Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-06-2015, 09:21 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Şirket İflas Ederse Çalışanlar Ne Yapmalı?



Ticaret Mahkemesince borçlunun iflasına karar verildiğinde, bu iflasın ilan edilmek suretiyle bütün alacaklılara duyurulmasına da karar verilmektedir. Bu ilan işlemleri yürüten yetkili kurum İflas Memurluğudur. İflas kararının ardından bu şirket hakkında iflas müdürlüğünce bir iflas masası açılır ve şirketin haczedilebilen bütün malları, hakları bu masaya dahil edilerek tüm alacaklıları arasında eşit olarak paylaştırılır. Bu durumda işçi alacaklarını aşağıdaki şekillerde talep edebilir.
İflas kararının ardından borçlu şirket aleyhine yürütülen tüm icra takipleri durur ve başka icra davası açılamaz. İflas eden şirketten alacağı olan çalışanların artık bu şirkete karşı bir icra takibi açması mümkün değildir. Fakat bu işçiler kendi hakları olan alacaklarını, ellerindeki belgelerle iflas masasına sunarlar ve sıra cetveline kayıtlarını yaptırırlar. İşçi alacakları, yasalarca öncelikli olarak korunur. Sıra cetvellerine her zaman birinci sırada kaydedilirler. Yapılan kapama neticesinde elde edilen alacaktan paylarına düşeni alırlar. Eğer bu işçilerin sundukları belgeler iflas masası tarafından kabul edilmezse, işçiler daha sonra oluşturulacak sıra cetveline de itiraz etme hakkına sahiptir.
İşçilerin maaşlarının ödenmediği durumlarda, son üç aylık ücret ödemeleri kesinti yapılmadan ücret garanti fonundan ödenir. Bu garanti fonu, işverenlerin çalıştırdıkları işçiler için her ay ödedikleri sigorta primlerinden oluşmaktadır. İşçilerin bu ücret garanti fonundan yararlanmaları için bazı şartları sağlamaları gerekmektedir. Öncelikle çalışan kişiler, işsizlik sigortasının kapsamında yer almalıdır. Fakat prim ödeyenlerin tamamının bir işyeri veya işvereni yoktur. Bu yüzden kural olarak, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışan işçiler ve 5510 sayılı Kanunun 4/A ’lısı olarak bir işverene bağlı olarak çalışan işçiler bu fondan yararlanır. İkinci temel şart ise işçinin ücret alacağının bulunmasıdır. Şöyle ki; ücret dışında kıdem, ihbar veya kötü niyet tazminatları ücret garanti fonu kapsamına girmemekte ve ödemeleri karşılanmamaktadır. İşveren ise kendi durumuna uygun bir şekilde gerekli belgelerle beraber İŞKUR’a başvurmalıdır. İşçiye verilecek miktar üç aylık ücret miktarına eş değerdir. Eğer işveren 6 aydan beri işçiye ücret ödememiş ise İŞKUR 6 aylık ödemenin tamamını karşılamaz. İşçi üç aydan fazla ödenmemiş tutarlar için yargı yoluna gidebilir. Çalışan kişilerin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.
Alıntı ile Cevapla