Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-02-2015, 09:49 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nasıl Veteriner Olunur?




Veterinerlik, eski adıyla baytarlık en basit ve kısa tanımıyla hayvan doktorluğu demektir. Veterinerler hayvanlarda hasıl olan ve insanlara da geçebilen her türlü hastalıkla mücadele etmelerinin yanı sıra hayvan ırklarının ıslahı ve geliştirilmesi alanlarında da çalışmaktadırlar. Her türlü hayvan hastalığını sadece tedavi etmekle kalmaz kaynağına da ulaşarak tamamen yok etmenin yollarını da bulmaya çalışırlar. Bunun için gerek laboratuar ortamında gerekse de sahada çeşitli çalışmalar yaparlar. Mevcut sağlıklı hayvanların hastalıklara yakalanmaması için koruyucu önlemler alırlar. Sık sık hayvancılık yapanlarla, köylülerle bir araya gelen veterinerler aynı zamanda bu kişileri de bilgilendirirler.
Ülkemizde veterinerlik eğitimi lisans düzeyinde beş yıllık eğitim veren üniversitelerin veterinerlik fakültelerinde verilmektedir. Birçok devlet ve bazı vakıf üniversitelerinde bu fakülteler mevcut olup bu fakültelere girebilmek için YGS ve LYS' den MF-3 türünde yeterli puanı almak gereklidir. Beş yıl süren eğitimin ilk yılından başlamak koşuluyla her yıl daha da artan yoğunlukta meslek dersleri görürler. Dersler teori ve uygulama olarak devam eder. Ayrıca lisans eğitiminin sonunda aynı doktorlar gibi bir alanda uzmanlaşma şansına da sahiptirler. Zaten aşağı-yukarı tıp eğitimine yakın bir eğitim görmektedirler.
Veteriner hekim olmak isteyenlerin sayısal becerileri güçlü olmalıdır. Bunun yanı sıra hem sahada hem laboratuar ortamında çalışmaya elverişli, araştırmayı seven, hayvanları seven kişiler olmalıdırlar. Çalışma ortamları çok değişkenlik gösterebildiğinden birçok olumsuz yanı vardır. Örneğin hayvanların bulunduğu ortamlarda sıkça bulunmak, tepme, ısırılma, sokulma gibi tehlikeler, hayvanlardan bulaşabilecek her türlü hastalık da cabasıdır.
Veteriner olabilmek için ayrıca üniversitelerin ön lisans programları olan Antrenörlük ve Seyislik, Atçılık ve Antrenörlüğü, At Antrenörlüğü, Atçılık İşletmeciliği, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı, Jokeylik, Laborant ve Veteriner Sağlık, Nalbantlık, Veteriner Sağlık Teknikerliği gibi bölümlerden dikey geçiş sınavında başarılı olanlar veterinerlik fakültelerine geçiş yapabilmektedirler.

Alıntı ile Cevapla