Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-19-2015, 08:24 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kalsiyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?




İnsan vücudunda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kalsiyumun vücutta bulunma dengesi, paratiroid bezleri ve D vitamini tarafından düzenlenir. En çok bilinen özelliği; kemik, kas ve dişlerin güçlenmesi üzerindeki etkileridir. İnsan vücudundaki kalsiyumun % 99' u kemik ve dişlerde, geri kalanı ise yumuşak dokularda ve kanda bulunur. Yumuşak dokularda ve kanda bulunan kalsiyum, kalp atımının dengelenmesine, kanın pıhtılaşmasının düzenlenmesinde yardımcı olur.
Kalsiyum eksikliği nasıl anlaşılır?
Kalsiyum eksikliği, bazı kişilerde ilk başlarda kesin belirti vererek kendini göstermeyebilir. Fakat ilerleyen zamanlarda birçok rahatsızlığa sebep olur. Genel olarak dudaklarda, dilde ve parmaklarda his ya da duyu değişikliği yaratabilir. Kaslara kramp girmesi, huzursuzluk, uyku bozukluğu, dalgınlık , kalpte çarpıntı, eklem ağrıları, diş eti sorunları gibi rahatsızlıklar ile kendini gösterebilir. Çocuklarda, ağlama, iştahsızlık ve hırçınlığa sebep olabilir.
Uzun süreli kalsiyum eksikliği yaşanırsa, çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalasi, yaşlılarda ise osteoporoz hastalıklarına zemin hazırlar. Saç ve tırnaklarda çabuk kırılmalar da belirtiler arasında sayılır. Ayrıca, kalsiyum kemiklerin güçlenmesinde önemli bir mineral olduğundan, eksiklik olması durumunda kemiklerin dayanıklılığı azalır, çabuk kırılır.
Kalsiyumun faydaları
Kalsiyum, insanlarda kalp, kas ve sinirlerin normal şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, tansiyonu düşüren ve kolon kanseri riskini azaltan önemli mineraller arasında sayılır.
Kalsiyum içeren besinler
Kalsiyum birçok yiyecekte bulunur. Kalsiyum miktarı fazla olarak bilinen besinlerden bazıları; kereviz, kekik gibi bazı bitki ve baharatlar; peynir, susam, kuru üzüm, fıstık, badem, keten tohumu, süt ve süt ürünleri ve benzeri besinlerde kalsiyum miktarı diğer besinlere oranla oldukça fazladır. Bir günde alınması gereken kalsiyum miktarı yaşa göre değişkenlik gösterir. Günlük alınması gereken kalsiyum miktarı tabloda görülebilir.
Yaş aralıkları Alınması gereken miktar
  • 1-3 700 mg
  • 4-8 1000 mg
  • 9-13 1300 mg
  • 14-18 1300 mg
  • 19-50 1000 mg
  • 51-70 1000 mg (erkek), 1200 mg (kadın)
  • 71 1200 mg

Alıntı ile Cevapla