Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-10-2015, 10:17 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İyot Eksikliği Nedir?




İyot tiroit bezinin düzgün çalışmasını sağlar. İyot toksinlerin vücuttan atılmasını, kalsiyum gibi minerallerin kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Bu sayede cildimizin, saçımızın, tırnaklarımızın, kemiklerimizin sağlıklı olmasını sağlar. Alınan iyotun büyük bir kısmı insan vücudunda tiroit bezinde depolanır. Bu nedenle tiroit bezlerinin sağlıklı çalışması için iyot son derece önemlidir. Tiroit bezi tiroit hormonlarını salgılar. Tiroit hormonları vücudumuzdaki tüm hücreleri etkiler. Vücudumuzdaki hemen hemen bütün organlar tiroit hormonlarından etkilenir. Tiroit hormonları hamilelik esnasında bebeğin beyin gelişiminde, doğduktan sonra büyümesinde, üreme organlarını gelişmesinde, beynin sağlıklı olgunlaşmasında, metabolizma faaliyetlerinin düzgün işlemesinde etkilidir. Tiroit bezinin az çalışması durumunda depresyon, kilo artışı, unutkanlık, zihinsel durgunluk, kalp hızında yavaşlama, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, adet düzensizliği gibi sorunlara neden olur.
Her bireyin günlük belirli bir miktar iyot alması gerekmektedir. İyot deniz, süt, peynir ve yoğurtta, yumurtada, beyaz ve kırmızı ette, Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerde, çilekte bulunur. Ayrıca iyotlu tuzlar kullanarak da iyot ihtiyacımızı karşılayabiliriz. İyotlu tuz kullanırken yemek pişerken değil de piştikten sonra tuz eklenmelidir.
Karalahana, turp, şalgam ve Brüksel lahanası iyodun emilimini azalttığı için aşırı tüketmekten kaçınmak gerekir.
İyot yetersizliğinin insan sağlığına olumsuz etkileri vardır. Anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Çocuklarda öğrenme yeteneğini azalması nedeniyle okul başarısını olumsuz etkiler. Yine çocukların sağlıklı, düzenli büyümelerini olumsuz etkiler. Vücut ısısının düzeni bozulur. Çabuk üşümelere neden olur. Cildimizin kurumasına, pul pul olmasına neden olur. Saçların kurumasına sebep olur. Halsizliğe yorgunluğa neden olur. Bağırsak sorunlarına ve kabızlığa neden olur. Tiroit bezinin yavaş çalışmasına ve tiroit hormonunun az salgılanmasına neden olur. İyot eksikliği guatrın nedenidir.
İyot eksikliği çeşitli muayene ve testler ile doktorlar tarafından rahatlıkla anlaşılmaktadır. İyot eksikliğinin çeşitli tedavileri vardır.

Alıntı ile Cevapla