir şekilde problem çözme bilgileri ebeveynlere, çocukluktan yetişkinliğe geçiş hakkında anlayış ve genç odaklı ebeveynlik becerileri sağlar. Eğer genç kızınız onu anlama yönünde çaba harcadığınıza inanırsa, problemler ortaya çıktığında sizi yanına alıp güvenmesi daha olası olur.

Dinleyin, Yargılamayın
Ebeveynler ve gençler iş sorunları çözmeye geldiğinde nasıl saygılı ve yargılamayan tartışmalar yürütülebileceğini öğrenmek için alıştırmaya ihtiyaç duyar. Örneğin, genç kızınıza nasıl hissetmesi gerektiğini söylemeyin, bir şey hakkında nasıl hissettiğini sorun. Bu, konuşma şansını tepmektense bir sohbetin başlamasını sağlar. Katılmasanız veya onaylamasanız dahi genç evladınızın yorum ve düşüncelerini dinleyin. Güvenli, sevgi dolu bir ortamda, ebeveynlerle olan dengeli zıtlaşmalar gençlere kuralları müzakere etme ve zıtlaşmaları çözme şansı tanır. Genç evladınıza karşı açık olup onun dediklerine eleştirel yaklaşmayarak, onunla temas halinde olurken kimlik algısına ve açığa çıkan kişiliğine olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Sorunu Tanımlayın
Sorunun ne olduğunu ve nasıl betimleneceğini anlamak için beraber çalışın. Şahıs ya da sorunun tetiklediği duygular üzerine değil, ortadaki soruna odaklanmaya çalışın. Örneğin, “Neden hiç odanı temizlemiyorsun?” gibi itham edici söylemler verimli bir tartışmaya açılmayacaktır. Bu, gence saldırıya uğramış hissi verebilir ki bu da onun savunma haline geçmesine ya da kendini iletişime kapatmasına neden olabilir. Probleme –dağınık veya kirli yatak odası- bu durumun sizi nasıl hissettirdiğiyle ilgili bir ifadeyle yaklaşın. Örneğin, “Odana girmek beni bunaltıyor. Meşgul olduğunu biliyorum ve yardım etmek istiyorum ama yerde bu kadar eşya varken odayı süpüremiyor ya da kirli çamaşırları bulamıyorum.” gibi cümleler kurun.

Sorular Sorun
Sizin bir şeyi problem olarak görme sebebiniz evladınızın bu konudaki açıklamasından farklı olabilir. Tüm farklılıklara odaklanmak nadiren sonuca götürür ama belli başlı bazı sorular sohbeti başlatabilir ve ikinizin evladınızı neyin, neden rahatsız ettiği konusunda konuşmanıza yardımcı olabilir. Genel sorulardan bazıları şunlardır: “ Bu senin için neden önemli?” “Bunun en üzücü yanı nedir?” “Buna neden ihtiyacın var?” “Bir şeyi yapmayı neden istiyorsun/ istemiyorsun?” “Neden bunun olmasını istiyorsun/ istemiyorsun?” ve “En kötü ne olabilir?”.
Beyin Fırtınası Yapın ve Potansiyel Çözümler Değerlendirin
Bir şeyin iyi ve kötü yönlerini belirlemede iş birliği yapın. Bunlar sizin, evladınızın ya da ikinizin de ortaya attığı, problemi çözebilecek ya da en azından etkisini azaltabilecek öneriler olabilir. Örneğin, ebeveyn beklenilen oda toplama derecesinde yumuşak davranmayı ya da evlat ebeveynin odayı süpürmesi için eşyalarını yerden toplamayı kabul edebilir. Alternatif olarak, evlat haftada bir olmak üzere odasını süpürebilir ve ebeveyn günü onun seçmesine izin verebilir. Birlikte, siz ve evladınız listenin üzerinden geçip hangi fikirlerin gerçekçi ihtimaller olduğu, hangilerinin ise işe yaramayacağı hakkında konuşmalısınız.
Bir Çözüm Belirleyin ve Değerlendirin
Gerçekçi bir çözüm üzerine anlaştığınız ya da fikir birliğine vardığınız zaman bir sonraki adım fikrin harekete geçirileceği bir deneme sürecine karar vermek. Konuyu açıklığa kavuşturun ve deneme sürecinin uzunluğu da dahil olmak üzere, üzerine anlaştığınız şeyleri yazıya dökün. Gerekirse, dahil olan herkes anlaşma imzalamalıdır. Deneme sürecinin sonunda birlikte oturun ve neyin işe yaradığını, neyin yaramadığını, neyin küçük düzenlemelerle işe yarayabileceğini konuşun. Bunun, herkesin bir süreliğine katlanabileceği bir çözüm olup olmadığına karar verin.

Alıntı ile Cevapla