Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-05-2015, 11:19 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Şirket Tasfiyesi Nasıl Yapılır?



Tasfiye etmek, var olan tüm hesapları kapatmak, tümden temizlemek anlamına gelmektedir. Şirket tasfiyesi ise kurulmuş ve faaliyet halinde olan bir şirketin, bazı nedenlerden dolayı, faal şirketle ilgili tüm hesapları kapatması işlemlerinin tümüdür. Herhangi bir konuda faaliyet gösteren bir şirket, iflas ettiyse, başka bir şirket ile birleştiyse, kurulduğunda bir faaliyet süresi belirtildiyse ve o süre dolduysa, mahkeme kararıyla herhangi ir nedenden dolayı faaliyetlerine son verildiyse, ortak sayısı belirtilenden düşüşe geçti ise ya da neden belirtilmeksizin de tasfiye sürecine girmiş demektir. Peki şirket tasfiyesi nasıl yapılır?
Şirketlerin kanunlara göre hesap dönemleri 1 yılı kapsamaktadır. Buna maliyece hesap dönemi denmektedir. Tasfiyeye karar verilip, tasfiye sürecine girildi ise o yıla tasfiye dönemi adı verilmiştir. Şirketlerin tasfiyesi fesih başvurusu ile başlar en son ticaret sicil kaydından silinme ile son bulmaktadır.
Şirketler tasfiyeye karar verdikten sonra, işlemlere geçmeden önce yapılması gerekli olmamasına karşın, tasfiye işlemine geçildiğinde süreci kolaylaştıracak bazı işlemler vardır.
  • Tasfiye sürecine girilmenin düşünülmesinden itibaren borç ve alacakları kapatmaya özen gösterin.
  • Şirkete ait demirbaşlar varsa demirbaşları satın.
  • Tasfiye bilançosu hazırlayın.
Daha sonra vergi dairesine müracaat işlemleri başlar.
  • Tasfiye işlemine girildiğini belirtir dilekçe
  • Tasfiye ile ilgili tüm ortakların haberi olmasına dair belge (1 nüsha)
  • İmza sirküleri
  • Tasfiyeye başlangıç sicil gazetesi
  • Giriş bilançosu
Müracaat için gerekli belgelerdir. Eksik olmaması gereklidir.
Tüm vergilerinizi ödemeye, tasfiye öncesine ait kurumlar vergisi beyannamesini vermeye, tüm özel ve devlet kurumlarına tasfiyeye girdiğinizi belirtmeye dikkat edilmelidir. Bir yıl sonunda karar defterine tasfiye dönemi kapatılıp resmi gazetede yayınlanmalıdır. Bu işlemlerinden ardından, vergi dairesine, tasfiye kararının vergi bakımından uygun olup olmadığının(borcu kalıp kalmadığının) incelenmesi için talepname, tasfiye sonrası kalan değerlerin ortaklara nasıl dağıtıldığını gösteren çizelge verilmelidir.
Tüm bunların ardından tasfiye işlemleriniz başlamıştır.
Not: Limited şirket kapanış aşamasında kullanılmayan tüm fatura(var ise keseceğiniz fatura koçanı),sevk irsaliyeleri, gider pusulaları iptal ettirilmelidir. Ayrıca vergi levhası, varsa kasa tutanağı teslim edilmeli, kasa ya devredilmeli ya da iptal edilip yok edilmelidir.
Alıntı ile Cevapla