Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-09-2015, 10:28 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Ergenlikte Neden Depresyona Girilir?




Ergenlik her insanın yetişkinliğe geçiş aşamasında yaşadığı sancılı bir durumdur. Ergenlik kızlarda 11-16 yaşları arası erkeklerde ise 13-17 yaşları arası görülür. Peki ergenlikte neden depresyona girilir?
Ergenlikle beraber çouklarda çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Yetişkinliğe adım atmaya çalışan çocuk ergenlikle beraber çalkantılı bir döneme de adım atmış olur. Ergenlikle beraber hem fiziksel hem de ruhsal çöküntüler ve sıkıntılar açığa çıkar bunlarda yetişkin olmaya çalışan çocukta kalıcı hasarlar oluşturur. Depresyon tanısı koymadan önce ergenliğin tanımı ve genel özellikleri iyi bilinmelidir.
Ergenlik Çağının Genel Özellikleri:
Bu dönemde çocuklarda fiziksel olarak hızlı boy ve kilo artışı,seste kalınlaşma,kılların çıkması,cinsel değişme ve gelişme,ter bezlerinin aktifleşmesi,sivilce oluşumu gibi birtakım değişiklik meydana gelir. Bunlara bağlı olarakta duygusal değişiklikler açığa çıkar. Ergenlikte duygular yoğunlaşır yoğunlaşan duygularla beraber heyecan,coşku ve karşı cinse karşı duyulan ilgi şiir,öykü gibi edebi yollarla yansıtılır. Duygularda yoğunlaşma kadar istikrarsızlıkta vardır. Ergenlikte duygular düzenli değidir,mahcubiyet ve çekingenlik artar. Aşırı hayal kurma ve kendini dünyadan soyutlama vardır. Ayrıca çabuk heyecanlanma,çalışmaya karşı isteksizlik ve yalnız kalma isteği ergenlik döneminde açığa çıkan en belirgin duygulardandır.
Depresyona Girme Nedenleri:
Ergenlikle beraber çocukta meydana gelen hem fiziksel hem de ruhsal değişiklikler çocuğun benliğinde ve kişilik yapısında birtakım farklıklar bunalımlar ve depresyonlar açığa çıkarabilir. Bunlardan başlıcaları değişen vücuduyla ilgili duyduğu kaygılarıdır. Artan kiloları,değişen ses tonu yüzünde çıkan sakallar ve çocukta oluşan cinsel dürtüler ergende birtakım ruhsal sürüklenmelere yol açar yeni vücuduna alışmaya çalışan ergen çevresindekilerden korkar çünkü yeni oluşan cinsel dürtüleri ve cinsel kimliğinden utanır sırf bu yüzden içine kapanır,yetişkinlerle iletişimini azaltır ve kendini saklar bu davranışlarının sonucu kendi kendini depresyona sürükler. Sadece fiziksel görünümüyle ilgili endişeler duymaz bu dönemde ergen ayrıca duygusal olarakta endişe duyar. Aşırı derecede sinirli ve tatminsizdir değişen hormonlarla beraber duygusal problemler en üst seviyeye ulaşır.
Ergenlik problemlerini çözmede en aktif rol alacak olan kişiler ergenlerin aileleridir, sorunlara çocuklarının problemlerini çözmeye yönelik yaklaşmalıdırlar. Yardıma ihtiyaç duyduklarında ise çocukların eğitim gördüğü okullardaki psikolojik danışmanlara başvurmalıdırlar. Çünkü ergenlikteki çocuklar aileleriyle paylaşamadıkları bazı sorunlarını psikolojik danışmanlara daha rahat aktarırlar bu sayede problemlerini çözme yolunda büyük gelişme kaydederler ve kendilerini daha iyi ifade etmiş olurlar.

Alıntı ile Cevapla