Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-30-2017, 09:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Neden Korkarız?




İnsanların doğasında bulunan korku duygusunun nedenleri ve korku ile başa çıkma yolları

Önümüze aniden bir şey çıktığında, bir olaya odaklandığımız zaman yanımıza birisi yaklaşınca, bir film izlerken ya da bir hikaye dinlerken korkuyoruz. Korku, insanların evrensel duyguları içinde yer alan başlıca duygularımız arasında yer alıyor. İnsanlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak bir şeylerde korkar.

Korku sağlıklı bir bireyin hayatta kalabilmesi ve hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan bir duygudur. Nasıl ki bedenimizde bir yer ağrıdığı zaman bu bizim için bir alarm görevi görüyorsa korku da aynı şekilde bizim için bir alarm görevi görür.

Ateşten korkmadığımızı düşündünüz mü hiç? Sonucunda yanar ve acı bir şekilde can verirdik. Ateşten korkuyoruz çünkü onun bize belli bir noktadan sonra ciddi zararlar verebileceğini biliyoruz. Bu anlamda korku hayati bir önem taşır.

Yapılan araştırmalara göre kadınlarda bulunan korku duygusu erkeklerde bulunan korku duygusundan daha fazladır. Evrensel psikoloji bunu kadınlarda bulunan annelik içgüdüsü ile açıklanır.

John Broadus Watson, Robert Plutchik ve Paul Ekman gibi ünlü psikologlar korkunun temel bir duygu olduğunu ve insanoğlu için doğuştan gelen duygu dizilerinden birisi olduğunu savunmuştur.

Korku İle Başa Çıkmanın Yolları

Korku hayatıma yön verebilecek kadar güçlü bir duygudur. Öyle ki korkularımız günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkileyebilirler ve insan üzerinde psikolojik olarak ciddi sorunlara yol açabilirler. Bu da yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Bu yüzden korku ile başa çıkmak gerekir.

Korkularla başa çıkmanın en etkili yolu, korktuğunuz şeylerin hayatınızı nasıl etkilediğini yazmaktır. Yazmak hem sizi rahatlatacak hem de korkularınızı bir kez de kağıt üzerinde görmenizi sağlayacaktır.

Korkularınızı yenmek için kendinize zaman vermelisiniz. Bu anlık olacak bir şey değildir. Zamana yayarak korkularınızdan kurtulmak sizin için en sağlıklı yöntemdir. Korkunuzdan kaçmayın. Psikologlara göre korkulardan kaçmak onları daha korkunç bir hale getiriyor.
Korkularınızla yüzleşmeyi deneyin. Örneğin asansörden korkuyorsanız bir gün asansöre binin ve bunu her gün yapmaya çalışın. Bir süre sonra asansör korkunuzu yendiğinizi göreceksiniz.

Korkularınızı başkaları ile paylaşmaktan çekinmeyin. Konuşmak insanı rahatlatan bir durumdur. Korkularınızı bir uzmana ya da bir arkadaşınıza anlatarak korkularınızı aşmaya çalışın.
Korkularınızın üzerine gitmeye başladığınızda ve korkularınızı yenmeye başladığınızda kendinizi ödüllendirin. Bu ödül korkunuzun büyüklüğüne göre değişebilir. Vereceğiniz ödül sizi mutlu edeceği için kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Korkularınızın sizi ele geçirmesine ve hayatınızı onların yönlendirmesine izin vermeyin. Onlar sizi yönlendirmeden önce siz korkularınızı yönlendirmeyi öğrenin.
Alıntı ile Cevapla