Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-10-2015, 10:44 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Basketbolun Kuralları Nelerdir?



Hem kadınların hem de erkeklerin oynadığı olimpik sporlardan basketbolda takımların amacı el yardımıyla kullanılan topu potanın içinden geçirip sayı yapmaktır. Maç sonunda en çok sayı yapan takım maçı kazanır.
Basketbol oyununda toplam 4 periyot vardır. Her periyot 10 dakika sürer. Maç sonunda skor eşitliği olursa maç uzatmaya gider ve 1 periyot daha oynanır. Takımlara 4. periyot hariç diğer periyotlarda 1 mola hakkı verilir. 4.periyotta ise 2 mola hakkı verilir. İlk 2 periyot sonrası 15 dakikalık ara verilir. Takımlar 3.periyota saha değişimi yaparak çıkarlar.
Basketbolda takımlar toplamda 5 kişidir. Takımlar maç boyunca sınırsız değişiklik yapma imkânı vardır. Oyuncu değişikliği yapılan oyuncu maça tekrar girebilir. Oyunda toplam 3 hakem ve masa hakemleri bulunmaktadır. Oyun hakemin topu orta saha çizgisinden yukarı doğru atışıyla başlar. Bu atışa hava atışı denir. Hava atışı sonrasında topu alan takım ilk hücum hakkını kazanır. Hücumda olan takımın topu yarı sahasından 8 saniye içerisinde çıkarması gerekir. Eğer bunda başarısız olursa top rakibe verilir. Hücum yapan takım ise 24 saniye içerisinde topu potaya dokundurmalıdır. Aksi takdirde top yine rakibe geçer.
Basketbolda skora etki etme oyuncuların nereden sayı yaptığı ile doğru orantılıdır. Oyuncu üç sayı çizgisinin gerisinden basket yaparsa 3, içerisinden yaparsa 2 sayı olur. Serbest atışlar ise her zaman 1 sayı olarak haneye yazılır. Takım içinde bir oyuncunun topla her zaman hareket etmesi gerekir. Basketbolda oyuncu elinde topla durursa tekrar hareket etmesi yasaktır ve pas vermek zorundadır.
Maç boyunca bir oyuncu 5 faul yaparsa bir daha oyuna giremez. Bireysel yapılan fauller takımı da etkiler. Takımların bir periyot boyunca 4 faul yapma hakkı vardır. Takımlar 4 faul barajını aştıktan sonra her faul rakip takımın serbest vuruş kullanmasıyla sonuçlanır.
Her sporda olduğu gibi basketbolda da yasaklı hareketler vardır. Bunlar:
  • Bireysel fauller: Oyuncunun rakibini itmesi, çekmesi, vurması, tutması bireysel faul olarak değerlendirilir. Faul yapılan yere göre yan çizgiden oyun başlatma veya serbest vuruş kararı gelir.
  • Teknik fauller: Süre geçirme, kasıtlı yapılan fauller, hakeme itiraz gibi durumlardaki faul türüdür. Hakem rakibe iki serbest atış şansı verir.
Alıntı ile Cevapla