Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-12-2018, 08:24 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İnsanlar Neden Kötülük Yapar?

İnsanlar Neden Kötülük Yapar?

Neden insanlık içerisinde kötülük gibi bir işleyişin olduğuna cevaplar aradığımız yazımızla karşınızdayız.



Şüphesiz her insan kendisine kötülük yapılmasını istemez. Sevmez. Ancak bazı insanlar kendilerine yapılmasını istemediği bu tür eylemleri gerçekleştirmekten zevk alabilirler. Bazıları farkında olmadan kötülük yapar mesela. Peki neden? İnsanlar neden kötülük yapar? Bunun belirli bir sebebi var mıdır? Sizin için bir araştırma.

Bazı insanlar kendilerine yapılacak muhtemel saldırıları ya da yapılmış saldırıları önlemek ya da bunun vermiş olduğu bu düş kırıklığını ortadan kaldırmak için kötülük silahına başvurabilirler. Bazen kötülük görecelidir. Mesela bize kötülük olarak gelen bir davranış sahibine göre kötülük olarak ifade bulmayabilir. Örneğin öğretmen ders anlatır ve anlattığı konular üzerinden öğrencisine soru sorar. Lakin öğrenci çalışmadığı yerden gelen soru karşısında öğretmeninin kendisine kötülük yaptığı düşüncesini geliştirebilir ve en azından kendi iç dünyasında genel geçer kavramların dışında bir suçlama eğilimi gösterir. Bir insan düşünün bulunduğu çevrede ailesinde ya da arkadaş çevresinde herkes birbirine kötülük yapıyor. Herkes birbirinin hakkına tecavüz ediyor. Birkaç defa kendini tutar insan ama sonra ortama aileye ayak uydurma güdüsü beliriverir. Başlar o da aynısını diğer insanlara yapmaya ve kötülük burada başlar. Bir süre sonra örneğin kötülük yaparak hak etmediği bir şeyi elde eden insan bu kez insani dürtülerle yine kolaycılığa kaçar ve yine kötülük yapıp bir şeyler elde etmek isteyebilir. Bir çocuk düşünün masum ve zararsız. İşte o çocuk zaman içinde karşılaştığı zorluklar ya da edindiği arkadaşlar sayesinde kötü biri olabilir. Mesela yalan söyleyebilir. Ya da hırsız olabilir. Bunlar olmuyorsa belki de kötü düşünebilir. Bu sebeple aslında doğduğumuzda başka bir sorun yoksa tüm insanlar masum ve dürüsttürler. Etrafında bulunana etmenlere göre biçim alır karakterleri ve beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabilir.

Sadece çevre değil elbette insanın kendinde de biter bazı şeyler. Mesela muhakeme yeteneğine sahip insan kolay kolay etkilenmeyebilir çevresinden neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlar ve buna göre davranabilir. Arkadaşlarını düzgün seçmeye çalışır ve oluşabilecek sorunlardan kendini koruyabilir. Kötülük insanlığın istemediği kulağa hoş gelmeyen bir kavramdır şüphesiz. Hatta dualarımızda dâhi “iyi insanlarla karşılaşman ümidiyle” deriz. Bunların sebebi genel manada kötülüğü sevmediğimizdendir.
Alıntı ile Cevapla