Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-19-2015, 08:13 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Rezene Nasıl Yenir?




Maydonozgiller familyasında yer alan rezene, pek çok farklı kullanım alanıyla şifa dağıtan çok faydalı bir bitkidir. Ana vatanı Akdeniz Bölgesi olan rezenenin tohumu, tüysüz ve saplı yaprakları, gövdesi ve soğanı farklı türlerdeki yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır.
Rezene Nasıl Yenir?
Bitkinin kurutulmuş yaprak ve tohumlarından ya da tohumlarının öğütülüp toz haline getirilmesiyle oluşturulan hoş kokulu baharatı kişilerin damak zevkine göre pek çok yemeğin içine tat vermek amacıyla ilave edilir.
Rezenenin tohumu doğrudan pek çok sosa ferahlatıcı bir aroma vermesi için eklenir. Bu tohum doğrudan salatalara, ekmeklere, balık yemeklerine de konulur. Ayrıca karanfil gibi ağzı kokusunu yok etmek ve nefesi ferahlatıp yeniletmek için de çiğnenir.
Rezenin pürüzsüz, sağlı ve dikensiz yaprakları özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında salataların içine doğranır. Tıpkı maydanoz gibi çorbalara, balık yemeklerine bilhassa da balık çorbasına katılır.
Rezenenin toprak altında kalan kısmı hoş kokulu, tatlı ve lezzetlidir. Soğana benzeyen bu kök kısmı pek çok farklı şekilde yenir. Sadece meyve olarak tüketilen bu lezzetli kök kısmı, iki farklı kültüre sahip fakat geniş yemek kültürüyle tanınan Kuzey Afrika ve Avrupa kıtalarında çok fazla tercih edilir. İki bölgede de körpe köklerden ve gövdeden çeşitli salatalar yapılır. Ayrıca ince ince dilimlenip sandviçlere de koyulur.
Rezenenin lezzetinden ve faydalı etkilerinden yararlanmak için sadece yemek değil çay da yapılır. Aktarlarda satılan kurutulmuş bir çay kaşığı rezenenin 1 su bardağı su ile haşlanıp demlenmesiyle elde edilen rezene çayı, pek çok rahatsızlığa iyi gelir.
Rezenenin Faydaları Nelerdir?
  • Özelikle çay olarak tüketildiğinde öksürüğe iyi gelir.
  • Akciğer ve kalp rahatsızlıkları üzerinde iyileştirici bir etkisi olduğu söylenir.
  • Bebeklerin gaz sorunu için bebek mamalarına az miktarda rezene tohumu eklenebilir.
  • Rezene çayı, gözde çok sık rastlanan bir rahatsızlık olan arpacığa doğrudan tonik olarak uygulanabilir. Rezene çayı, sadece arpacık değil pek çok farklı göz kapağı iltihabına karşı da etkilidir.
  • Yapraklarının ya da tohumlarının kaynatılması ile elde edilen su iyi bir cilt temizleyicisi haline gelir.

Alıntı ile Cevapla