Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-01-2017, 08:05 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Diş gıcırdatma nedir, neden olur?

Diş gıcırdatma daha çok psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Tıpta bilinen ismi bruksizmdir. Bruksizm hastalığının tanımını, uykuda dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemek olarak yapmak mümkündür. Çoğu kişi yaşadığı bu rahatsızlığın farkında değildir. Çevrelerindeki insanların uyarmaları sonucunda öğrenmektedirler.
Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinen bruksizm hastalığı normal bir durum değildir. Genel olarak uyurken gözlemlenen bu hastalık, kişinin yaşadığı psikolojik olaylara bağlı olarak gündüz de ortaya çıkmaktadır. Bruksizm tehlikeli bir durumdur ve hastadan normal zamanda çıkarılması mümkün olmayan, rahatsız edici bir ses çıkar. Şimdi bu hastalığın nedenlerini ayrıntılı olarak inceleyelim.
Diş Gıcırdatmanın Nedenleri

Diş gıcırdatma, dişlerin arasındaki kapanış dengesinin bozulmasından kaynaklanabilmektedir. Bu durum çok nadir görülmektedir. Diş gıcırdatmanın asıl nedeni yukarıda da belirttiğimiz gibi yaşanan psikolojik sıkıntılardır. Günlük hayatta yaşanan stres bu hastalığın en önemli nedenlerinden birisidir. Günümüzde insanlar, yaşam standartlarını en üst düzeye çıkarabilmek için oldukça baskı altına girmekteler. Sonuç olumlu ya da olumsuz olsun; insanlar maddi ve manevi yönden strese maruz kalmaktalar. Strese maruz kalan bireylerde bu tür hastalıkların görülmesi kaçınılmaz bir durumdur.
Bruksizm hastalığına neden olan bir diğer durum da bireyin kendi kişisel özellikleridir. Örneğin aşırı titiz, sinirli, hassas bir yapıya sahip olan kişilerde bu tarz hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Diş Gıcırdatmanın Zararları ve Tedavisi

Bu hastalık ağız içine oldukça zarar vermektedir. Dişlerde aşınmalar, diş boylarında kısalmalar oluşmaktadır. Çene ağrısı, baş ağrısı, ağız yaraları meydana gelmektedir. Dişlerde kamaşma, ani sızlamalar ve soğuğa karşı hassasiyet oluşmaktadır. Bu rahatsızlıkları gidermek adına gece koruyucuları kullanılabilir. Bu diş plakları silikondan yapıldığı için rahatsız edici bir özelliğe sahip değildir. Ancak bazı hastalarda bunun yeterli olmadığı gözlemlenip ek tedavilere başvurulmuştur. Kişinin hastalığının boyutuna göre psikolojik terapiler, kas gevşeticiler ve protez tedavisi uygulanabilir.
Alıntı ile Cevapla