Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-11-2015, 10:40 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Gülle Atma Kuralları Nelerdir?



Atletizm branşı içinde yer alan gülle atama sporu, gülleyi omuz hizasında tutarak el vasıtası ile en uzak mesafeye atabilmeyi amaçlayan olimpik bir sporudur.
Gülle atma sporu adını sporun yapıldığı demir küreden alır. Sporunun tarihi Eski Yunan'a dayanır. Antik olimpiyatlarda da gülle atma sporu düzenlenmiştir. Fakat o dönemde gülle yerine taş ya da metal ağırlığı olan cisimler kullanılmıştır. Gülle atma sporunun modern olimpiyat sporu olması ise 1896 yılına dayanır.
Gülle atma sporu kadın ve erkek olmak üzere iki kategoride yarışılan bir spordur. Sporda kadınlar ve erkekler de kendi içlerinde genç, büyük ve yıldız olmak üzere kategorilere ayrılır.
Gülle Atma Sporunun Kuralları Nelerdir?
Gülle sporunda atış mesafesi, güllenin atıldığı andan itibaren yerle ilk temas ettiği nokta ile atış yapılan yerde bulunan direğin iç köşesine kadarki mesafe olarak kabul edilir. Eğer yarış içerisinde iki sporcunun attığı mesafe aynı olursa sporcuların ikinci en iyi derecesine bakılarak karar verilir.
Gülle atma sporunun kuralları cirit, çekiç ve disk atma sporu ile benzer özelliklere sahiptir. Gülme atma sporunda gülleyi savurarak atmamak öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken kuraldır. Gülle sabit bir biçimde itilerek atılır. Gülle atarken atış hareketi sabit bir duruşla başlar.
Gülle omuz hizasına çeneye yakın bir pozisyonda tutulur. Atış süresince el başlangıç durumunda durmalıdır. Aşağı düşmesinin engellenmesi gerekir. Gülle atarken güllenin omuz çizgisini geçmemesine dikkat etmek gerekir.
Atılan gülle yere düşene kadar sporcunun çember dışına çıkmaması gerekir. Sporcu ancak gülle yere düştükten sonra çemberin arka kısmına geçebilir. Gülle atma sporunda herbir sporcunun 3 atış hakkı vardır. Eğer sporcu en iyi 8 sporcu arasına girmeyi başarırsa ek olarak 3 atış hakkı daha veririlir. Sporcu gülleyi atarken eğer el, ayak ya da vücudunun herhangi bir kısmı çember dışında bir yere temas ederse atış geçersiz sayılır.
Alıntı ile Cevapla