Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-26-2015, 10:40 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Judo Nasıl Yapılır?



Temelleri jiu jitsu olan kol, bacak ve gövde hareketleri ile kendini savunma amacıyla yapılan spor dalına judo denmektedir. Doğuşunun Çin’de gerçekleştiğine inanılan bu spor kısa zaman içerisinde keşişler sayesinde önce Japonya’ya ardından ise dünyaya yayılmıştır. Temel unsurları bakımından güreş ile ciddi bir yakınlığı olan bu sporda amaç güreşin aksine saldırmak değil kendini savunmak ve bunu yaparken rakibin hamlelerinden faydalanmak üzerine kuruludur.
Judo Nasıl Yapılır?
Temeli jiu jitsu olan judoda temel kural rakibin hamlelerini kendi yararına kullanmaktır. Bu nedenle saldırıdan çok savunma temelli bir spordur. Bu spor üç aşamada öğrenilir; bunlardan ilki rakibi atma tekniğidir. Genellikle rakip bir omuzdan güç alınarak, rakibin hareketinin sağladığı ivme ile sporcunun kendi vücudu üzerinden atılır. İkinci aşama ise tutma ve kilitleme yöntemidir. Kollar ve bacaklar kullanılarak rakip kilitlenir ve hareket etmesi engellenir. Üçüncü aşama ise ilk iki aşamanın birleşiminden meydana gelir. Judoda fiziksel güçten ziyade akıl ön plandadır. Rakip kalça üzerinden ya da omuz üzerinden atılarak hareketi engellenme temeli bulunur. Bu nedenle strateji gerektiren bir spordur ve gerekli olgunluğa yoğun beyin ve fiziksel egzersizler neticesinde varılır.
Judo a sporcular kalın bir pantolon ve üzerlerinde önü açık bir ceket giyerler. Sporcuların derecesi bel kısımlarına bağladıkları kuşaklardan anlaşılır. Bu kuşaklar sporcunun uzmanlık derecesine göre; beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah olabilmektedir. Beyaz en düşük dereceyi, siyah ise en yüksek dereceyi gösterir. Bu kuşaklara karate ve tekvando gibi diğer Uzak Doğu sporlarında da rastlanmaktadır.
Judo Müsabakaları
Judo müsabakaları 16*16 metre büyüklüğünde bir minder üzerinde yapılır. Sporcularından biri mavi diğer beyaz judogi adı verilen judo kıyafetleri giyer. Bu puanlama hatalarının da önüne geçilmesini sağlayan bir sistemdir. Puanlama siteminde tamamen Japonca terimler kullanılmaktadır. Yapılan puanlamalar tam puan, 7 puan ve 5 puan şeklindedir. Eğer müsabakada bir sporcu kural hatası yaparsa; 1. de sözle uyarılır, 2. de rakibine 5 puan verilir, 3. de rakibine 7 puan verilir, 4. de ise rakibe tam puan verilerek maç sonlandırılır. Müsabaka sırasında sporculardan birinin judo ruhuna aykırı hareketler sergilemesi ise hakem kararına bağlı olarak diskalifiyesine neden olabilir. Maçlarda bir sporcunun galip gelebilmesi için rakibinin sırtını 30 saniye boyunca yerde tutması gerekir. Maçlar genellikle 3 – 5 dakika arasında gerçekleştirilir. Uluslararası karşılaşmalar üst sınır olan 5 dakika üzerinden gerçekleştirilir.
Alıntı ile Cevapla