Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-28-2015, 10:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Yumurta Nasıl Saklanır?




Yumurta günlük hayatımızda gerek doğrudan gerekse yapılan yemeklerin içinde oldukça sık tükettiğimiz besinlerden biridir. Yumurta alırken özellikle marketlerde serin yerlerde beklemiş olmasına özen göstermeliyiz. Yumurtanın dışarıda bir gün beklemesi dolapta beklediği bir haftaya eş değerdir.
Alınan yumurtanın kabuğu temiz, düzgün ve prüzsüz olmalıdır. Kırık ve çatlak yumurtalar bozulmuş ve aşırı mikroorganizma taşıyor olabilir.
Yumurta evde buzdolabında yıkanmadan mümkünse kendi kutusunda saklanmalıdır. Yumurta yıkandığında üzerindeki doğal koruyucu tabakasını kaybeder bu yüzden beklerden değil kullanılmadan çnce yıkanmalıdır.
Yumurtanın saklandığı yerde aşırı kokan besinler bulunmamalıdır. Yumurtanın kabuğundaki gözenekli yapıdan dolayı yumurta bu kokuları içine çeker.
Yumurtaya temas edilince eller hemen yıkanmalı ve yumurta temiz kablara kırılıp kabuğuyla temas ettirilmemelidir. Yumurtanın kullanılacağı kadarı dışarı çıkartılıp çok fazla bekletilmeden iki saati geçmeyecek şekilde kullanılmalı, tüketilmelidir.
Yumurta haşlanırken beyazı 4 dk da sarısı 12 dk da katılaşır. Çiğ yumurtanın sindirimi oldukça güçtür ve enfeksiyon riski fazladır. Doğrudan ve besinlerin içinde tüketilen yumurtaların iyi pişmiş olmasına özen gösterilmelidir. Pişme olumsuz etkileri yok eder.
Çiğ yumurtanın kendisi ve kabuğu aşırı oranda bakteri taşır. Ancak piştiği zaman bu bakteriler ve enfeksiyon riski ortadan kalkar. Buzdolabında rafa dizilen yumurtaların üzerindeki bakteriler yanlarındaki besine geçerler. Örneğin kesilmiş limonların vs yumurtaların yanında saklanmaması gerekir.
Yumurtalar kutuya ya da yumurtalığa sivri tarafları aşağı gelecek şekilde yerleştirilirlerse haşlandıkları zaman sarıları tam ortada olur ve yuvarlak kısımlarına basılan son kullanma tarihleri her kullanımda rahatlıkla kontrol edilebilir.
Yumurtaların tazelik ve bayatlıklarını anlamanın yolları vardır. Derin bir kaba doldurulan suya bırakılan yumurtalar dibe batıp yatay duruyorlarsa taze, Tam dibe batık ve yatay değillerse 8-10 günlük, direkt suyun yüzeyine çıkıyorlar bayatlar demektir.
Ayrıca yumurta kırıldığında sarısı dağılmıyor, parlak ve canlı gözüküyorsa, akı ve sarısı kolay ayrılmıyorsa yumurta tazedir. Ancak kırıldığında sarısı yassılaşıp dağılıyor, beyazının akışkanlığı kaybolmuş su gibiyse ve kıvamında tuhaflık varsa yumurta bayattır.
Alıntı ile Cevapla