Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-24-2016, 09:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Evlenmekten Korkuyor musunuz?



Evlenmekten korkuyorum”, “Evlenmek istemiyorum”, “Evlenmek istiyorum ama uygun birini bulamıyorum” şeklindeki cümleler, evlenmekten kaçınma çabaları anlamını taşıyor. Peki, öcü mü bu evlilik, bizi neden bu kadar korkutuyor? Uzman Psikolojik Danışman Rüya Turna, evlilik ile ilgili gerçekleri anlatıyor.
Evlilik, yeni bir aile sahibi olmanın anahtarıdır. Aynı zamanda evlilik, toplumsal statü, ekonomik destek, çocuk sahibi olmak için toplumsal izin ve motivasyon, aileden ayrılarak büyümek için bir araç, düzenli ve sağlıklı cinsel yaşam için fırsat, geleceğe bakarken yanında bir yol arkadaşı, tatillerde, bayramlarda, düğünlerde yalnız olmadığının ve dolayısıyla değerli olduğunun kanıtı, ait olma duygusunun güvencesi gibi açıklanabilecek bir durumdur.
Evlilik Neden Korkutur?
– Birey olma azalır.
– Yanındaki insanın doğru olduğundan emin değilsen, doğru insanı bulma umudu yok olur.
– Yeni insanlarla tanışma ve flört etme durumu biter.
– Kendi isteklerin doğrultusunda davranman engellenir.
– Paranı bir ya da birkaç kişiyle bölüşmek durumu korkutur.
– Zamanını başkalarına göre ayarlamak gibi bir durum yaşanır.
– Düzenini başkasına uydurmak zorunluluğu ortaya çıkar.
– Hiç tanımadığın insanlarla akraba olma zorunluluğu doğar.
– Sürekli kendinden başka bir insanı düşünmek gibi bir sorumluluk yaşanır.
– Kişinin her anına tanıklık eden birisi vardır.
– Birçok eleştiriye katlanmak gerekir.
– Bazı tutum, davranış ve düşünceler değişmek zorundadır.
Evlilik korkusu aslında belki bütün korkular gibi gerçek problemden bir kaçış olarak düşünülebilir. Birey kendi içsel sorunlarını fark ederek, bunlarla yüzleşmediği için bir başkasıyla tam ve güzel bir ilişki kurmayı da başaramaz. Aslında evlilik korkusu bu anlamda bakıldığında bir uyarıcı niteliğindedir. Bu korkuyu anlama ve çözme süreci kişinin bireysel gelişimi için bir başlangıç noktası olarak değerlendirilebilir.
Evlilik Korkusu Nasıl Atlatılır?
Bu korku çözülmeden, toplumsal baskılarla yapılan evlilikte sorunların da büyümesi söz konusudur. Evlendikten sonra ortaya çıkan sorunlar da gerçek problemlere ulaşmak için bir uyaran olabilir. Bu nedenle çift terapileri ile başlayan süreçlerin genellikle bireysel terapilerle devam etmesi beklenir. Terapi bir anlamda kişisel gelişim için içsel bilgilere ulaşılan bir süreçtir.
Evlilik korkusu yaşayan insanların kişilikleri ile evlilik korkusunu oluşturan nedenler hakkında tek tek tartışılabilir. Herkesin kendisini tanıyıp kendisiyle barışarak tüm korkularından özgürleşmesi tüm ilişkiler için faydalı olacaktır.
Alıntı ile Cevapla