Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-24-2016, 11:22 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kolik nedir? Nasıl Giderilir?



Kolik nedir?
Bebekler hiçbir zaman nedensiz ağlamaz diye söylesek de, bazen çözüm yolu bulamadığınız saatler süren küçük çığlıklara maruz kalabilirsiniz. Neden? Niçin? Sorularıyla yola çıkıp da bebeğinizin ağlamalarını durduramadığınız bu nedensiz ağlamalara kolik denir.
Bebeğinizin ilk zamanlarında o minik masum suratına bakarken huzurun doruklarında ne kadar şanslı olduğunuzu düşünürken, ilerleyen haftalarda birden o masumiyetin yerini panik yaratan ağlamalar devralacaktır. Bu ağlamalar uzun süren saatleri hatta haftaları bile kapsayabilir.
Bebeğiniz akşama doğru birden huysuzlanıyor, durmadan ağlamaya başlıyor. Bacaklarını karnına çekiyor, kızarıp bozarıyor, ellerini yumruk yapıyor, sanki canı çok acıyormuş gibi bütün gücüyle ağlamaya başlıyor. Üstelik bu durum, haftanın çoğu günü aynı saatlerde tekrarlanıyor.
İşte o masum bebeğinizin hayatınızdaki yarattığı en zorlu dönemlerden biri olmaktadır. Bebeğinizin hiçbir neden yokken görülen bu tarz nedensiz ağlamalara kolik deniliyor. Kolik, bir hastalık değildir ve bir hastalıktan dolayı da gerçekleşmez. Yapılan araştırmalara göre doğan 5 bebekten 1’inde kolik görülmektedir. Bu durum bebeğe zarar vermediği gibi, dış dünyaya uyum sağlama sürecinin bir parçası olarak kabul edilir.
Nasıl giderilir?
Bu ağlama krizlerinin bir tedavisi bulunmamaktadır ama bebeğinizi daha rahat hissettirecek ve ona yardımcı olacak bazı yöntemlerden söz edecek olursak;
Öncelikle bebeğiniz kadar sizde korkup panik yaratabilirsiniz. Bu yüzden sakin olmaya çalışın. Bu ağlamaların başka bir sebebi olma ihtimaline karşı, doktor kontrolüne gitmeniz daha doğru olacaktır. Kontroller sonucunda ağlamasına neden olabilecek durumlar varsa, doktorunuz gerekli müdahale için sizi bilgilendirecektir. Eğer kolik bir durumsa birkaç ipucu sizi bu dönemde rahatlatacaktır.
  • Bebeğinizin rahat ve karnının tok olmasına dikkat edin.
  • Bebeğinizi dik olarak kucağınıza alın ve sırtına ovalayarak sakinleştirmeye çalışın.
  • Bebeğinizin biberonla beslenme süresi 20 dakikadan daha az sürüyorsa biberonunu değiştirerek daha az delikli bir biberon başıyla beslenmesi, onu oyalayacak ve sakinleştirecektir.
  • Sessiz ve daha az ışıklı bir odada vakit geçirmesini sağlayın.
  • Bebeğinizi korkutabilecek ani hareketlerde bulunmamaya dikkat edin.
  • Bebeğiniz 10 dakikadan fazla süren bir ağlama durumu varsa, yüz üstü yatırmayı deneyin.
  • Bebeğinizin karnına sıcak havlu koyabilir ve masaj yaparak rahatlatabilirsiniz.
  • Bebeğinizin dikkatini dağıtın. Genellikle elektronik aletlerin çıkardığı sesler bebeklerin dikkati çeker. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi elektronik aletlerle dikkatini dağıtabilirsiniz.
Bebeğinizin beslenme şeklinden kaynaklanan huzursuzluklar yaşanabilir. Mama ile besliyorsanız mamasını değiştirebilirsiniz. İnek sütü proteini olan mamalar yerine soya formüllü mamalar sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Eğer bebeğinizi emzirerek besliyorsanız, kendi yediğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Özellikle lahana, karnabahar, brokoli, inek sütü, çikolata ve soğan gibi besinlerden uzak durmaya çalışın.
Kolik ne kadar sürer? Neden olur?
Bebeğinizin 2- 3 haftalık olmasıyla başlar ve 4. Ve 6. hafta aralığında en yoğun dönem yaşanır. Bu geçen kolik durumu çoğunlukla 3 ay içerisinde biter.
Koliğin nedeni bilinmiyor. Ama anne sütü alan bebeklerin, annenin yediği besinlere karşı alerji durumunun oluşmasının ve mama alan bebeklerin mamanın içerisinde bulunan maddelere karşı gösterdiği alerji durumunun söz konusu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca sindirim sisteminin henüz daha tam olarak olgunlaşmamış olması, bağırsak gazına neden olduğu için bebeği huzursuzlaştırabiliyor. Bunları genele alırsak, bebeğin dış dünyaya adapte olma süreci olarak adlandırabiliriz. Tabi kolik durumuna neden olabilecek kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Bebeğinizi Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?
Bu konuda da kanıtlanmış bir yöntem yoktur. Her bebeğin kendine has özellikleri olduğu için anne olarak bebeğinizin hoşuna giden ve onu rahatlatan faktörleri bilmeniz gerekir. Bu yüzden her yöntem her bebeği rahatlatmayabilir. Bebekleri genel olarak ele alacak olursak istekleri hemen hemen aynı olur. Güven, huzur, beslenme ve uyku koşullarını hazırlamanız onu rahatlatacaktır. Bu konuda birkaç öneride bulunacak olursak;
  • Yumuşak bir battaniyeyle sarma onu güvende ve rahat hissettirecektir.
  • Ninni ve şarkı söylemeniz dikkatini çekecektir.
  • Anne karnındayken dinlettiğiniz müzikleri dinletebilirsiniz. Bu onun bildiği ve alışık olduğu bir şey olduğu için kendini güvende hissederek, rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Kucakta veya beşikte sallayabilirsiniz.
  • Karnına ılık yağ ile masaj yapma, karnına ılık bir havlu koyma sindirim sistemine iyi gelecektir.
  • Bebek arabasında ileri geri gezdirmeniz hoşuna gidecektir.
Gaz sancısı için neler yapılabilir?
  • Özellikle biberondan beslenen bebekler hava yutmaya çok daha müsait olurlar. Bu durum bebekte gaz sancılarına neden olur. Bebeğin biberonunun değiştirmek iyi bir fikir olacaktır. Bebeğin biberondan emerken hava almasını önleyebilecek bir biberon seçmeniz gerekir.
  • Bebeğiniz mama ile besleniyorsa, değiştirmeyi deneyin. Birçok mamanın içeriğinde gaz oluşumuna neden olabilecek maddeler bulunur. Ek olarak kolik belirtilerini azaltmak için soyalı formül mamaları deneyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kolik semptomlarını hafifletmek için gazını almanız gerekir. Bu amaçla masaj yapmanız oldukça fayda sağlayacaktır. Bebeğinizin karın bölgesine ve sırtına masaj yaparak gazını çıkartabilirsiniz.
  • Bebeğinizin gaz sancısı damlasını yemeğinden 20 dakika kadar önce vermeye dikkat edin.
Alıntı ile Cevapla