Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-14-2018, 08:47 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kutup Ayıları Neden Beyazdır?

Kutup Ayıları Neden Beyazdır?




Tüm ayı türleri koyu renge sahipken kutuplardaki ayılar neden beyazdır



Kutup ayısı, ayıgiller ailesinden kuzey kutbunda yer alan karla dolu sahillerde yaşayan bir ayı türüdür. Şuan yeryüzünde yaşayan en büyük yapıya sahip ayı türü olarak da bilinen kutup ayıları süper yırtıcılar olarak da anılır. Kutup ayıları soğuk iklim şartlarına ve doğaya alıştıkları için hem karada, hem buzda, hem su içerisinde hem de ılık denizlerde rahatlıkla yaşayabilirler. En büyük besin kaynakları balıklar ve foklardır. Besin kaynakları bulundukları çevrede tükenmeye başladıysa eğer su üzerinde yüzen buz kalıpları ile daha uzaklara ulaşmaya çalışarak yeni besinler aramaya başlarlar. Sadece ayıgiller ailesinin değil ayrıca dünya üzerinde yaşayan tüm etoburlardan da daha büyük yapıya sahiptir. Boy ayılar kutup ayılarına oranla daha büyük olsalar da aralarındaki tek fark kutup ayılarının yalnızca et ile besleniyor olması ki doğa şartlarından dolayı, boz ayıların ise hem et hem de et besinlerine ulaşamadıklarında ot ile beslenebilirler yani hem etobur hem otoburlardır.
Kutup Ayıları Neden Beyazdır?

Aslında sanılanın aksine kutup ayılarının postları beyaz değil saydam renktedir. Ancak gelenekselleşmiş gibi aktarılan bu bilgi diğer ayı türlerine nazaran kutup ayılarının beyaz olduğuna herkesi ikna etmiş gibi duruyor. Biz de bu şekilde devam edebiliriz. Oysa ki kutup ayılarının hem burun uçları hem de derileri siyah renktedir. Tam beyaz olmayan kutup ayıları kırık bir beyaz veya sarımsı bir posta sahip olurlar ve bu onların suda daha rahat yüzmeye ve kaymaya yarar. Ayrıca kutup ayılarının beyaz olmasının sebebi biyolojik olarak renk belirleyen melaninin düşük sıcaklıklarda vücudun üretememesi halinde gerçekleşen bir olaydır. Ayrıca kutup ayılarının beyaz olması kendilerine de avcılardan korunmaları için çok fazla fayda sağlayan bir durumdur.

Postları sayesinde kışın emdikleri mor ötesi ışıkları tüylerinin fiber optik özelliği olmadığı için geri yansıtmazlar ve kendilerini soğuğa karşı ısıtmış olurlar. Böylelikle tüyleri ıslandıktan sonra henüz üzerlerinde kurumadan çok rahat bir şekilde silkinerek vücutlarından suyu atarlar ve sadece geriye hafif nem kalır. Nemden kurtulabilmek için de karların üzerinde yuvarlanmaya başlarlar.
Alıntı ile Cevapla