Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-23-2015, 08:38 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Oryantiring Sporu Nasıl Yapılır?




Genel olarak ağaçlık alanlarda ve ormanlarda yapılan oryantiring sporu, temel olarak haritada işaretlenmiş hedefleri bularak, belirlenmiş olan noktaya en kısa sürede varmayı amaçlar. Fiziksel ve zihinsel aktiviteyi buluşturan bu spor, koşarken oynanan satranç olarak da anılır.
Oryantiring sporunun yapılabilmesi için, öncelikle bir parkur hazırlanır. Hazırlanan parkur detaylı olarak hazırlanmış renkli bir harita ile gösterilir ve bu haritanın tüm sporcularda bulunması gerekir. Harita üzerinde başlangıç noktası üçgen, kontrol noktaları daire ve bitiş noktası ise iç içe geçmiş iki daire ile ifade edilir. Oryantiring sporu için diğer olmazsa olmaz da pusuladır. Bu spor için parmağa takılarak tek elle kontrol edilebilen hassas pusula türleri daha çok tercih edilir. Son olarak, arazi koşullarına ve spor yapmaya uygun kıyafet ve ayakkabılar seçilmelidir.
Oryantiringde amaç, sporcunun tüm kontrol noktalarını harita, pusula ve yer belirleme becerilerini kullanarak en kısa sürede bulması ve bitiş noktasına varmasıdır. Kontrol noktaları arasındaki rota seçimini sporcu yapar. Genellikle kısa rotalar daha zorlu arazi koşullarına sahiptirler. En kısa sürede parkuru tamamlayan sporcu birinci olur.
Oryantiring sporunda belirlenen parkurdaki kontrol noktaları ayırt edilebilen arazi özelliğine sahip olan yerlerdir. Örnek olarak çukurlar, girinti ya da çıkıntılar ve patikaların kesiştiği noktalar en çok kullanılan kontrol noktalarıdır. Haritada belirtilen bu kontrol noktalarına kırmızı-beyaz ya da turuncu-beyaz bayraklar yerleştirilir. Ayrıca parkurun ziyaret edilip edilmediğin ve ziyaret zamanının belirlenmesi için de kontrol noktalarına bazı mekanizmalar yerleştirilir. Bu iş için sporcu bir kontrol kartı taşır ve gittiği kontrol noktalarında bulunun özel zımbalarla kontrol kartını zımbalar. Bu iş için ayrıca elektronik yüzükler de kullanılabilir. Bunun için kontrol noktalarına yüzüklere veri aktaracak cihazların yerleştirilmesi gerekir. Sporcu yüzüğünü cihaza tuttuğunda varış noktasını ziyareti, ziyaret saati ile birlikte yüzüğe kaydedilir. Elektronik cihazlar kullanılan durumlarda, bu cihazların arıza yapma ihtimaline karşı kontrol noktalarına zımbalar da yerleştirilir. Parkur bitirildikten sonra sporcunun kontrol kartı ve elektronik yüzüğü hakemler tarafından kontrol edilerek yarışma derecesi belirlenir.
Yapılan oryantiring türüne göre; kontrol noktalarına sırayla ya da karışık olarak gidilebilir, başlangıçta toplu halde ya da aralıklı olarak çıkış yapılabilir ve oryantiring takım halinde ya da bireysel olarak yapılabilir. Genellike koşularak yapılan oryantiring; dağ bisikleti, kayak ve tekerlekli sandalye ile de yapılabilen disiplinlere sahiptir. Kontrol noktalarının karışık olarak ziyaret edilebildiği oryantiring türünde, her kontrol noktası belirli bir skor puanına sahip olup, en kısa sürede en yüksek puanı toplayacak şekilde kontrol noktalarının ziyaret edilmesi hedeflenir.
Oryantiringde belirlenen rotada kalıp sürekli ilerlemek yüksek konsantrasyon gerektirir. Çoğunlukla kazananlar en hızlı olanlar değil, yavaş da olsa yüksek konsantrasyon ve yön bulma becerileriyle hata yapmadan sürekli ilerleyen sporculardır.

Alıntı ile Cevapla