Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-08-2015, 09:22 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Fizik Mezunları Nerelerde Çalışır?



Üniversitelerde dört senelik olarak okunabilen fizik bölümü bir lisans programıdır. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi bu bölüm için en çok tercih edilen üniversiteler arasındadır.
Fizik bölümü öğrencileri ilk senelerinde diğer tüm bölümlerde olduğu gibi fakülte ve bölüme giriş dersleri alırlar. Bu giriş dersleri arasında; Atatürk ilkeleri ve İnkılap tarihi, Türk dili ve edebiyatı, genel kimya, bilimsel İngilizce, bilgisayar, insan bilimleri gibi dersler sayılabilir. Bazı üniversitelerde bu derslerin yanı sıra beden eğitimi ya da halk oyunları gibi sosyal dersler de ilk seneden itibaren öğretim programına eklenir.
Öğrenciler ikinci senelerinden itibaren bölüm derslerini almaya başlarlar. Fizik bölümünün başlıca bölüm dersleri; klasik mekanik, diferansiyel denklemler, elektromanyetizma, fiziksel matematik, modern fizik, titreşim ve dalgalar, optik, kuantum fiziği, termodinamik, istatistiksel fizik, atom fiziği, nükleer fizik, yoğun madde fiziği, biyofizik, algoritma ve veri yapıları, bilgisayar tabanlı fizik, akışkanlar mekaniği, alternatif enerji kaynakları, teorik fizik yöntemleri, parçacık fiziği, molekül fiziği, malzeme fiziği, lineer cebir, fizik labotatuvarı ve fizikte matematiksel yöntemlerdir. Bu derslerin yanısıra öğrenciler seçecekleri seçmeli derslerle herhangi bir alanda daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirler. Bunlar arasında da medikal fizik, radyasyon ve sağlık fiziği, dijital elektronik, fizikte yeni gelişmeler ve web programlama gibi dersler sayılabilir.
Öğrenciler mezun olduktan sonra formasyon eğitimi alarak devlet okullarında ya da özel kurumlarda fizik öğretmenliği yapabilirler. Bunun için bulundukları şehirde formasyon eğitimi veren herhangi bir üniversitenin programına kaydolmalı ve bu programı başarı ile tamamlayarak formasyon sertifikalarını almalılardır. Bundan sonra özel okullarda öğretmenlik yapabilmek için iş başvurusunda bulunarak mülakatlarla işe alınırlar. Devlet okullarında öğretmenlik yapabilmek için ise Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek alacakları puana göre tercih yapıp, herhangi bir okula devlet tarafından atanarak görevlerine başlarlar. Üniversitede yüksek lisans yaparak araştırma görevlisi ve daha sonrasında akademisyen olabilirler. Özel sektörde yer alabilecekleri diğer iş kolları ise çeşitli mühendisliklerdir. Bu mesleklerden herhangi birini seçmeleri halinde bir yandan fizik ya da matematik alanlarında özel ders vererek de ek gelir sağlayabilirler.
Alıntı ile Cevapla