Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-20-2015, 09:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nasıl Paten Kayılır?



Spor ve ulaşım amaçlı kullanımlarının yanında eğlence ve gösteri amaçlı olarak da kullanılan patenler, temel olarak tekerlekli botlara benzetilebilir. Birçok çeşidi olan patenlerin altlarında genellikle tek sıra halinde 4 adet tekerlek bulunur. Paten kaymak sağlık açısından son derece faydalı bir aktivite olmasına rağmen, zaman zaman yaşanan bazı kazalar sakatlıklara ve istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Bu yazımızda paten kaymanın önemli noktaları üzerinde duracağız.
Öncelikle, paten kayabilmek için bir çift patene ihtiyacınız var. Fitness, urban, agresif, slalom ve hız pateni gibi çeşitlerden kendinize en uygun olanı seçmelisiniz. Yeni başlayanlara ve paten seçiminde kararsız kalanlara fitness pateni almaları tavsiye edilmektedir. Paten seçiminde rulman özelliğine, tekerlek çapına ve tekerlek sertliğine de dikkat edilmesi ve patenin denenerek, ayak numarasına uygun olacak şekilde alınması gerekir.
Paten kayılması esnasında olabilecek kazalarda yaralanmamak için ise; bilek, diz ve dirsek korumalıkları ile kask kullanılmalıdır. Bu ekipmanların da denenerek alınması gerekir.
Paten Nasıl Kayılır?
Paten, iki ayağın “T” harfine benzeyen pozisyonunda, gerideki ayakla itme uygulanması ve öndeki ayağın ucu doğrultusunda hareket edilmesi ile kayılır. Gerideki ayağın hareket yönüne dik pozisyonda olması, itme sırasında bu ayaktaki patenin sabit kalmasını sağlayarak, kaymasını engeller. Sırasıyla her iki ayakla, ileri yönde sağa ve sola doğru uygulanan itmeler ile sürekli hareket sağlanır.
Paten kayılırken vücut, dengeyi daha iyi sağlayabilmek için bir miktar öne doğru eğilmeli, dizler kırık olmalı ve baş sürekli karşıya bakmalıdır. Her iki kolun, öndeki bacak yönünde sallanması da dengeyi korumaya yardımcı olur.
Paten Kayılırken Nasıl Yavaşlanır ve Durulur?
  • Topuk freni varsa, öndeki ayağın burnu kaldırılarak frenin yapılır.
  • Frensiz patenlerde, arkadaki paten, hareket yönüne dik bir şekilde yere sürtülür.
  • İlerleyen aşamalarda, ayaklar açık bir şekilde, geniş bir yay çizilerek durulur.
  • Paten uçlarının içe bükülüp, dışa baskı uygulanması da frenleme sağlar.
Patene Yeni Başlayanlar İçin Öneriler
  • Patenler, yere yakın bir pozisyonda veya oturarak giyilmelidir.
  • Patenler, bilekler oynamayacak şekilde sıkılmalı ancak kan dolaşımını engellenmemelidir.
  • Ayakta dengeli bir duruş için ayaklar “V” harfi şeklini almalıdır.
  • Denge bozukluklarında öne eğilerek, eller dizlere konulup beklenmelidir.
Alıntı ile Cevapla