Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-22-2016, 11:10 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bebeğiniz İle Geçireceğiniz İlk 40 Gün İçin Öneriler



Hamileliğin tüm o zorlayıcı günleri bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren uçup gitti değil mi? Sabırsızlıkla beklediğiniz yavrunuz artık sizinle beraber dünyaya merhaba diyor. Bugünden itibaren ilkleriniz hafızalarınıza kazınacak ve sonsuza kadar sizinle beraber yaşayacak bebeğinizin büyütme telaşı devam edecek. Biraz endişeli olabilirsiniz özellikle ilk bebeğinizse bu endişe baya bir paniğe neden olabilir.
Bebeğinizle beraber bilmediğiniz duyguları keşfedeceksiniz. Ama merak etmeyin rahat ve sevecen olun.
Bebeğinizle geçireceğiniz bu ilk 40 gün içinde dikkat etmeniz gereken şeyleri göz önünde bulundurursanız gerisi kolaylıkla gelecektir. Sadece bu dönem biraz acemiliğinizi atmanız gerekir. Onun size ihtiyaç duyduğu en önemli zamanların olduğunu bilerek hareket edin. Korkmayın bizlerde sizlere bu ilk 40 gün için önemli tüyolar vereceğiz. Derin nefes alın, bebeğinize kocaman sevgi dolu bir gülücük atın ve buyurun bu önemli tüyolar neymiş bir görelim.


Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk 40 Gün İçin Önemli Öneriler
Anne Bakımı
  • Tatlı ve acı geçen hamilelik döneminizden sonra vücudunuzun semptomları birden kayboldu. Doğumu takip eden bu ilk 40 günlük döneme lohusalık dönemi denir. Bu süre içinde vücudunuz tekrar restore çalışmalarına başlar. Nasıl bebeğinizin varlığını kabul etme evresi yaşadıysa, şimdi de onsuz yeni bir düzeni kurmaya çalışıyor. Bu dönem bazı annelerimiz için psikolojik açıdan zorlayabilir. Aşırı stres, korku, telaş ve bebeğin gelişi biraz karmaşa yaratabilir. Bu dönemde hormonal değişimlerden dolayı yaşadığınız ruhsal değişimiz çok normaldir. Kimi zaman aşırı depresif bile olabilirsiniz. Sizden ricamız bu dönemler kendinizi rahatlatmanız ve ailenize karşı biraz daha dikkatli davranmanızdır. Tüm bu yaşananlar normal bir reaksiyon olduğunu bilin ve kendinizi strese sürüklemeyin. En azından farkında olmanız ve ona göre davranmanız sizi rahatlatacaktır. Alıngan hatta biraz mızmız, çabuk yorulan ve isteksiz bir hale bürünebilirsiniz. Bu dönemleri ailenizin desteğiyle kolayca atlatabilirsiniz. Bunları kafanıza takıp ekstra olumsuzluk yaratmayın.
  • Lohusalık döneminden itibaren doktorunuza danışarak demir takviyesi ve multi vitaminler kullanabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyaç listesini gözden kaçırmayın. Doktorunuz bu konuda sizi bilgilendirecektir. Ayrıca düzenli beslenme, düzenli uyku vücudunuzun kendini toparlaması için gereklidir.
  • Gebeliğiniz boyunca olduğu gibi yine doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın.
  • Vücudunuz, hamilelik döneminde biriken fazla suyu, doğumu izleyen birkaç gün içerisinde atacaktır. Doktorunuza danışarak karın kaslarını güçlendirici yer egzersizlerine başlayabilir ve düzenli olarak bu hareketleri yapmaya devam edebilirsiniz.
  • Bebeğinizle sürekli olarak ilişkide olduğunuzdan doğum sonrası vücut temizliğinize çok daha özen gösterin. Emzirme sürecinde göğüs bakımınızı kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Doğumdan sonra doktorunuza gidip doğum sonrası muayenenizi yaptırmalısınız. Doktorunuz, doğum sonrasında rahmin normal durumunu alıp almadığını saptayacak ve doğum öncesindeki sağlığınıza en kısa sürede kavuşmanızı sağlayacaktır.
Ona verebileceğiniz en güzel şey anne sıcaklığıdır.
Sonsuz sevginizi ondan esirgemeyin.
Gözlerine bakarak onunla konuşun.
Bebek bakımı
  • Bebeğiniz anne karnındaki yaşam şartlarına alıştığı için doğduğunda dışarıya adapte olması zaman alır. Bu farklı dünya onu korkmasına neden olacaktır. Anne karnında sıkı güvenlik sistemi olduğu için tüm olumsuzluklardan korunan bebeğiniz, dış dünyayla bağlantısını yine sizinle kuracaktır. İlk olarak onu emzirmeniz gerekir. Doğumu takip eden ilk 72 saat, sarı renkli Klostrum sütünüz gelir. Bu sütün bileşimi farklıdır ve bebeğin bağışıklığına yaptığı destekle ilk aşısı gibi koruma sağlar. Bebeğinizi hastaneden çıkmadan önce birkaç defa emzirin.
  • Bilmeniz gereken en önemli noktada bebeğinizin göbek kordonudur. Bu kordon bebeğinizle sizin aranızda bir iletişim kanalı görevi yapmıştır. Besin ve oksijen alımını bu sayede sağlayan bebeğiniz, bağışıklık sistemini güçlendirici antikorların geçişini de bu kordon aracılığıyla sağlamıştır. Bebeğiniz doğduktan sonra aranızdaki bu bağ kesiliyor. Özellikle steril şartlarda ve belli uzaklıkta kesilmesi gerekiyor. Bebeğiniz bu yolla mikrop kapabileceği için temizliğine ve pansumanına çok dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Bebeğiniz doğduğunda Vernix Caseosa denilen kremsi bir tabaka ile kaplıdır ve bu tabakanın bebeğinizin ısısının korunmasına ve enfeksiyonlara karşı korunma görevi yapmaktadır. Bu tabaka doğumdan sonra kaldığınız hastane hemşireleri tarafından silinerek temizlenir. Bebeğinizin yıkanmasını ilk haftalar erteleyebilirsiniz. Özellikle göbek kordonu düşmeden yıkamamaya özen gösterin. Eğer yıkayacaksanız da göbek kordonuna değmeyecek şekilde yıkamalısınız. Olası bir enfeksiyon vakasıyla karşı karşıya kalmamak için silerek banyo yaptırma işlemini tavsiye ediyoruz.
  • Bebeğiniz bu ilk aylarda en sık gaz sorunu yaşayacaktır. İçinde biriken bu baskı onu rahatsız ederek, uykusunu bile etkileyecektir. Sırtına, karnına yumuşak dokunuşlarla masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz. Sitemizde Kelebek masajı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bebeğiniz bu masaj sayesinde hem rahatlayacak hem de huzurlu bir şekilde uykuya dalacaktır.
  • Bebeğiniz ilk ayının büyük bir bölümünü uyuyarak geçirecek ve 2- 3 saatlik aralıklarla beslenmek için uyanacaktır. Sizi bunu ağlayarak belirtecektir. Anne sütünüzü ondan esirgemeyin. Karnınızda gelişimini tamamladıktan sonra doğmuş olsa da, henüz gelişimini devam edeceği çok uzun yılları olacak. Uzmanlarında söylediği gibi anne sütü dünyadaki tüm besinlere göre değeri en zengin ve en besleyici bileşendir.
  • Yeni doğan bebeğiniz çok hassas bir cilde sahiptir ve bu sebeple bezini sık sık değiştirmeniz gerekir. Temizlemede su, özel temizleyici sıvılar veya alkolsüz hassas alt değiştirme bezleri kullanabilirsiniz. Cildine çok nazik davranmaya özen gösterin. Ona dokunurken üzerinizde, bileğinizde ve parmaklarınızda hiçbir takı aksesuarları bulundurmayın. Onun cildine temas ederek tahriş edebilir. Bebeğinizin altının uzun süre havasız kalmasını engellemelisiniz. Temizlikten sonra bebekler için özel pişik kremleri uygulamayı unutmayın.
  • Bebeğinizin hareket etmesi, kollarını bacaklarını oynatması, kaslarının güçlenmesi, kemiklerinin düzgün gelişmesi için önemlidir. Doktorunuz farklı bir öneride bulunmadığı takdirde bebeğinizi kundaklamaktan kaçınınız.
  • Soğuk havalarda bebeğinize şapka ve kat kat pamuklu kıyafetler giydirin ama bebeğinizin çok terlemesine de izin vermeyin. Terlediğini veya üşüdüğünü sırtına dokunarak anlayabilirsiniz. Ayakları her zaman soğuk olacaktır. Çorap ve patiklerini ayaklarından eksik etmeyin. Özellikle pamuklu kıyafetler tercih etmelisiniz. Hava akımından kaçınmalı, oda sıcaklığını iyi ayarlamalısınız.
Alıntı ile Cevapla