Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-10-2015, 10:43 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Fransız Dili ve Edebiyatı Mezunları Nerelerde Çalışır?



Hazırlık sınıfı ile beraber toplamda 5 yıl süreyle eğitimin verildiği Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü içerisinde Fransızca eserler ve Fransızcanın dil özellikleri, tarihsel gelişimi ve dil bilimi metodları incelenir. Bölümün eğitimi boyunca yoğun bir şekilde eser çevirisi yapılır.
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının birçoğu, liseyi de Fransızca eğitimin verildiği ortaöğretim kurumlarında okumuştur. Bu nedenle bölümden mezun olan kişiler çeviri alanlarında oldukça donanımlı hale gelebilir. Bu bölümden mezun olan kişiler, yayınevlerinde veya çeviri ofislerinden tercüman veya editör olarak görev yapabilir. Fransızca roman, hikaye, tez, anlaşma veya tarihi metinlerin çevrilmesinde ve incelenmesinde önemli bir görevde bulunurlar. Bölüm mezunları bu eserlerin çevirisi ile birlikte aynı zamanda eserin yayınlanma sürecini de takip eder. Kitabın editörlüğünü veya yazı işleri koordinatörlüğünü üstlenebilirler. Yazılı eser çevirilerinin yanında sözlü çeviri işlemlerinde de bulunabilirler. Simültane çeviri işlemlerinde görev yapan bölüm mezunları spor kulüplerinde, uluslararası kurumların toplantılarında tercüman olarak görev yapabilir.
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları pedagojik formasyon sertifikası alarak Fransızca eğitim veren liselerde Fransızca öğretmeni olarak görev yapabilir. Devlet okulları ve özel etüt merkezlerinde ya da özel okullarda aynı görevde bulunabilir. Bununla birlikte Fransızca öğrenmeyi isteyen kişilere özel ders verme imkanına da sahiptirler.
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan kişiler, üniversitelerin akademik kadrolarında da görev yapabilir. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin tamamlanmasının ardından boş olan kadrolarda öğretim üyesi, araştırma görevlisi veya okutman olarak görev yapabilmeleri mümkündür. Bu bölümden mezun olan kişiler aynı zamanda Fransız dilinde eğitim veren ülkelerde de görev yapabilir. Bu ülkelerde eğitimini tamamlayan ve burada kalan mezunların sayısı son dönemlerde artmıştır.
Bölüm mezunları, çeşitli kültür vakıflarında ve turistik noktalarda tercüman olarak da görev yapabilir. Burada Fransız ve Türk kültürleri arasında bir köprü görevi gören kişiler yurt dışından Türkiye'yi görmeye gelen Fransız turistleri ülke hakkında bilgilendirebilir. Bu kişiler özel kurumlara veya devlet kadrolarına bağlı olarak çalışabilir.
Alıntı ile Cevapla