Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-22-2015, 07:00 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Guaj Boya Teknikleri




Bir çeşit suluboya olarak tanımlayacağımız guaj boya, tıpkı suluboyada olduğu gibi su ile inceltildikten sonra kullanılır. Kapatıcılık bakımından ise yağlı boya ile benzerlik gösteren guaj boya, saydam değil örtücü renkleriyle dikkat çeker. Renklerin birbirleriyle karıştırılıp farklı renkler elde edilebilmesine olanak veren boyalar arasında yer alan guaj boya, kağıt üzerinde matlaşır.
Guaj boya ile yapılacak olan bir resimde kullanılması gereken belli başlı araçlar vardır. Su ile temas eden ıslak boyadan etkilenmeyecek kalınlıkta bir resim kağıdı, tüp ya da kavanozlardaki guaj boyalar, farklı kalınlıktaki uçlara sahip boya fırçaları, su kabı, kurşun kalem ve boya paleti bu araçların en temel olanlarıdır.
Guaj boya ile boyanacak bir resme başlanılmadan önce çizilecek olan figür ve objeler çok hafif bir şekilde kurşun kalemle çizilmeli ve bir taslak oluşturulmalıdır. Daha sonra palete alınan guaj boyalar, arzuya göre doğrudan arzuya göre de farklı renkler hazırlamak için karıştırılarak kağıda uygulanır. Fakat renk karışımlarını yaparken en fazla üç farklı renk kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir. Üçten fazla boya birbirine karıştırıldığında renk değeri azalmış ve grileşmiş bir ton ortaya çıkacaktır.
Guaj boya çalışma tekniği açısından pratik ve zorluk çıkarmayan bir boyadır. Kapatıcı özelliği olduğundan yapılan hatalar nemli bir bezle ya da ıslak, temiz bir fırçayla hemen silinip (guaj boya çok hızlı kurur) yeniden boyanarak kolayca telafi edilebilir. Tabi ki bu durum çok katmanlı ve üst üste boyanmış bir hal alırsa hoş bir görüntü yakalanması zorlaşır. Bunun nedeni üst üste gelen boya katmanlarının kalın, kaba ve ileriki zamanlarda çatlayan görüntüsü olacaktır.
Guaj boyayı suluboyadan ayıran bir diğer teknik yöntem ise renklerin tonlarını ayarlama safhasında ortaya çıkar. Suluboyada su ile tonları açılan renkler guaj boyada daha açık tonlarda kullanılmak istendiğinde beyaz boya ile karıştırılır.
Ayrıca guaj boya çalışması yaparken önemli kurallardan biri de zeminin ve çalışma kağıdının kuruluğudur. Eğer her iki alanda da ıslaklık olursa bu çalışan renkleri bir anda mahvedebilir ve bambaşka bir hale sokabilir.
Guaj boya çalışma teknikleri, sonuçta ortaya çıkan güzel renklerden ve pratik bir şekide uygulanmasından ötürü hem amatör hem de profesyonel resim çizerler tarafından sıkça kullanılır.
Alıntı ile Cevapla