Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-05-2015, 11:07 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Çocuklarla Nasıl İletişim Kurulur?




PBS Parents, Çocuğunuzun iki yaşına geldiğinde 500 ila 700 arası sözcüğü anlayabileceğini ve 30 ay içerisinde 570 kelimeyle konuşabileceğini ifade ediyor. Çocuğunuzun gelişen kelime haznesi sayesinde konuşma eskiye oranla daha kolaysa da, bu yaşlarda çocuklarla iletişim kurmak her zaman o kadar basit olmayabiliyor. Çocuğunuzla iletişim kurmak, içerisinde bulunduğu gelişim evresinin, onun söylediklerini ve dinleme biçimini hangi yönlerden etkilediğini anlamak demektir. Sadece biraz sabırlı olup onu yalnızca duymuyor, aynı zamanda dinliyor olduğunuzu gösterirseniz çocuğunuzun sizinle ve çevresindeki diğer insanlarla iletişimini kuvvetlendirebilirsiniz.
Yapılacaklar
  • Çocuğunuzun anlayabileceği kelimeler kullanın. Yetişkinlerin kullandığı karmaşık sözcükleri kullanırsanız iletişim konusunda pek bir yere gelemezsiniz. Çocuğunuzun söylediklerini dinleyin ve bildiği kelimeleri ( ‘ona dokunma’ gibi klasik ifadeler dahil ) düzenli olarak kullanın.
  • Çocuğunuza her gün basit birkaç kelime öğretin. Çocukların, PBS Aile’deki uzmanların belirttiğine göre, güne aşağı yukarı iki yeni kelime öğrenebilmelerinden faydalanın, evde ya da dışarıdaki objeleri ona göstererek isimlerini söyleyin.
  • Düzenli olarak onunla birlikte kitaplar okuyun. Okurken çocuğunuzla iletişim kurun, kitaptaki resimlerle ilgili sorular sorun ya da karakterlerin isimlerini söyletin.
  • Günlük aktiviteler esnasında çocuğunuza sorular sorun. Bu sorular ‘ Topu yerden sektirirsem sence ne olur?’ ya da ‘Montumu giymeden dışarı çıkarsam ne olur?’ tarzı açık uçlu sorular olsun.
  • Çocuğunuz sizinle konuştuğunda onu dikkatle dinleyin. Başkalarının onu anlayabilmesi ve onun da doğrusunu öğrenebilmesi için, tam telaffuz edemediği kelimeleri düzeltin.
  • Diyalog başlatın. Bir konu seçin – örneğin o gün kreşte yaptıkları gibi – ve bu konuda onunla konuşmaya başlayın. Daha sonra sorular sorun, ya da kendini ifade etmek için doğru kelimeleri bulmasına yardımcı olun.
Öneri ve Uyarılar
  • Özellikle güçlü duyguları ifade etmeye çalışırken, çocuğunuzun hissedebileceği gerginliğe hazırlıklı olun. Çocuğunuz dil gelişiminde çok büyük adımlar atıyor olsa da, bu güdülü duygular doğru kelimeler seçmesini engelleyebilir.
  • Çocuğunuzun ilk yıllarının başlangıcından üçüncü yaşın sonuna kadar; tek kelimelik isteklerden başlayıp, iki kelimeden oluşan cümlelere geçin, sonra da üç ya da daha fazla kelimeden oluşan cümleleri kullanmaya başlayın.
  • Her çocuk farklı hızda gelişim gösterir. 2 yaşındaki çocuğunuzunki, arkadaşınızın aynı yaştaki çocuğunun kelime haznesi kadar gelişmediyse, bu her zaman endişelenmeniz gerek bir durum olmayabilir. Çocuğunuz hiçbir şekilde konuşmuyor ya da sizi iyi duyamıyor gibi davranıyorsa, pediatristinize ya da başka bir tıbbi uzmana danışın.
  • Çocuğunuzla iletişim kurarken bağırmak ya da küçük düşürmek gibi olumsuz yollara başvurmayın. Onunla iletişim halindeyken hareketlerinin ve davranışlarının iyi yönlerine odaklanın. Örneğin, ‘Kız kardeşinin elinden oyuncağını aldığın zaman yaramazlık yapmış oluyorsun’ dan ziyade, ‘Dün kız kardeşinle oyuncağını paylaşman hoşuma gitmişti, yine öyle yapabilir misin ? ‘ demeyi deneyin.
  • Sizi dinlemek ya da sizinle konuşmak için çocuğunuzu uzun süreler oturmak zorunda bırakmayın. Onun dikkat süresini göz önünde bulundurun, ve diyaloglarınızı ya da okuma saatlerinizi bu süreye göre ayarlayın.

Alıntı ile Cevapla