Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-25-2015, 07:19 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Cam Üfleme Sanatı Nedir?




Orijinal hali inorganik sıvı olan cam, sert ve kırılgan yapıya sahip, saydam ya da yarı saydam olan bir maddedir. Camı oluşturan ana madde silisyumdur. Silisyum en çok kumun içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle halk arasında camın ana maddesi kum olarak da bilinmektedir. Camın içinde bulunan diğer maddeler ise kireç ve sodadır.
Cam üfleme sanatı geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Cama farklı şekil ve desenler verilerek eşsiz güzelikte sanat eserleri ortaya çıkarılmaktadır. Cam üfleme sanatı ile son zamanlarda hediyelik eşyalar, orjinal vazolar ve bibloların üretimi artmıştır.
Cam Üfleme Sanatı Nasıl Yapılır?
Cam üfleme sanatı çok zor ve emek isteyen bir sanattır. En küçük hata yüzünden sanatçının tüm emeği yok olabilir. Cama şekil verme ve cam eşyaların üzerine boya ve desenlerinin işlenmesi oldukça sıra dışı ve büyüleyicidir. Bu işlem yapılırken en çok uygulanan teknik üfleme tekniğidir.
Cam işlenmek için eritilerek akışkan hale getirilir ve ‘‘pipo’’ adı verilen içi boş bir boru yardımı ile üflenerek istenilen şekil verilir. Düşünüldüğü gibi cama şekil vermek için saatlerce üfleme işlemi yapılmamaktadır. Cama şekil vermek için pipodan, normal nefes alıp verir gibi üç kere üflenmesi yeterli olmaktadır.
Cama şekil verilirken ve işlenirken asla ateşten uzakta tutulmamalıdır. Ateşten uzak tutulduğu zaman cam soğur bundan dolayı işlenmesi ve şekil verilmesini zorlaşır.
Cam üfleme yapılırken en önemli işlem sap çekmektir. Çünkü cama üfleme işlemi yapılırken ince içi boş bir borunun belli bir noktası ısıtılır. Bu ısıtma işlemi yapılırken ince boru belirli bir hızda ve sürekli döndürülerek yapılması gerekir.
Cam üfleme ile yapılan eşyaların üzerine boya ve desen işlenmesi şeklinde yapılan cam işleme sanatına ‘‘vitray adı verilmektedir. Vitrayın asıl ustalık isteyen kısmı kırık camların birleştirilmesi ile deseni oluşturmaktır.
Alıntı ile Cevapla