Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-05-2015, 11:11 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Şirket Nasıl Kurulur?



Şirketler kuruluş türlerine göre belirli adlandırmalar ile birbirinden ayrılmaktadır. Şirketler, kuruluşunda yer alan kişilerin isteklerine ve sahip olduğu özelliklere göre kurulmaktadır. Sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olarak iki tip şirket türü bulunmaktadır.
Sermaye şirketleri, ortakları sınırlı ve sorumlu olan şirket türleridir. Sermaye payları bölündüğü için bu ismi alırlar. Bu tür şirketlerde sermaye esas alınmaktadır. Sermaye şirketleri de komandit, anonim ve limited olarak 3'e ayrılmaktadır.
Şahıs şirketleri ise ortakları sınırsız ve sorumlu olan şirketlere verilen addır. Bu şirketler adi ve kollektif olarak iki türe sahiptir. Bu tür şirketlerin kurulabilmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için ortakların birbirleri ile olan ilişkisi iyi olmalıdır.
Sermaye şirketlerinden birisi olan limited şirketi kurmak isteyen kişilerin iki veya daha fazla kişi ile esas sermayesini belirlemesi gerekmektedir. Bu kişilerin bir ticaret ünvanı altında toplanması ile limited şirketi kurulabilir. Limited şirketleri en fazla 50 kişi ile kurulabilmektedir. Bu şirketin asgari sermayesi ise 5.000-6.000 TL olmalıdır. Ticaret ünvanı belirlenirken, şirketin türü ve işletmenin konusu belirtilmektedir. Limited şirketlerin sorumluğu sahip olduğu mal varlığı kadardır. Limited şirketleri yönetim kurulu tarafından değil müdürler tarafından yönetilir.
Şahıs şirketlerinden birisi olan adi şirket, iki veya daha fazla tacirin, ortak bir amaç için mal varlıklarını birleştirerek oluşturdukları şirket türüdür. Bu şirketlerin kuruluşları belirli bir şekile göre belirlenmemiştir. Bu şirketler yazılı sözleşme ile resmi olarak kurulabilmektedir. Noter tarafından onaylanan belge ile birlikte ticaret odasına kayıt olmak gerekmektedir. Adi şirketlerin yönetimi tüm ortaklar tarafından gerçekleştirilir. Adi şirketler, diğer şirketler gibi ticaret tescil siciline sahip olmak ve bu sicili ilan etmek zorunda değildir.
Bu tür şirketler, kuruluş esası olarak birbirinden ayrılsa da şu işlemleri yerine getirmek zorundadır.
  • Ana şirket sözleşmesi
  • Şirketin ünvanı, amacı ve sermayesi
  • Şirketin yönetimi ve temsili
  • Şirketin hesap dönemi
  • Şirket kârının dağıtımı
  • Şirketin ihtiyat akçesi
  • Şirket kanuni hükümleri ve geçici maddeleri
Her şirket sahibinin mutlaka birlikte çalıştığı bir muhasebecisi olmalıdır. Şirketlerin kuruluşundan itibaren vergi daireleri ile iletişim halinde olması ve vergi mükelleflerinin görevini yerine getirmesi yasal bir zorunluluktur.
Alıntı ile Cevapla