Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-13-2018, 07:37 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Neden Anestezi Yaptırılır?

Neden Anestezi Yaptırılır?




Kulağımızın aşina olduğu bir kelime “anestezi”. Peki, tam manasıyla ne anlama gelir biliyor muyuz? Sizin için bu konuyu araştırdım.



Kulağımızın aşina olduğu bir kelime “anestezi”. Peki, tam manasıyla ne anlama gelir biliyor muyuz? Sizin için bu konuyu araştırdım.

Teknoloji, bilim derken sağlık alanında da epey yol kat ettik. Gelinen bu noktada eskiden çözümsüz olan birçok sorunun artık hızlı ve kolay çözümleri olduğunu görebiliyoruz. Bu alanlardaki gelişmeler şüphesiz tıp alanının da gelişmesine katkı sağladı. Küreselleşen dünyada bilgi hızla yayılmaya, aktarılmaya devam ediyor. Eskiden sonucu ölüm olan bir çok hastalık günümüzde ilaç tedavisiyle halledilebiliyor. Dolayısıyla ameliyat konusunda da gelişen sektör hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor.

Ameliyat sancılı bir iştir. Sonrasında yorucu bir süreç olabilir. Ancak ameliyat anında ağrı sızı hissetmememiz gerekir. Zira vücut acıya tepki verirse ameliyatta bir kaz meydana gelmesine ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple vücudu ağrıya, acıya tepkisiz hale getirmek gerekir. Bir düşünün kalp ameliyatı olan biri mecburen acıya duyarsız hale gelmelidir aksi halde kalbine müdahale edilemez. İşte tam olarak bu aşamada anestezi devreye girer. Ameliyat olacak kişi için gerekli hazırlık aşamasının ardından bir süre ameliyat başlamadan müdahalede bulunulur. Vücudun acıya tepkisiz kalması için işlem tam bu aşamada yapılır. Buna anestezi denir. Anestezi kendi başına bir bilim dalıdır diyebiliriz. Anestezi uygulanırken farklılıklar olabilir. Örneğin kısmi bir bölge için anestezi yapılabilir. veya vücudun bütünü için bu uygulamaya gerek duyulabilir. İşin burası tıpçıların ilgi alanı diyebiliriz. Kısmi bir bölgede yapılan anesteziye “lokal anestezi”, genel anlamda vücudun tümünde yapılan anesteziye ise “genel anestezi” denir. Lokal anestezinin belirli bir bölgeye uygulanması sebebiyle uygulanan hasta/kişi ’de bilinç kaybı olmaz. Bu kişi dış uyaranlara tepki verebilir sadece ameliyatın yapıldığı bölgede ki müdahalelere tepki veremez, hissetmez. Genel anestezi vücudun tümünde uygulanan ve bilinci kapatan bir uygulama olarak farklılık gösterir. Bu biçimde vücut tepkisiz ve hareketsiz kalır. Bilinç kapanır ve acı, ağrı hissedilmez. Bilinç kaybı geçicidir. Anestezi yapılırken uygulanan kimyasallar ameliyatın uzunluğuna göre verilir ve böylece ameliyatın bitiminde tekrar kişi bilincine kavuşur.

Gelişen tıp sektörü hayatımızı kolaylaştırmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Alıntı ile Cevapla